Hititler döneminin kalma ören yeri Sarissa buluntuları arasından çıkarılan ve Hititler döneminde kutsal sayılan İkiz boğa Ryhton heykelinin en büyük boyu olan heykel Cumhuriyet Üniversitesi rektörlük binası önüne yerleştirilmişti.

ARKALARI REKTÖRLÜĞÜ BAKIYOR

Hitit döneminin bolluk ve bereketini temsil eden ve kutsal sayılan ve Sarissada bulunan ikiz boğa Ryhoton’un yerleştirmedeki yanlışlığını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz fark etti ve Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Faruk Kocacık’a talimat vererek yönünün değiştirilmesini istedi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın talimatı ile ikiz boğaların yönü değiştirildi. Rektörlük binasına arka kısımları bakan bolluk ve bereketin temsilcileri ikiz boğalar şimdi rektörlük binasına yan bakıyor.

BAKAN SÖYLEDİ VE DEĞİŞTİRİLDİ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın rektörlüğü ziyaretinde gündeme gelen ikiz boğa heykelleri ile ilgili görüşlerini dile getiren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Faruk Kocacık” Rektörlük binası önüne konulan ikiz boğa heykellerinin kaidesiyanlış yapılmış. Üniversiteye rektör olduktan sonra bizleri ziyarete gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın durumu fark etmesi ve heykelerin konumunun değiştirilmesini istemesiyle hemen çalışma başlatıldı ve kaide düzeltildi. Çok önemli bir heykel, tarihe ışık tutan bir yapıt ama rektörlük binası önündeki kaidesi çok yanlış yapılmış.Bu güne kadar niye fark edememişler anlamadım.”dedi

BAKANA TEŞEKKÜR

Sarissa’da bulunan ve Hitit döneminin en büyük ikiz boğa heykeli olarak bilinen, bolluk ve bereketin temsilcileri Ryhoton heykelinin kaidesinin değiştirilmesiyle ilgili olarak görüşlerini dile getirenler,Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a teşekkür ettiler.Heykelin yanlış kaide üzerine oturtulduğunu dile getirenler “ Boğaların yüzü veya yan kısımları rektörlük binasına bakmalıydı.Arka kısmının bakması çeşitli spekülasyonlara da neden oldu.Baktığınız zaman anlam bakımından da çelişkili bir heykeldi. Kimsenin göremediğini gören Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a teşekker ederiz “dediler.

İKİZ BOĞA RYHTON

Prof. Dr. Anderas Müller Karpe başkanlığında Sivas‘ta 1993 yılında başlatılan arkeolojik kazılarda çıkarılan ve o dönemde kutsal sayılan yan yana durmuş iki boğa figüründen oluşan İkiz Boğa Ryhton heykeli, müzedeki eserler arasında dikkat çekiyor.
Altınyayla’daki Sarissa’da tapınak bölümünden çıkartılan heykelin, Fırtına Tanrısı’na içki sunulmak üzere o dönem kutsal sayılan boğa figüründe yapıldığı belirtiliyor. Hitit tableti veren 5. merkez olan Sarissa’da bulunan İkiz Boğa Rhyton Heykeli, 35 santimetre yüksekliğinde ve 38 santimetre uzunluğunda.
Pişmiş topraktan yapılan ve ikiz boğadan oluşan heykelin, boynunun hemen altında sıvı boşaltma deliği yer alıyor. Fırtına Tanrısı‘nın boğaları olarak olarak anılan heykelin diz kısmı ile ön ve arka ayakları krem renginde, gövde kısmı ise kahverengi tonlarından oluşuyor.