Bakan Kurum, Van programı kapsamında Edremit ilçesi Elmalı  Mahallesi'ndeki taziye evinde vatandaşlara hitap etti.

Kurum, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce 11  maddelik bir manifesto açıkladığını ve bunun içeriğinin yüzde 80'inin çevre ve  şehirle ilgili olduğunu söyledi.

Şehirlerin yaşam kalitesini artırmak, altyapı sorunlarını çözmek ve  gelecek nesillere daha iyi şehirler bırakmak için yoğun çaba sarf ettiklerini  belirten Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hakkaniyet çerçevesinde  bir yönetim sergilemeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Kurum, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin bu açıdan çok  önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yapacağımız planları 50-100 yıllık geleceğimizi belirleyecek ve beş  senelik süreçte de kanalizasyondan altyapıya, atık su arıtma hizmetinden millet  bahçesine kadar birçok projeyi de bu manifesto çerçevesinde Bakanlığımızın  desteğiyle sürdüreceğiz. Biliyorsunuz kentsel dönüşüm bizim için çok büyük önem  arz ediyor. Artık bizim ecdadın, kültürümüzün öne çıktığı, yeşil alanların öne  çıktığı yatay yapılaşmayı istiyoruz. Artık bundan sonra 4-5 katı geçmeyecek  imarlar yapılacak."

Bakan Kurum, artık yüksek katlı binaların yapılmasına izin  vermeyeceklerini ifade etti.

Mahalle kültüründe yatay yapılaşmayı ön plana çıkarmak istediklerini  vurgulayan Kurum, şunları kaydetti:

"Hedefimiz 81 ilimizde en az bir millet bahçesi yapmak. Buna ilişkin  daha önceki ziyaretimizde Van'daki millet bahçemizi açıkladık ve proje imalatına  hızlı bir şekilde başladık. İhalesini de en kısa zamanda gerçekleştireceğiz.  Kentsel dönüşümle alakalı tüm şehirlerimizde hem tarihi mekanların öne çıkması  hem de yıkılma tehlikesi olan binaların dönüştürülmesine süratle başladık."

"Size gönderilen paraları dağa götürdüler"

AK Parti belediyeciliği anlayışını millete göstermek istediklerinin  altını çizen Kurum, "Devletin size gönderdiği paraları maalesef bu belediye  başkanları aldılar, dağa PKK terör örgütüne götürdüler ve size harcamadılar. Size  harcanması gereken bedelleri maalesef başka cenahlara harcamaya çalıştılar. Ama  gördük ki size harcandığında, bir buçuk-iki senede bu kayyumlar eliyle adeta  ilçeler, şehirler başka bir ortama kavuşuyor. Millet bahçeleri, sokak  aydınlatmaları, yürüyüş ve bisiklet yolları, park ve bahçeler yapılabiliyor."  değerlendirmesinde bulundu.

Edremit ilçesindeki programının ardından İpekyolu ilçesine geçen  Kurum, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Takva'nın seçim bürosunun  açılışını gerçekleştirdi.

AK Parti Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, İrfan  Kartal, İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve AK Parti belediye başkan adaylarıyla  açılış kurdelesini kesen Kurum, Van'ın çevre yolunun yapılması için gelecek bir  iki ay içinde tüm problemleri aşacaklarını söyledi.

Kurum, Bakanlık olarak hakkaniyet ölçüsünde imar planlarının  yapılmasını ve bunların uygulanmasını takip edeceklerini belirtti.

2011'de Van'da yaşanan depremde büyük acıların yaşandığını anımsatan  Kurum, kentsel dönüşümün kendileri için çok önem arz ettiğini, bu anlamda her  türlü kentsel dönüşüm projesinin yanında olduklarını vurguladı.

"Hedefimiz tüm şehirlerin mekansal planlarını yapmak"

Yeni statla ilgili yer çalışmasını yaptıklarını, mevcut stadın yerini  de millet parkına dönüştüreceklerini anlatan Kurum, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yeni iş ve istihdam alanları yaratmak zorundayız. Bakanlık olarak  2023 yılı hedefimiz tüm şehirlerin mekansal planlarını yapmaktır. Sayın  Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde sosyal  belediyecilik anlayışıyla şehirlerimizi yönetmeye başladık. O günden bu yana  yerel seçimlerle 25 yıllık bir tecrübemiz oldu. Bu tüm tecrübelerimizi 31 Mart  seçimlerinde Van'ın tüm ilçelerinde göstermek istiyoruz. Büyükşehir Belediye  Başkan adayımız Necdet Takva'nın yanındayız. Gece gündüz her kapıyı aşındıracak.  Biz bakanlık olarak tüm belediye başkan adaylarımızın yanında olacağız ve destek  vereceğiz. Tevazu içinde hareket edeceğiz. Hiçbir belediye başkanımız kafasını  kaldırmayacak, kafasını öne eğecek, milletin gönlünü alacak. 40 günlük süreçte  bütün evleri dolaşarak, herkesin gönlüne dokunarak çalışmalarınızı yapmanızı  istiyoruz. 31 Mart akşamı buradan zaferle ayrıldığımızda buradaki hizmetlerimiz,  projelerimiz hızlı şekilde hayata geçecektir."

Bakan Kurum, açılışın ardından Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'yi  ziyaret ederek bir süre görüştü.