Kurum, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı  konuşmada, bakanlığın, etkin bir atık yönetiminin sağlanması, verimli, entegre  bir atık sisteminin ve ulusal çevre sektörünün oluşması için yoğun mesai  harcadığını belirtti. Murat Kurum, 2016-2023 yıllarını kapsayacak şekilde  hazırlanan Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı'nı hayata geçirerek atık  yönetiminde önemli bir adım attıklarını ifade etti.

Gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir ülke, yaşanabilir bir dünya  bırakmak amacıyla 2017 yılında Sıfır Atık Projesi başlatıldığını hatırlatan  Kurum, projenin, bugün 10 bin kurum binasında uygulanmaya başlandığını, 2023  yılına kadar tüm ülkede Sıfır Atık Sisteminin kurulumunun tamamlanacağını ifade  etti.

Kurum, uygulamanın 2023 yılında tamamen hayata geçirilmesiyle birlikte  yıllık 20 milyar liralık bir ekonomik kazanç hedeflendiğini bildirdi.

Etkin bir atık toplama sisteminin oluşturulması ve sıfır atık projesi  kapsamında gerekli altyapı ihtiyaçlarının temini için kaynak oluşturulmasına  yönelik ekonomik araçlar üretilmesi hususunu içeren kanunun yürürlüğe girdiğini  hatırlatan Kurum, başta içecek ambalajları olmak üzere ambalaj atıklarının etkin  bir şekilde toplanabilmesi için zorunlu depozitoya tabi olmaları konularında  düzenleme yapıldığını anımsattı.

Kurum, "Sıfır Atık uygulamasına geçen yerlere, sıfır atık yönetim  sisteminin etkin bir şekilde uygulanması için teşvik düzenlemesi de  öngörülmektedir. Geri kazanım imkanı düşük ve çevresel kirliliğe neden olan  plastik poşetlerin kullanımının azaltılması amacıyla plastik alışveriş  poşetlerinin tüketiciye ücretli verilmesi yönünde düzenleme yapılmaktadır.  Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi ile kaynakların verimli kullanılması ve  ekonomiye kazanç sağlanması hedeflenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

2023 yılında evsel atık geri kazanım oranının en az yüzde 35  seviyesine çıkartılacağını dile getiren Kurum, 2002 yılında katı atık düzenli  depolama tesisi sayısı sadece 15 iken, 2018 yılı Kasım ayı itibariyle 88'e  ulaştığını; 2023 yılında tüm vatandaşların katı atık düzenli depolama hizmetine  kavuşacağını kaydetti.

459 mavi bayraklı plaj

2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 35'ine atıksu arıtma hizmeti  verilirken, 2018 yılında bu oranın yüzde 85,5'e ulaştığını dile getiren Kurum,  2023 yılında ise hiçbir atık suyun arıtılmadan doğaya deşarj edilmeyeceğini  belirtti.

Temiz denizlerin bir göstergesi olan mavi bayraklı plaj sayısının 2002  yılında 151 iken, 2018 yılında 459'e ulaştığını, bu alanda hedefin dünya  birinciliği olduğunu kaydeden Kurum, 2002 yılında hiçbir limanda gemilerden atık  alım hizmeti verilemezken, bugün 296 adet kıyı tesisinde gemilere atık alım  hizmeti verildiğini bildirdi.

ÇED Yönetmeliğinin, Avrupa Birliği uyum çalışmaları ve ülke  ihtiyaçları doğrultusunda revize edildiğini, sınır aşan hususlar hariç Avrupa  Birliği ÇED Direktifi ile tam uyumlu hale getirildiğini ifade eden Kurum, "İklim  değişikliği, insanlığın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri olarak  uluslararası gündemde yer almaktadır. Türkiye olarak küresel ölçekte çözümün  parçası olmak için sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Nitekim, 21 Nisan 2016  tarihinde Paris Anlaşması'nı imzaladık. 2030 yılında sera gazı emisyonlarında  yüzde 21'e kadar artıştan azaltım yapabileceğimizi Birleşmiş Milletler İklim  Değişikliği Sekretaryasına bildirdik." bilgisini verdi.

Kentsel dönüşüm

Millet Bahçelerinin 81 ile yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmaların  devam ettiğini söyleyen Kurum, arazi ihtiyacı olan iç ve dış yatırımların önünü  açacak Türkiye Mekansal Strateji Planı'nın çalışmalarına başlanıldığını söyledi.

Ülke genelinde 592 bin adet konut ve işyerini "Riskli Yapı" statüsünde  yenilediklerini belirten Murat Kurum, bunlardan 442 bin adet bağımsız bölümün  yıkımının sağlandığını kaydetti.

Kurum, "Tüm bu kentsel dönüşüm çalışmaları ile öncelikle  şehirlerimizin afet risklerine karşı dayanıklı olması amaçlanmış, bununla  birlikte kentlerimizin sosyal yapısını, kültürünü odak alarak, yatay mimariyi  esas alacak planlama ve tasarım odaklı, kente değer katacak projeler  oluşturulması amaçlanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

"70 bine yakın bağımsız birim zarar gördü"

Kurum, şöyle konuştu:

"Bölücü terör örgütünün Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır  Sur'da, Şırnak Merkez ve Cizre, Silopi ve İdil'de, Mardin Nusaybin'de ve Hakkari  Yüksekova'da çıkardığı olaylar sonucu bu 7 ilçemizde yaklaşık 25 bini ağır  hasarlı ve yıkık olmak üzere 70 bine yakın bağımsız birim zarar görmüştür. Zarar  gören vatandaşlarımızın zararları karşılanmış, yeni konutlar yapılmış, altyapı  yenilenmiş, bölgede yeni rekreasyon alanları yapılmış, sokak sağlıklaştırma  projeleri ile bu kentlerimiz yeni bir çehreye kavuşturulmuştur.

Bölgenin yeniden imar ve ihyası çalışmalarımız tüm hızıyla devam  etmektedir. Bu kapsamda bölgede 25 bine yakın yeni konut ve ticarethane  yapılmıştır. Bölgenin sosyal ve kültürel yapısı dikkate alınarak çalışmalar  yürütülmüştür. Özellikle tarihi bir değere sahip olan Diyarbakır Suriçi'nde  çalışmalar büyük bir hassasiyetle yürütülmüş ve yürütülmektedir."

Tarım arazilerinin kiralanması

2B arazilerinin satışı kapsamında 748 bin hak sahibi tapularına  kavuştuğunu bildiren Kurum, satışı yapılan 531 bin taşınmazın toplam satış  bedelinin 11 milyar TL olduğunu, bu tutarın bugüne kadar 7 milyar 800 milyon  TL'lik bölümünün tahsil edildiğini söyledi.

Hazineye ait tarım arazilerinin satışında ise 57 bin hak sahibinin  tapularına kavuştuğunu aktaran Kurum, "Çiftçilerimizin tarımsal üretim destekleri  gibi sözleşmeye bağlı haklardan yararlanması ve sözleşmesiz kullanımdan  kaynaklanan ihtilafların giderilmesi amacıyla Hazineye ait tarım arazilerinin  ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden doğrudan kullanıcılarına kiralanmasına  ilişkin düzenlemeyi hayata geçirdik. Başvurularda yüzde yüzde 82 oranında bir  başarı elde ettik. Başvuruları değerlendirmeye başladık ve gerekli şartları  taşıyan 3 bin vatandaşımızın kiralama işlemlerini tamamladık. Bu kapsamda 180 bin  çiftçimiz başvuruda bulunmuştur. Kiralama işlemlerine ilişkin gerekli çalışmalara  başladık." dedi.

Kurum, ülke genelinde kadastro çalışmalarının yüzde 99 oranında  bitirildiğini ve tamamlanma aşamasında olduğunu kaydetti.