Şahin’in işaret ettiği Kuğu karacı çıktı. Şimdi de Şahin’in söz ettiği havacı komutanlar kim sorusu ortaya atıldı.

Uludere olayında emri verdiği iddia edilen Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu’nun, Genelkurmay eski Başkanlarından Yaşar Büyükanıt döneminde İletişim Daire Başkanlığı yaptığı öğrenildi. Ancak İçişleri Bakanı Şahin’in 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olayında vur emrini kimin verdiği yönündeki tartışmalarla ilgili “O anda emri Ankara’da Hava Kuvvetleri’nde o görüntüleri analiz eden komutanlar vermiştir” açıklaması tartışma yarattı. Çünkü Ağustos’ta tümgeneralliğe terfi etmesi beklenen “karacı” Tuğgeneral Kuğu, Hava Kuvvetleri Karargahında değil Genelkurmay Karargahı’nda terörle ilgili istihbaratın toplandığı yer olan 2. Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı olarak görev yapıyor.

EMEKLİLİK, TERFİ YA DA TEMDİT
Topçu Kurmay Albay olarak Erzurum 9. Kolordu’da Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü yapan, Bingöl’de İç Güvenlik Alayı Komutanlığı görevinde bulunan ve Yaşar Büyükanıt döneminde Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı yapan Kuğu, 2008’de YAŞ kararlarıyla tuğgeneral rütbesine yükseldi. Kuğu’nun, bu yıl generallikte 4 yıllık bekleme süresini dolduracağı için yaz şurasında tümgeneralliğe terfi etmesi bekleniyordu. YAŞ kararlarıyla emekli edilmesi durumunda Tuğgeneral Kuğu hakkındaki Uludere iddiaları güçlenmiş olacak.

Genelkurmay’da kritik görevlerde bulunan emekli bir general, Uludere olayındaki “vur emri” tartışmaları ve Kuğu’yla ilgili iddiaları şöyle değerlendirdi:

“İHA’nın çektiği görüntüler 2. Ordu (Malatya) Karargahı ve Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvveti’nin yanı sıra eş zamanlı olarak Genelkurmay Başkanlığı Harekat Merkezi ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi’ne düşer. Analiz ve Değerlendirme dairelerinde bu görüntüler değerlendirilir. Uludere olayı sınırötesi olduğu için burada bizim Irak Harekat Merkezi de dediğimiz sınır ötesi harekat merkezinde de olay ayrıca değerlendirilir. Daha sonra Genelkurmay 1. ve 2. Başkanı’na sunulur. Dolayısıyla bu tür durumlarda komutanlar özel bir kararla yetkilerini devretmemişse vur emrini son aşamada Genelkurmay 1. Başkanı ve 2. Başkanı da verebilir. Yani burada sorumluluk en alttan Genelkurmay Harekat Başkanı, 2. Başkan ve Genelkurmay Başkanı’na kadar uzanır. Ancak burada bir kasıt aramak bütün komutanlara haksızlık olur. Öyle anlaşılıyor ki emri verenden çok o emrin verilmesini sağlayan, son analiz raporunu hazırlayan birimin başındaki general sorumlu gösteriliyor.”

‘ANALİZ EDEN SUBAYLAR’
Uludere olayının sorumlusu olarak daha önce bazı gazeteler tarafından Genelkurmay Komuta Kontrol Dairesi Başkanı Tuğgeneral Salim Cüneyt Kavuncu’nun ismi ortaya atılmış, ancak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kavuncu’nun 28 Aralık’taki olaydan yaklaşık 1 ay önce emekliye ayrıldığını açıklamıştı. Bakan Şahin’in Uludere açıklamasında “Hava Kuvvetleri’nde görüntüleri analiz eden komutanlar” ifadesini kullanması, karacı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu iddiasının da doğru olmayabileceği ihtimalini gündeme getirdi.