Bakan Gül, Adli İstatistiklerin Kapasitesinin ve Kalitesinin  Artırılması İçin Teknik Yardım Projesi'nin bir otelde yapılan açılış toplantısına  katıldı. Burada konuşan Gül, Bakanlık olarak hem reform iradesini hem de Avrupa  Birliği ve Avrupa Konseyi ile birlikte çalışma iradesini sürdürdüklerini söyledi.

Hukuk devleti ile etkin işleyen bir yargı sistemi arasında çok bariz  ilişki olduğunu belirten Gül,  "Hukuk devletinin kendi meşruiyetini de sağlayan  en önemli unsur, toplumdaki ihtilaf ve çatışmalara süratle yanıt verecek bir  sistemin varlığıdır." diye konuştu.

"Yargı, önüne gelen sorunları nesnel ve adil bir şekilde çözüme  kavuşturan 'hakemlik' vasfını koruyabildiği ölçüde hukuka ve hukukun üstünlüğüne  dair toplumdaki inancı da pekiştirmektedir." ifadesini kullanan Bakan Gül, şöyle  devam etti:

"Bu sebeple mahkemeler sadece üzerinde 'ilam' yazılı bir belgeye  değil, bizzat adalete erişimi garanti etmelidir. Tam da bu sebeple  çalışmalarımızda bir yol haritası değeri taşıyan 'Yargı Reformu Strateji  Belgesi'nin temel vizyonunu 'güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi'  olarak belirledik. Güven veren adalet, merkezine insanı alan politikalar  demektir. Güven veren adalet, sistemi değer merkezli inşa etmektir. Güven veren  adalet, hakkın gecikmeden, zamanında teslimidir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yakında kamuoyuna  duyurulacak olan strateji belgesinin önemli yenilikler, hedef ve faaliyetler  içerdiğine dikkati çeken Gül, bu adımların tüm hakim ve savcılarla müzakere  edildiğini ve birikimi olan herkesten katkı alındığını vurguladı.

Bakan Gül, yargıyı ve adalet hizmetlerini ilgilendiren daha pek çok  alanda ve konu başlığı altında adli istatistiklerin adalet politikalarına yön  verebilecek işaretler sunduğunu da dile getirdi.

Devletlerin temel amacının adaleti tecelli ettirecek bütün  mekanizmaları harekete geçirmek olduğunun altını çizen Gül, sözlerini şöyle  sürdürdü:

"Bakanlık olarak, adalet hizmetlerinin daha hızlı ve etkili olarak  yerine getirilebilmesi için özellikle son 17 yıldır oldukça önemli çalışmalar ve  projeler yürüttük. Toplumsal ihtiyaçları karşılamayan, toplumun ve hatta evrensel  gelişmelerin gerisinde kalan birçok yasayı baştan sona yeniledik. Yasaların hem  toplumun hem de bireyin ayak bağı değil, aksine yolunu açması anlayışı bizim için  önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur."

"REFORM İRADEMİZ ARTARAK VE GÜÇLENEREK DEVAM EDİYOR"

Bakan Gül, "Reform irademiz artarak ve güçlenerek devam etmektedir."  diyerek, insan kaynağının sayısal artışı kadar nitelik olarak da bir mesafe  katetmesinin en öncelikli konular arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye Adalet Akademisinin kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanı  Kararnamesi'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Gül, Adalet  Akademisinin hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

Bakan Gül, akademide öngörülen yeni eğitim modelinin "Tamamlayıcı  Hukuk Eğitimi", "Sürdürülebilir Hukuk Eğitimi" ve "Kişisel Mesleki Gelişim  Eğitimi" olmak üzere üç temel alanda yoğunlaşacağını vurguladı.

Kişisel mesleki gelişim eğitimi alanında hakim-savcılara vatandaşlar  ve avukatlarla sağlıklı iletişim kurma, öfke kontrolü, güzel konuşma gibi  eğitimler verileceğini ifade eden Gül, "Bunun yanı sıra açıkladığımız  'Yargıda  Etik İlkeleri'ne uygun davranış eğitimleri vermeyi planlıyoruz. Yeni modelde;  eğitim müfredatında sadeleşmenin yanında hukuk felsefesi, psikoloji, sosyal  psikoloji ve Türkçeyi güzel kullanma gibi yeni içerikler olmasını planlıyoruz."  diye konuştu.

Abdulhamit Gül, eğitmenlerde profesyonelleşme uygulamasının ilk kez  getirildiğini anımsatarak, "Daha önce akademinin daimi eğitici kadrosu yoktu.  Yeni akademinin sabit eğitmen kadrosu olacak. Buna ek olarak hakim ve  savcılarımız, yüksek yargı hakim ve savcılarımız akademiye tam zamanlı eğitmen  olarak atanabilecek." bilgisini verdi.

"ADALET GÖĞÜN DİREĞİDİR, YIKILIRSA GÖKYÜZÜ YERİNDE DURMAZ"

Yusuf Has Hacib'in "Adalet göğün direğidir, yıkılırsa gökyüzü yerinde  durmaz." sözlerini anımsatan Gül, şunları kaydetti:

"Toplum olarak, adalete kimi durumda kanunları ve hukuku aşan bir  anlam yüklüyor, böyle bir inançla yaklaşıyoruz. Tarihsel olarak adalet inancı ve  pratiği yüksek bir milletiz. Adalet bir temel olduğu kadar, bir idealdir, aynı  zamanda da bir denge aracıdır. Bir idealdir, hukuk bu idealin gerçekleşmesi için  vardır. Hukuk bu ideal için çaba göstermektir."

Adalet Bakanı Gül, dava ve uyuşmazlıkların sebebinin analiz  edilmesiyle dava açılmadan ve suçlar işlenmeden önce önleyici adalet  mekanizmasının hayata geçirilebileceğine işaret ederek, adli istatistiklerin  kapasitesinin artırılması projesinin hayırlı olması temennisinde bulundu.