Yenipazar ilçesine bağlı Karacaören köyünde düzenlenen fidan dikim töreninde halka hitap eden Eroğlu, 2012 yılına kadar 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapacaklarını ve bu alanın Belçika'nın yüzölçümüne eşit değerde olduğunu söyledi.
Denizli'deki programlarının ardından bugün sabah Aydın'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, fidan dikim törenine katıldı. Törene ayrıca, Aydın Valisi Mustafa Malay, AK Parti Aydın Milletvekilleri Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç, Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, İl Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, AK Parti İl Başkanı ve Aydın İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser, daire müdürleri ve köylüler katıldı.
Şenlik havasında geçen ağaç dikim törenlerinde Yenipazar Karacaören köyünde bulunan 140 hektar alana çoğu fıstık çamı olmak üzere değişik türlerde fidan dikimi yapıldı.
Köylülerin katıldığı fidan dikim töreninde Yörük Ali Efe'nin hemşehrileri ile bir anısını paylaşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, şöyle konuştu: "Aydın düşman işgaline uğrayınca, düşman vahşetine dayanamayan Mehmet Dedem atını hazırlayıp mavzerini alarak düşmana karşı koymak için buralara gelmiş. O günden beri Mehmet Dedem'den haber alınamadı. Bu nedenle Aydın'ın benim için ayrı bir önemi var."
Türkiye'de ağaçlandırma çalışmalarının bir çoklarının hayal bile edemeyeceği bir hızla ilerlediğini anlatan Eroğlu, 2012 yılı sonuna kadar devam edecek program kapsamında ülke genelinde 2 milyon 300 bin hektarlık alanın ağaçlandırılacağını, bunun da Türkiye'de bir Belçika kadar alanın ağaçlandırılması demek olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, bunu ilan ettiklerinde birilerinin 'hayal' dediğini belirterek şöyle konuştu: "Hükümet olarak dağa taşa ağaçlandırma konusunda karar aldık. Bu konuda halkımızın
desteğinin devam etmesini diliyoruz. Her vilayetin 2008 yılına kadar ağaçlandıracağı alan miktarı belli. Aydın vilayeti 2012 yılına kadar her yıl 4 bin 400 hektar araziyi ağaçlandıracak. Aydın'da bu rakamın üstüne çıkılacağına inanıyoruz. 2008 yılının ilk 3 ayında 2 milyon 300 bin ağaç dikimi yapılmış. 7 Temmuz 2007'de Bodrum'da yanan alanları da şu an ağaçlandırıyoruz. Yangın çıktığında kimisi 'rant' dedi. Kimisi 'peşkeş çekilecek' dedi. Ancak yanan hiçbir alan başkasına verilmedi. Her santimine kadar
yeniden ağaçlandırıyoruz."
Bakan Eroğlu ayrıca, yangınlarla ilgili vatandaşların daha hassas olmasını istedi. Şu an yeni dikilen ağaçların yangına dayanıklı fidanlar olduğunu belirten Eroğlu, çıkan yangınların yüzde 70'inin ihmalden kaynaklandığını hatırlatarak vatandaşların daha dikkatli olmalarını istedi. Yapılan konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, Karacaören yaylasında ilk fidanı kendisi dikti. Karacören Köyü Muhtarı Hüseyin Çokarıcı, Bakan Eroğlu'ndan gurup köylerinin de yararlanabileceği bir gölet yapılmasını istedi.
Ağaçlandırma sahasını muhtara teslim eden Bakan Eroğlu da, fidanların eksiksiz büyütülmesi halinde göleti de hemen yapacaklarına dair söz verdi. Bakan Eroğlu, daha sonra Aydın'a gelerek Vali Mustafa Malay'ı ziyaret etti. (iha)