GAZETE HABERTÜRK / Esra YAZDIÇ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin düzenlediği basın toplantısında 3. yargı paketiyle 7 TİP’liyi öldüren ülkücülerin serbest bırakılmasına yönelik tepkileri eleştirirken kullandığı, “Meşru müdafaa” sözü tartışmaya yol açtı. Bahçeli basın toplantısında “Ölümde bile taraf tutanlar için İmralı canisi bile serbest kalması gereken birisidir ama geçmişte yalnızca meşru müdafaasını yapan ülkücüler katildir” dedi. Habertürk’e görüşlerini dile getiren siyasilerden kimi Bahçeli’yi desteklerken, kimi de sert tepki gösterdi.

O şartlar içinde tabii ki meşru müdafaa
Semih Yalçın - MHP Genel Başkan Yardımcısı:

O dönemin şartları içinde tabii ki meşru müdafaa. Sadece 7 TİP’linin öldürülmesi ele alınarak ülkücülere yapılanlar, ülkücülerin öldürülmesi görmezden gelinemez. 18 Eylül 1979’da Adana Endüstri Meslek Lisesi lojmanında 6 ülkücü öğretmen arkadaşımızın canice katledilmesi olayını neden kimse hatırlamak istemiyor. Öldürülen ülkücülerin hakları ne olacak?

Türk bayrağını savunmak meşrudur
Özcan Yeniçeri - MHP Ankara Milletvekili:

ORAK çekiçli bayrağı taşıyanlarla Türk bayrağını taşıyanlar karşı karşıya gelmişlerdir. Türk bayrağını taşımaktan, İstiklal Marşı’nı söylemekten daha meşru, ahlaklı bir şey yoktur. Biz onlar yüzünden okula giremedik sokakta yürüyemedik. Bu haklarımızı istedik ve aldık. Ülkücü camianın müdahalesi meşru ve doğrudur.

Dev-Yol, Dev-Sol katliamları niye gündemde yok
Hakkı Öznur - BBP YİK Üyesi:

ÜLKÜCÜLER, 12 Eylül hukuksuzluğunun ve anti demokratik 12 mahkemelerinin kurbanıdır. Haksız yere uzun yıllar cezaevlerinde yattılar. Aradan 34 yıl geçmesine rağmen, Bahçelievler’i gündeme getirenler; Dev-Yol, Dev-Sol, TİKP, TİKKO ve benzeri derin sol bölücü örgütlerin yapmış oldukları yüzlerce katliamı, cinayetleri, infazları neden gündeme getirmiyorlar? Gün Sazak’ın katilleri 32 yıldır hala kaçak, neden yakalanmıyor?

Solcular adam öldürünce neden kahraman oluyor
Selçuk Özdağ-AK Parti Milletvekili, Darbeleri Araşt. Komisyonu Üyesi:

MESELEYE meşru müdafaa olarak bakılmamalı. Solun ve sağın haklı ve haksız olduğu yerler vardı. Ülkücüler adam öldürünce katil oluyor da solcular adam öldürünce neden kahraman oluyor? Yılmaz Güney, Deniz Gezmiş kahraman değildir. Binlerce insana cezaevlerinde çorbaları, içindeki kurtçuklarla yedirdiler. Emir dinlemedik diye günlerce dayak yedik. Şimdi ‘Senin katilin benim katilim’ doğru değil.

Nasıl meşru müdafaa olabilir
İpek Gür -78’liler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi:

CEZAEVLERİNDEN çıkanlar açık açık “Hiç pişman değilim” diyor ve Başbakan’a teşekkür ediyor. Bahçeli meşru müdafaa diyerek katliamların üzerini katilliğin üzerini örtemez. Bu insanlar evleri basıp insanları öldürdü. Nasıl kendilerini korumak için öldürmüş olabilirler? İnsanların savunmasız halde öldürülmesi nasıl meşru müdafaa olur?

Meşru diye nitelendirilmesi şoke edici
Emine Ülker Tarhan-CHP Grup Başkanvekili:

BAHÇELİEVLER’deki evlerindeki 7 kişinin telle boğularak, kurşunlanarak öldürülmesi gibi bir katliamın meşru olarak nitelendirilmesi şoke edici. Bunun hukukta da bir karşılığı yok. Katliam, kendini savunma imkânı bulunmayan çok sayıda insanın acımasızca öldürülmesi olayıdır. Katliam kelimesi tüm dünyada böyle tanımlanır.

Katliam katliamdır, katil de katildir
Süleyman Çelebi-CHP MilletvekiliDİSK E. Genel Başkanı

KATLİAM, katliamdır ve katil de katildir. Ülkücülerin insanları öldürmelerinde bir meşru müdafaa yoktur. Nedeni katliamlarını bir proje üzerine gerçekleştirmeleridir. Bu meşru müdafaa tanımı Bahçeli’nin yeni bir tanımı olarak tarihteki yerini alacak. Kim olursa olsun ister solcu ister ülkücü, bir kişinin canını almanın haklı bir gerekçesi olamaz.

Meşru müdafaa olsaydı mahkûm edilmezlerdi
Aytuğ Atıcı -CHP Milletvekili:

HİÇBİR yargı, meşru müdafaa yapan birini hapse atmaz. Bu insanlar katildir. İnsanları planlı bir şekilde öldürmüşlerdir. Meşru müdafaanın ne olduğunu biliriz. Biz ‘Solcular hatasızdır’ demiyoruz. Planlayarak bir adam öldürme varsa kim olursa olsun cezasını çekmeli.