AYDINPOST HABER (ÖZEL) / Murat UÇKAÇ- 1950’li yıllarda camii İmamı Abdullah Güneş, Hacı İsmail Üstün, Ahmet Barut, Selahattin Çelik ve Hacı Ekrem Ünal tarafından başlatılan bu geleneği şimdi ise köylülerden Kamil Çelik, Rafet Güneş ve Münir Seven sürdürüyor. Ramazan Bayramında bayram namazına gelen köylüler, önce bayram namazı kılıyor daha sonrada birbirleri ile bayramlaşıp, camii bahçesinde kurulan sofralarda yemek yiyorlar. 

img_6711.jpg

Erkeklerin yemeklerinin bitmesinin ardından ise bayanlara yemek verilen ve giderleri imece usulü hayırsever köylülerinkatkıları ile gerçekleştiğini söyleyen Bahçearası Köy Muhtarı Fehmi Kurt, “Köyümüz çok göç veriyor. Köyümüzde 205 hane ve 613 kişi bulunmakta. 1950’li yıllardan beri gelen bu yemek sayesinde köyden gitmiş eş dost ve akrabamız geliyor. Hem onlarla özlem giderip, sohbet etme imkanı buluyoruz hem de gelişen teknoloji çağına kafa tutuyoruz. Bizler yaşadığımız sürece bu geleneği sürdüreceğiz. İnşallah bizden sonraki nesillere de örnek olur"dedi.

TEKNOLOJİ HERŞEYİ KOLAYLAŞTIRDI

Günümüzde internet aracılığı görüntülü konuşmalar yapılabiliyor. İnsanlar teknoloji sayesinde yurt dışındaki akrabası ile görüşebiliyor yada cep telefonu ile sesini duyabiliyor, mesaj atabiliyor. Bizler buna elbette karşı değiliz fakat eski bayramları özlüyoruz. En gencinden en yaşlısına herkesin bir arada olduğu bayramları geri getirmemiz imkansız belki ama bu geleneğimiz sayesinde bunu bir nebze olsun yeniyoruz” dedi.

ÇOCUKLUK ARKADAŞLARI BİR ARADA

img_6687.jpgBahçearası Köyü’nden Aydın’a göçen Osman Bozkurt ve çocukluk arkadaşı Antalya’ya göçen Ahmet Karabulut ise kendilerinin bu gelenekten dolayı yılda bir de olsa bir araya geldiklerini, çocukken beraber oldukları köyden işleri sebebiyle ayrılmak zorunda kaldıklarını fakat 61 yıllık yemek gelenekleri için Antalya ve Aydın’dan geldiklerini söyleyen arkadaşlar, bu geleneğin sürdürülebilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, önü bu geleneğin çocukları tarafından devam ettirilmesini istedikllerini ve emeği geçen herkese çok teşekkür ettiklerini söylediler.

img_6682.jpg

img_6695.jpg

img_6699.jpg

img_6701.jpg

img_6702.jpg

img_6704.jpg

img_6714.jpg

img_6718.jpg

img_6732.jpg