"Bağrımıza taş basacağız. Acımız ne kadar büyük olursa olsun girdiğimiz bu yoldan dönmek yok."


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu yoldan dönmek yok. Acımız ne kadar büyük olursa olsun onu içimize gömeceğiz. Bağrımıza taş basacağız" şeklinde konuştu. Yeni anayasa çalışmalarını yürütecek olan uzlaşma komisyonun ilk toplantısı dün başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başkanlığındaki toplantıya, AK Parti'den Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop; CHP'den Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Konya Milletvekili Atilla Kart, İzmir Milletvekili Rıza Türmen; MHP'den Antalya Milletvekili Tunca Toskay, Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Konya Milletvekili Faruk Bal; BDP'den Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan katıldı.

SEVİNCİMİZ GÖLGELENDİ

Komisyonun ilk toplantısında konuşan Çiçek, hem kendisi için hem komisyonda görev yapacak arkadaşları için heyecanlı ve tarihi bir gün olduğunu söyledi. Çiçek 'Meclis başkanı sıfatı ve komisyon üyeleri olarak bu çalışmayı birlikte yürütmek hepimiz için büyük bir onurdur diye bu konuşmaya başlamak istemiştim, öyle yazdım. Ancak yaşadığımız üzücü olaylar, yaşadığımız sıkıntılar ve acılar maalesef, bu sevincimizi büyük ölçüde gölgeledi. Demokrasi kültürümüzü derinleştireceğine, çağdaş Türkiye'nin siyasal ve toplumsal zeminini güçlendireceğine inandığımız yeni bir anayasa için birlikte yola çıkıyoruz. Ama bu yoldan dönmek de yok.

Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, onu içimize gömeceğiz, bağrımıza taş basacağız. Bu olaylar ne kadar yürek yakıcı olursa olsun, gelişen şartlar ne kadar bu çalışmamızı zorlaştırırsa zorlaştırsın, girdiğimiz bu yoldan dönmek de yok" dedi.

TERÖRÜ LANETLEDİ

Çiçek, komisyonun diyalog ve işbirliğine örnek zemin olmasını ve başarılı bir anayasa yapım sürecini gerçekleştirmesini temenni ederek, şunları kaydetti:

"Bu konudaki mutabakat, başlangıç noktası olarak en büyük avantajımızdır. Toplumun bütün kesimleri, yeni anayasa konusunda büyük beklenti içindedir. Tercih çok basit; ya bu beklentiye uygun olarak uzlaşmayı sağlayıp yeni anayasayı yapacağız ya da anlaşamayıp milletimizi hayal kırıklığına uğratacağız. Tek bir Türkiye var ve hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız. Tüm toplumu kuşatıcı, hiçbir baskı olmayıp, milletin hür iradesiyle hazırlanacak demokratik ve özgürlükçü anayasa, bizim gelecek nesillere karşı borcumuzdur. Yeni anayasa, Meclisimizin temel sorumluğudur."

Uzlaşmaya kurşun sıkıldı

Terör örgütü PKK, Hakkari'de 8 ayrı noktaya düzenlediği saldırılarla uzlaşamaya da kurşun sıktı. 24 askerimizin şehit olmasına neden olan saldırı, Mecliste uzlaşma ile yeni anayasa çalışmalarının başlamasına saatler kala gerçekleşti. PKK'nın saldırısı Meclis'te yeni anayasa için kurulan Uzlaşma Komisyonu'nun ilk toplantısına gölge düşürdü. PKK, bu saldırı ile, yeni anayasa istemeyen başta bazı ulusalcı çevreler olmak üzere, karanlık güçlerin ekmeğine yağ sürdü. PKK ve KCK'nın siyasi kanadı gibi hareket eden BDP, 12 Eylül referandumu ile kabul edilen anayasa değişikliğine destek vermemişti. Muhalefet'in tüm engellemelerine rağmen, referanduma sunulan anayasa değişikliği, BDP tarafından boykot edilmişti. Terör örgütü PKK, referandum sürecinde 'evet' eğiliminde olan vatandaşları tehdit etmiş, sandığa gitmeyi engellemişti. PKK'nın baskısı nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'da halk sandığa gidememiş, referanduma katılma oranı düşk olmuştu.

Özel web sayfası kuruldu

Cemil Çiçek, anayasa çalışmasının her aşamasında mümkün olduğunca vatandaşların ve onun örgütlerinin katılımının sağlanması gerektiğini vöurguladı. Çiçek, "Vatandaşlarımız ne kadar yoğun bir şekilde sürece katılıp, katkı yaparsa, ortaya çıkacak metne de o ölçüde sahip çıkacaklarına inanıyorum. Bunun için gerekli teknik altyapıyı hazırladık' dedi. Yeni anayasa için özel bir web sayfası kurduklarını, Anayasa ile ilgili tüm belge, doküman ve metinleri sayfaya koyduklarını anlatan Çiçek, 'TBMM Başkanı olarak tüm vatandaşlarımızı, bireysel ya da örgütlü şekilde yeni anaysa yapım sürecine katılmaya davet ediyorum. Toplumun tüm kesimlerince benimsenecek daha katılımcı, şeffaf ve demokratik bir Anayasa dileklerimle katkılarınıza peşinen teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

Alt komisyonun ilk toplantısı pazartesi

Yeni Anayasa için oluşturulan TBMM Uzlaştırma Komisyonu ilk toplantısında çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi için alt komisyon kurulmasına karar verildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 4 kişilik alt komisyonun, 24 Ekim Pazartesi gününe kadar çalışma usul ve esaslarıyla ilgili bir taslak hazırlayacağını söyledi.

Toplantıda Komisyonun çalışma usul ve esaslarıyla ilgili genel değerlendirme yaptıklarını ifade eden Çiçek, "Bu değerlendirmeyi detaylandırmak gerekiyor. Onun için de her siyasi partiden birer arkadaşımızdan oluşan 4 kişilik bir komisyon kurduk" dedi. "Usul ve yöntem ile ilgili biraz daha yoğunlaşmamız gerekiyor" diyen Çiçek, "Çünkü bu tür çalışmalarda bulunan arkadaşlarımız, uzmanlarımız da bilir ki usul, esastan önce gelir ve en az esas kadar da önemlidir. Eğer işi sağlam bir usulle götüremezsek, istenilen hedefe de ulaşamayabiliriz. Dolayısıyla bu çalışmaları sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Komisyonda AK Parti'den Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP'den Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP'den Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ve BDP'den Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın yer alıyor. Komisyon pazartesi günü saat 14.00'e kadar hazırlayacağı taslağı üst komisyona sunacak.

yenişafak