Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV – CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtladı.

Büyüme rakamları ve Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle ilgili açıklamalar yapan Bakan Işık, tartışmaların odağındaki TÜBİTAK’la iglili soruları da yanıtladı.

Bakan, kriptolu telefonların dinlenmesi ve 'montaj' raporuyla ilgili dikkat çeken açıklamar yaptı.

Kriptolu telefonları TÜBİTAK’ın ürettiğini ve devlet erkanı tarafından kullanıldığını söyleyen Bakan Işık, “Burada paralel yapının özellikle kriptoloji merkezine sızdığını tespit ettik. Yazılımların onların bilgisinde olduğunu biliyoruz. Sadece Başbakan değil farklı zamanlarda farklı bakanların konuşmalarının dinlendiğini biliyoruz. Şimdi bu dinlemenin nasıl gerçekleştiğini tespit etmeye çalışıyoruz" dedi. 


"TELEFONLAR 4 AÇIDAN İNVCELENİYOR"
İlk incelemelerde krioptoyu üreten birim ile sertifikayı üreten birimin aynı olduğunun tespit eidldiğini ve bunun yanlış olduğunu belirten Işık, "Evi yapıyorsunuz, anahtarı da evi yapana teslim ediyorsunuz. Hırsızlık olduğunda ilk akla gelen, anahtar kimdeyse odur" dedi ve şöyle devam etti:

"Kriptılu telefonlar 4 açıdan inceleniyor. Tasarım, güvenlik, yazılım ve donanım. Şu an bu süreç devam ediyor. Bu süreç sonunda sonuç almayı umuyoruz.

Bir problem çıkmaması için tasarım çok önemli. Ciddi bir güvenlik açığı ortaya çıkarıyor çünkü. Mesela, telefonları iki modda üretmişler. Kriptolu ve normal telefon modunda. Yanlışlıkla bastığınızda kriptodan normal hatta geçiyorsunuz. Ve böylece kriptolu özelliği ortadan kalkıyor. 

Güvenlik sorunu ise, sertifikayı üretenle kriptoyu üretenin aynı olmsından kaynaklanıyor. Yazılımı satır satır inceliyoruz. Donanım konusunda ise, böcek bataryalar var. Bunu koyarsanız kripto çözülüyor.

Sonuç olarak incelemeler sürüyor. İğneyle kuyu kazmak gibi bir şey bu. Kullanılan bütün telefonları açıp tek tek bakacağız. Bazı bataryalara tek tek bakılacak belki. Ondan sonra dinlemelerin nasıl olduğuna dair bir kanaate sahip olacağız diye düşünüyorum..." 

"HAYVANAT BAHÇESİ MÜDÜRÜ DEĞİL" 
"TÜBİTAK’a çok haksızlık yapıldı" diyen Bakan Işık, "Dün Sayın Kılıçdaroğlu ‘hayvanat bahçesinden bir müdür getirildi, o müdür montaj raporu verdi'dedi. Ana muhalefet partisi lideri bilgi almadan, kulağına üflenen şeyi; doğrulatmadan konuşabilir mi? Adını andığınız, Türkiye’nin en değerli kurumlarından biri.

Dinlemelerin montaj olduğuna dair raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TÜBİTAK’tan resmen istiyor. TÜBİTAK’taki ilgili birimin başkanı; kendi de uzmandır bu konuda, başka uzmanlara inceletiyor ve ortaya 3 imzalı bir rapor çıkıyor. O rapor da savcılığa gönderiliyor. Raporu talep eden savcılık.

3 kişiden hiçbiri hayvanat behçesi müdürü değil. İkisi ODTÜ elektrik elektronik mezunu ve ikisi de ABD’de doktora yapan, profesör olmuş kişiler. Diğer arkadaşımız da Hacattepe elektirik elektronik mezunu. Doktorasını da İngiltere’de yapan doçent pozisyonunda biri.

Hayvanat bahçesi müdürü denen kişi, son dönemde kurum dergisi için başvvuru yapan ve müdür yardımcısı pozisyonna uygun görülen kişi. Bu arkadaşımız 20 yıla yakın dergi editörlüğü yapmış ve bir dönem Ankara Hayvanaat Bahçesi Müdürlüğü’nde çalışmış. Siz kalkıp ‘müdür atandı, rapor yazdı’ derseniz bu etik ve ahlaki olmaz" şeklinde konuştu.