Bilgi notunda şu anda Libya'dan gelen 85 yaralının tedavisinin Türkiye'de sürdüğü bildirilirken, yarın 48 yaralının daha uçakla İstanbul'a getirileceği belirtildi. Türkiye'nin Somali'de kurduğu çadır ünitelerinde 27.287 kişiye sağlık hizmeti verildiği ifade edilirken, Somali'den Ankara'ya getirilen 37 yaralı arasında Somali Sağlık Bakan Yardımcısı Muallim Ali'nin de bulunduğu bildirildi.
 
LİBYA'DAN GETİRİLEN HASTALAR
 
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, "Libyadan getirilen hastalara sunulan sağlık hizmetleri" hakkında bilgi notu yayımlandı. Libya'dan gelen 85 yaralının tedavisinin Türkiye'de sürdüğü ve yarın 48 yaralının daha uçakla İstanbul'a getirileceği belirtilen notta şu ifadelere yer verildi:
 
"Başbakanlık AFAD'ın talimatları doğrultusunda Türkiye'de tedavileri tamamlanan hastaların taburcu edilerek Libya'ya gönderilmesi ve Libya'da tedavileri devam edemeyen hastaların Türkiye'ye getirilerek tedavi edilmesi amacıyla;
 
· 30.09.2011 tarihinde Türkiye'de tedavisi tamamlanan Libyalı hastaların 2si Ankara'dan, 8i İstanbul'dan ve 20si İzmir'den olmak üzere toplam 30 yaralı ve 10 refakatçi Libya'ya götürülmüşlerdir.
 
· İstanbul Kartal Yavuz Sultan Selim Devlet Hastanesi'ne yatırılarak tedavi altına alınan hastaların 4ü ve İzmir'de tedavi altında olan hastaların 18i 05.10.2011 tarihinde Libya'nın Bingazi kentine tedavileri tamamlanarak gönderilmiştir.
 
· 02.10.2011 tarihinde saat 01.00'de Libya'nın Misurata Kenti'nden 23 yaralı ile 1 refakatçi Adana'ya götürülerek, Adana Numune E.A.H. Fatma Kemal Timuçin Kalp Merkezi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştır.
 
· 04.10.2011 tarihinde Askeri ambulans uçakla 5 Libyalı yoğun bakım hastası ve 1 refakatçisi Adana Numune Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştır.
 
· Şu anda, Adana'da 28, İstanbul'da 11, İzmir'de 20 ve Ankara'da 26 Olmak üzere toplam 85 Libya vatandaşı tedavi görmektedir.
 
· Libya'da görevli bulunan 5 uzman hekim (dahiliye, genel cerrah, beyin cerrahı, ortopedi ve anestezi uzmanı) Libya'daki hastaların genel durumunu değerlendirerek Türkiye'ye getirilmesi uygun olan 41 Libyalı hasta ve refakatçisini 06.10.2011 tarihinde akşam saatlerinde Adana'ya getireceklerdir.
 
· 07.10.2011 tarihinde Askeri Kargo Uçağıyla 48 yaralı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapacaktır. Yaralıların 28i Kocaeli'nde bulunan hastanelerimize, 20si ise İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan hastanelere sevk edilecektir."
 
SOMALİ'YE İKİ SAHRA HASTANESİ DAHA KURULACAK
 
"Somali'de yürütülen sağlık hizmetleri" hakkındaki bilgi notunda ise kurulan çadır ünitelerinde 27.287 kişiye sağlık hizmeti verildiği ve iki sahra hastenin daha kurulacağı ifade edildi. Yayımlanan bilgi notu şöyle:
 
"· Bakanlığımızca Somali'de kurulan 1. Sahra Hastanesi Mogadişu'nun Merkezinde Hodan Bölgesi'nde olan Digfer Hastanesi'nin bahçesinde 18 Ağustos 2011 tarihinde kurulmuş ve sağlık hizmetlerine başlamıştır.
 
· Kızılay Çadır kent alanına Bakanlığımızca şişirilebilir iki adet çadır ünitesi kurulmuş olup poliklinik hizmeti 15 Eylül 2011 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır.
 
· Bölgede sağlık hizmeti verecek ikinci sahra hastanesinin kurulumu ise Mogadişu'da “Yeni Parlemento Binasıö bahçesinde başlatılmıştır. İkinci sahra hastanesi kurulumunun 07.10.2011 tarihinde bitmesi planlanmıştır.
 
· Birinci sahra hastanesinin yer aldığı Digfer Hastanesi ile ikinci sahra hastanesinin kurulacağı Yeni Parlemento Binası arasında yaklaşık 5km. mesafe bulunmaktadır.
 
· Somali'de şu anda toplam 30 sağlık personeli görev yapmaktadır. İkinci hastanenin kurulmasıyla birlikte, birinci sahra hastanesinde çalışan 15 sağlık personeli ikinci sahra hastanesinde görev yapmaya başlayacaktır.
 
· Bugüne kadar Somali'de toplam 27.287 hastaya sağlık hizmeti verilmiştir.
 
· Bugüne kadar 1014 laboratuar tetkiki, 493 röntgen ve 3641 küçük girişimsel işlem gerçekleştirilmiştir.
 
SOMALİ'DEN GETİRİLEN YARALILAR ARASINDA BAKAN YARDIMCISI DA VAR
 
"Somaliden ülkemize getirilen yaralıların nakli" konusunda yayınlanan bilgi notunda ise Ankara'da tedavi görmekte olan 37 yaralı arasında Somali Sağlık Bakanı Yardımcısı Muallim Ali'nin de bulunduğu bildirildi. Bilgi notu şöyle:
 
"· Somali'de 04.10.2011 tarihinde meydana gelen ve yaklaşık 70 kişinin öldüğü ve 100den fazla kişinin yaralandığı patlamada yaralanan Somalili vatandaşlarla ilgili olarak;
 
· 06.10.2011 tarihinde saat 00.30'da 11 kişilik sağlık ekibi Başbakanlık AFAD tarafından kiralanan Türk Hava Yolları uçağıyla Mogadişu'ya hareket etmiştir,
 
· 06.10.2011 tarihinde yaralıları ve sağlık ekibini taşıyan uçak 11:30 sularında Mogadişu'dan havalanarak saat 17:30 sularında Türkiye'ye ulaşacak ve Esenboğa Havalimanı Kargo Kapısı tarafında Şeref Salonu önüne park edecektir.
 
· Ankara'da tedavi olacak 37 yaralı bulunmaktadır. Yaralılar arasında hafif yaralı Somali Sağlık Bakan Yardımcısı Muallim Ali de bulunmaktadır.
 
· 37 yaralıyla birlikte 31 refakatçi ve 2 tercüman da Türkiye'ye gelecektir.
 
· Yaralılar Ankara'da Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınacaktır. Yaralıların uçaktan inmesine müteakip sağlık ekiplerimizce yapılacak triaj sonucu durumu ağır olarak tespit edilen hastalar Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilecektir."