Dev marketlerle rekabet edemeyen bakkallar Trabzon'da kolları sıvadı. Beklenen yasalar hayata geçmeyince Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası harekete geçti. Uzun süre büyük marketleri çaresizce izlediklerini belirten Oda Başkanı Başaran Maraba 'Direniş Projesi'ni AKŞAM'a anlattı.

- Özellikle 2000'den itibaren Trabzon'da ayda 20-30 bakkal kapanmaya başladı, sayı hızla arttı. Binlerce insan iflas etti, işsiz kaldı. Devletin, büyük marketlerin şehir dışına çıkması, resmi tatiller ve haftada bir gün kapatılması gibi düzenlemeler yapmasını bekledik, ses çıkmadı. İnsanlar, toptan mal alıp daha uygun fiyata satan büyük marketlere akın etti.

Bakkaldan sadece ekmek, gazete ve sigara almaya başladı. Kara kara düşünürken, çareler aramaya başladık, bakkalların kurtuluşu için bir proje hazırladık.

TOPTAN UCUZ ÜRÜN ALINDI

- 2003'te önce 60 bakkalın ortaklığıyla Trabzon Bakkalım A.Ş.'yi kurduk. Büyük marketlerle fiyat rekabeti için bakkallara ucuz mal temin etmeyi hedefledik. Bin 500'ün üzerinde bakkal buradan mal almaya başladı. Toptan olunca istediğimiz indirimi yaptırdık. Bir bakkalın 100 liraya alacağı ürünü marketler gibi 50 liraya aldık. Son 2-3 yılda şirketi herkes tanıdı, bakkaldaki ürünler ucuzladı. İşe 300 kalem ürünle başlamıştık, şimdi 8 binden fazla çeşidi alıp bakkallarımıza uygun şartlarda veriyoruz.

İMAJ DA TAMAMLANDI

- İkinci aşamada 'Bizim Bakkal Projesi'ni hayata geçirdik. Ucuz mal temin etsek de işyerlerinin köhne yapısı nedeniyle sistemin işe yaramadığı durumlar oldu. Çağdaş görünüm kazandırmak gerekti. Tabela ve iç-dış görünüşün güzelleştirilmesiyle fiyat birlikteliğini sağlayıp bakkalı modern hale getirmek istedik. Bizim Bakkal Projesi'ni başlattık, bu çalışmalara katılmak isteyen üyelerimizin masraflarının yüzde 20'sini karşıladık, tabelalarını taktık. İndirim günleri koyduk, tanıtım ve ilanların parasını biz ödedik.

CİROLARI YÜZDE 400 ARTTI

- Bakkallarımızı sırayla gıda fuarlarına gönderiyoruz. Geziler ve piknikler düzenliyoruz.

Bakkalların ciro artış ortalaması yüzde 400'leri aştı. 2003'te Trabzon merkezde 145 bakkal kapanmış, 74 bakkal açılmıştı. Bu rakamlar 2010'da tersine döndü. 92 kapanan-124 açılan, bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla da 94 kapanan-140 açılan olarak belirlendi. Bakkallarımız artık geleceğe daha güvenle bakıyor.

Bakanlık örnek projeyi istedi

Trabzon'da bakkalın yüzünün gülmesi, Ankara'da hissedildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın imzasıyla, Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası'na resmi yazı gönderildi. Yazıda özetle şu ifadeler yer aldı:

'Projeyle ilgili değerlendirme yapılabilmesi, örnek bir proje olarak ülke genelin de meslek kuruluşlarına tanıtılabilmesi açısından bilgilerin gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim.

akşam