Meclis'te bütçe maratonu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuşuyla başladı. Şimşek, milletvekillerine 2011 bütçesinin seçim bütçesi olmadığını, enflasyonun gelecek aylarda hızla düşeceğini söyledi. Komisyona samimi bir itirafta da bulunan Şimşek, "Benzinde en yüksek vergi Türkiye'de" dedi.

Meclis'te bütçenin ilk durağı Plan ve Bütçe Komisyonu...

Komisyon çalışmalarına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunumuyla başladı.

Milletvekillerine Türkiye'nin faturasını halka çıkarmadan krizi atlattığını anlatan Maliye Bakanı, "gelecek için büyük sorun yok" mesajı verdi.

Şimşek, "Son dönemde özellikle gıda fiyatlarına bağlı olarak artan enflasyonun önümüzdeki aylarda tekrar hızlı bir düşüş trendine gireceğini göstermektedir. Cari açığın finansmanının önümüzdeki birkaç yılda sorun olmayacağını öngörmekteyiz" dedi.

Maliye Bakanı, konuşmasının bir bölümünü de vergilere ayırdı. Daha önce kamuoyuna "yeni vergi yok" sözü veren Bakan Şimşek, milletvekillerine de "aslında ülkemizde vergi yükü yüksek değil" dedi ama sözlerini samimi bir itirafla sürdürdü.

Şimşek, "OECD ülkeleri arasında benzin açısından yüzde 66.8 oranıyla en yüksek konumda olan ülkemiz, motorinde de yüzde 57.1 oranıyla ikinci sırada yer almaktadır" diye konuştu.

Maliye Bakanı, prim ve vergi borçlularının birkaç aydır beklediği yeniden yapılandırma sözü hakkında ise, "kapsamının geniş tutulma eğiliminde" olduğunu söyledi. Yani büyük olasılıkla trafik cezaları, elektrik ve su borçları da kapsamda olacak.

Hafta içinde yapılacak birkaç toplantıdan sonra karar verilecek. Ama Şimşek, yeniden yapılandırma haberleri sonrası borçlarını ödemeyenleri bir kez daha uyardı. Şimşek, "Yapılandırma tasarının yasalaştığı tarihi kapsamayacak" dedi.