Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de kişi başına yıllık ayakkabı kullanım ortalamasının düşük olduğunu, bunun Avrupa düzeyine çekilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki ayakkabı kullanım oranını kadınların yükselttiğini belirten Ergün, “Ortalamamız 2,5. Bu da kadınlar sayesinde. Erkekler ise ortalamayı düşürüyor. İyi ki kadınlar var, erkeklere kalsa ayakkabı sektörü iflas eder.” dedi.

Ergün, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen GAPSHOES 12. Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, sektörle ilgili önemli mesajlar verdi.

Ortopedist ve tıp uzmanlarına ayakkabı giyimi ve üretimi konusunda kulak verilmesi gerektiğini belirten Ergün, şöyle konuştu: “Onların ifadesine göre sağlık açısından bir gün bir ayakkabı, bir gün diğer ayakkabı giyilmeli. Biz buna uyuyor muyuz? Bunları vatandaşa kim anlatacak? Yalnızca doktorlar mı anlatacak? Ayakkabı sektörünün de bunları anlatması lazım. Yılda 2,5 yerine 4–5 ayakkabı kullandığımız günlere doğru gitmemiz lazım. Bunun için de markalaşmaya ihtiyaç var.''

Ayakkabı sektöründe Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın daha iyi düzeydi olması gerektiğini belirten Ergün, “Firmalara, inovasyon yaparak yeni ürünler geliştirmeli. Konya"da bir firma termal yani ısıtmalı ayakkabı yaparak sektörde önemli bir farkındalık oluşturdu. Ayakkabı üreticilerimiz yenilikler yapmalı.” dedi. Türk firmalarının, hala ayakkabılarına İtalyan isimleri koyduğuna değinen Ergün, Türkiye'nin özellikle el yapımı ayakkabılar konusunda İtalya ile birlikte en kaliteli ayakkabıları üretmesine rağmen ayakkabıda dış ticaret açığı verdiğine dikkat çekti. Bu alanda ciddi bir markalaşma eksiği olduğunun görüldüğüne işaret eden Ergün, "İşletmelerimizi bu konuya daha fazla önem vermeye çağırıyoruz. Bugün Türk ayakkabı firmaları kendilerini İtalyan markasıymış gibi isimler kullanarak pazarlıyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir. Türkiye'de yapılan ayakkabıları tüketmeye önem vermemiz icap ediyor.'' şeklinde konuştu.

Bakan Ergün, ayakkabıcılık sektörünün 350 milyon dolar dolayındaki ihracatına karşılık 650 milyon dolar dolayında bir ithalatının olduğunu, sektörün 300 milyon dolar dış ticaret açığı verdiğini kaydetti. İthal ayakkabı giyme merakına da değinen Ergün, “Türkiye'de tüketiciler ithal ayakkabı kullanmak zorunda olmamalı. Buna dikkat etmeliyiz, yani tüketici alışkanlıklarını değiştirmeye dönük ortak tanıtım kampanyalarına, pazarlama çalışmalarına ihtiyaç var. Sizlerin fason ürettiği ve 30–40 liraya sattığı ayakkabılar marka tarafından 250, 300, 500 liraya satılıyor.” tespitinde bulundu.

CİHAN