Internet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, “Artık T.C. numarası ve "anne kızlık soyadı" gibi veriler, internette yeteri kadar güvenli değil. Facebook"ta 4 bakan, milletvekilleri ve 3 önemli işadamı adına sayfa açıp iş başvurularıyla bilgileri ele geçirenler oldu” dedi.


TELEKOMÜNİKASYON İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, geçen yıl kendilerine 100 bin ihbar ve 10 bin şikayet ulaştığını belirterek, “En çok şikayet kimlik bilgileri ve internette kişi hakkında çıkan yazılarla ilgili geliyor. Şu anda T.C. kimlik numarası ve anne kızlık soyadı kişilerin en önemli bilgisi durumunda” dedi.

Bakanlar adına sahte adres

İnternette en önemli açığın karşı tarafa duyulan güven olduğunu ve özellikle sosyal ağlarda karşı tarafa güvenilmemesi gerektiğini vurgulayan Şen, bakanların bile başına gelen şu örneği verdi: “Dört bakan, milletvekili ve üç büyük işadamının başına geldi. Onların adına Facebook"ta sahte hesaplar açılmış. Vatandaşlar da gerçek olduklarına inanarak onlarla yazışmış. İş bulması için bilgilerini bile verenler var. Durumu bakanlar sonradan anlıyor.”

"Dayı"ya bakılıyor

Şen, T.C kimlik numaralarına internetten ulaşılabildiğini ve anne kızlık soyadı için de Facebook"ta "dayı"nın soyadına bakıldığını kaydederek, “Sosyal medyayı kullananların listelerindeki kişileri isimlendirirken dikkat etmeleri gerekiyor. T.C. kimlik bilgisi ve anne kızlık soyadına ulaşmak kolaylaştı. Bu nedenle daha dikkatli olunması gerekiyor” diye konuştu.

İçerik kaldırtma bilinmiyor

Sanalda kişi hakkında çıkan yanlış bilgilerle ilgili de çok talep aldıklarını aktaran Şen, şunları anlattı: “Sitelerin nasıl ve kime bağlı çalıştığını tespit ediyoruz. Çoğu insan kendisiyle ilgili bir içeriği internetten nasıl kaldıracağını bilmiyor. Bununla ilgili birkaç yöntem var. Google.com/Support"tan içerik kaldırma için talepte bulunulabilir. Facebook"un adresinin de nereden bulunacağı bilinmiyor. www.copyrigh.gov adresinden dünyadaki bütün sitelerin bilgileri alınabilir. Biz bunun Türkçe versiyonunu çıkardık. www.internet.tib.gov.tr"den tüm sitelerin adreslerine ulaşılabiliyor. Kanuni çerçevede kişiler kendileriyle ilgili gerçek dışı
yazıları sitelerden bu yollarla çıkarttırabiliyor.”

Facebook"un kurucusunu davet edemedik

İNTERNET Kurulu ve Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, 8-9 Şubat 2011"de Ankara"da Güvenli İnternet günü nedeniyle bir konferans düzenleyeceklerini belirterek, şunları söyledi: ““Facebook ve Google"ın başkan yardımcıları konuşmacı olarak katılacak. Facebook"un kurucusu Mark Zuckerberg"i çağıramıyoruz. Henüz 5651 sayılı kanunda revize yapılmadı. Bu kanuna göre site şikayetlere göre kapanabilir. Facebook yönetimi de gelmek için bu revizeyi bekliyor. Geçen yıl Facebook"la binlerce ihbar aldık. Kapatma başvurularıın yüzde 90"ı müstehcen fotoğrafların kaldırılmasıyla ilgili.”

3.5 yılda 18 milyon site incelemeye alındı

OSMAN Nihat Şen, başkanlık olarak görevlerinden birinin şikayet gelen siteleri takip etmek olduğunu belirterek, “3.5 yılda 18 milyon siteyi incelemeye aldık. 30 kişilik ekibimiz var. İzleme için sadece 10 kişi çalışıyor. İnternette güvenlik için bu takibi yapmak zorundayız. İnternette en önemli güvenlik açığı insanların başkasına duyduğu güven” dedi.