Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla'da Tersaneler bölgesinde 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili olarak, "Tuzla mutlaka tahliye edilmelidir. Tuzladan belli sayıda tersane kalkmalıdır ya da tuzla kapatılmalıdır" dedi.

Bakan Çelik, Tuzla'da 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın meydana geldiği Gisan Tersanesi'nde incelemelerde bulundu. Çıkışta bir basın açıklaması yapan Bakan Çelik, Tuzla'daki tersanelerin durumları ile ilgili bilgiler verdi.
Türkiye'de tersanelerin çalışma şartlarını düzenleyen bir yönetmelik bulunduğuna 3 dikkat çeken Bakan Çelik, "A tipi tersaneler 300 dönüm üzerinde kurulu ve 150 bin groston gemi üretimi yapılabilir. Ve bu tip tersanelerin 300 metrelik bir sahil şeridine sahip olması gerekiyor. Eğer B tipi ve C tipi iseniz sahip olduğunuz alan azalarak devam ediyor. Tuzla'daki tersanelerin toplam alanı bin 300 dönüm. Bu rakamı tersane sayısına bölersek her tersane 28 dönümde imalat yapıyor. Yani İmalat C tipi ama imal edilen gemiler A tipi. A tipi imalat yapıyorsunuz ama C tipi tersanede" dedi.
Bakanlık olarak kendilerinin üzerine düşen her şeyi bugün kadar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyleyen Faruk Çelik, "Tuzla mutlaka tahliye edilmelidir. Tuzladan belli sayıda tersaneler kalkmalıdır ya da Tuzla kapatılmalıdır. Başka bir çıkış yolu olmadığını bakanlık dönemimdeki tecrübelerimle söylüyorum" şeklinde konuştu.
Tuzla'daki keşmekeşi helikopterle buraya gelişi sırasında da bir kez daha gördüğünü anlatan Çelik, hangi geminin hangi tersaneye ait olduğunu tespit etmenin çok güç olduğunu, tek çözümün Tuzla'ya köklü bir şekilde neşter vurulması olacağını kaydetti.

Konunun yargıya intikal ettiğini ve teknik raporların hazırlandığını belirten Çelik, şunları söyledi:
"Olayla ilgili olarak bu bahse konu kaza klasik üretime dönük çalışma esasında meydana gelen kaza değil. Filika'nın testi sırasında meydana gelen bir kaza. Bu kazada mühendislik hatası sözkonusudur. Filikanın standardizasyonu, yani normalde denize 10-12 metreden düşünce bu camın dağılmaması gerekiyor. Ama bunun tuz buz olduğun görüyoruz. Burada standardizasyon ile ilgili bir problem olduğu ortaya çıkmaktadır.

2 sorumlu kardeşimiz ile bu iş mümkün iken 19 işçinin hangi mantık ile o filikaya oturtulduğunu hiçbir arkadaşımız izah edemedi. 2 işçi kardeşimiz birisi raydan kurtulması için görev yapacak, diğeri ise denize indikten sonra filikaya yön vermek görevini yapacak. ama diğerlerini çeşitli ağırlıklarla yerine getirmek mümkün iken 17 işçi kardeşimizin hangi mantık ile filikaya konduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz".

Bakan Çelik, filika konusunun uzmanlık gerektirdiğinin altını çizerek, "Bunu taşeronlara yaptırmak mümkün. Fakat buraya koyacağınız işçiler başka alt kol işçisi olamaz. Yani uzmanlık gerektiren bir iş. İlle de 19 kişi oturtacaksanız bu işte uzman olan, bu işin içinde olan işçilerin oturması gerekiyor. Siz başka bir taşeron işçisini gelip filika için doldurursanız izahını yapmak son derece güçtür. Tüm bu bilgiler; mühendislik hatası, eksiklikler ve 19 işçinin neden yerleştirildiği gibi tüm konularla ilgili teknik rapor yargı tarafından değerlendirilecektir. Umuyorum ki bunun benzeri kazalar bir daha yaşanmaz" şeklinde konuştu.

Tuzla'da kesin çözümün neşter atmak olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Burada para kanacağız, ülke gelir elde edecek diye insanımızın ucuz bir şekilde hayatını kaybetmesine biz hükümet olarak rıza gösteremeyiz" dedi.
haber 7