Hiç ilişkiye başladığınız anda neden partnerinizin fazla üstüne düştüğünüzü ya da neden ilişkilerinizin uzun sürmediğini merak ettiniz mi? İngiltere’de yapılan bir araştırma, ilişkilerimizin kaderinin ‘bağlılık tipimize’ göre şekillendiğini ortaya koydu. ‘Güvensiz, ‘bağımlı’ ya da ‘güvenli’ gruplarından hangisi olduğunuzu keşfedip, mükemmel eşi buna göre seçmeniz mümkün. 
İster 40 yıllık evli, ister yeni birlikteliğe başlamış olsun herkes bu kategorilerden birine giriyor. Hangisi olduğunuzu çözmek için davranışlarınızı ve çevrenizdekilerin davranışlarını incelemeniz yeterli. Eğer bekarsanız ve yeni bir aşk arayışı içerisindeyseniz, sorunsuz bir ilişki yaşamak için bu metodu deneyebilir, ya da ilişkinizdeki sorunları tahlil edip daha huzurlu bir aşk yaşayabilirsiniz.
HANGİ GRUPTANSINIZ?
İlgi delisi bağımlı aşık 
Aslında yakınlık kurmak için büyük bir potansiyeli olan bu tip, partnerinden aynı sıcaklığı bulamayacağından kaygılanır. İlişki kurarken bir duygu yoğunluğu yaşanayan ‘bağımlı aşık’ partnerinin davranışlarındaki en ufak değişikliği kafasında büyüterek, birlikteliklerinin güçlü olmadığı intibasına kapılır. Eğer partneri ‘alışıldığı kadar’ ilgi göstermezse, bu bağımlı aşık için meşgul olduğu değil, ilişkilerinin kopma noktasında olduğu anlamını taşır. Panikle şu tip davranışları gösterir: 
-Telefon beklemek , hatta bekleme sürecine dayanamayarak telefon açmak, SMS göndermek ya da e-mail atmak. 
-Partnerin işyerine ‘tesadüfen’ giderek, onunla koridorda karşılaşmayı ummak. 
-Geri aradığı zaman, telefonunu açmayarak ya da soğuk konuşarak ya da sinirli tavırlar takınarak partneri cezalandırmaya çalışmak. 
-Terk edeceği yönünde tehdit etmek ama içten içe kalmasını sitemeyi ummak. 
-Başka ilişkilerden bahsederek, karşısındakini kıskandırmaya çalışmak. 
-Bu tip ilişkilerde bağımlılık faktörü çok yüksektir. Bağımlı aşık tipi, ilişkisinin güvende olduğuna ikna olana kadar, endişelerini içinde taşır ve kendi kendisine eziyet eder. 
Nedeni: Aşırı bağlılığın sebebi, herkesin biyolojik olarak aşkı bulmaya zorunlu olduğu inancından kaynaklanır.
İmkansız aşkın peşinde güvensiz sevgili 
Bağımsızlığı korumak bu grup için en önemli unsurdur, bu yüzden çoğunlukla ilişki kurmak yerine ‘yalnız kurt’ olmayı tercih eder. Her ne kadar çevresine sıcak davransa da, romantik hayatlarında mesafeli olmayı seçer. Bu ilişkide karşı taraf, yeterince yakınlık görmediğinden şikayet eder. 
Kendini kapatma yöntemleri: -Uzun süreli ilişkiler yaşasalar bile, her zaman ‘bağlanmaya hazır olmadıklarını’ söylerler 
-Partnerinin kusurlarına odaklanıp, olumlu yönlerini görmezden gelirler. 
-Eski sevgili hakkında düşünmekten vazgeçmez ya da hayatının aşkını bulmaya yoğunlaşırlar. 
-Başkalarıyla flört etmeyi sürdürür, ilişkinin iyi gitmemesi halinde yedekte birilerini tutarlar. 
-’Seni seviyorum’ demekten çekinmelerine rağmen, karşısındakilere karşı ‘hisleri’ olduğu izlenimini vermeyi ihmal etmezler. 
-Her şey iyi gittiğinde kendilerini bir süre geri çekerler. (Örneğin mükemmel giden bir buluşmadan sonra, aramazlar) 
-Yürümesi mümkün olmayan ilişkiler kurarlar( Evli sevgililer bulmak gibi.) 
-Fiziksel temastan çekinirler, aynı yatakta yatmak istemez, cinsel ilişki kurmakta siteksiz davranır, sevgilisinin elini tutmaz. 
-Eğer güvensiz sevgili tipine uyuyorsanız, sevgilinizin bağımsızlığınıza müdahale etmemesi için elinizden geleni yaparsınız. Ama bu metodlar sizin sağlıklı ve mutlu ilişki kurmanıza da engel olur.
Huzur veren güvenli partner 
Bir ilişkide sıcak ve sevecen davranmak bu tip sevgililer için son derece doğaldır. Güvenli ilişki tipi, partnerinin kendisini sevmemesinden endişe etmez. Karşısındakilerin hareketlerini doğru yorumlar ve bağlılık konusunda problem yaşamaz. Sorunlarını ya da başarılarını karşısındakilerle paylaşmaktan çekinmez. İhtiyaç olduğunda, partnerinin yanında olur. 
Güvenli aşık ilişkilerde şu şekilde davranır. 
-Sorunları çözme konusunda idealdir. 
-Kavga sonrası karşısındakileri çabuk affeder ve olayı büyütmez. 
-Değişikliklere açıktır. 
-Fikirlerini rahatlıkla ifade eder ve karşısındakiyle zihin oyunları oynamaz. 
-Cinsel ilişki ve yakınlık kurma konusunda sorun yaşamazlar. 
-Yine de bu tip sevgililerin kusursuz bir ilişki kurduğu anlamına gelmez; sürekli partnerlerini affettikler için, kötü bir ilişkinin içinde uzun süre kalabilirler. Yada iyi niyetleri sömürülebilir.
Bağlanma teorisi nedir? 
Psikiyatrist Dr. Alper Hasanoğlu İngiliz psikiyatr John Bowlby (1907-1990) tarafından 1950’li yıllarda ortaya atılan bağlanma teorisi, günümüzde hemen hemen bütün önemli psikoterapi ekollerinin dayanaklarından biridir. Bu teoriye göre anne-çocuk arasındaki özellikle de ilk 2 yıl içindeki ilişki, bireyin erişkinlik hayatındaki ilişkilerindeki davranış, düşünüş ve algılayış biçimlerini etkiler. 
Yenidoğan özellikle korku, kaygı hissettiğinde yakınlık arar. Anne, daha sonraki aşamalarda gerektiğinde baba bu yakınlık ihtiyacına uygun zamanda uygun tepkileri gösterebilir ve ihtiyaçlarını doyurabilirse yenidoğan kendini güvende hisseder. Bu sayede de en temel ruhsal gereksinimlerimizden olan güvenli bir bağlanmanın temelleri atılmış olur. 
Bağlanma teorisine göre en yakın bakım verenlerin bebekle olan ilişkilerine göre dört çeşit bağlama biçimi gelişir: 
Bakım veren esas olarak bebeğin ihtiyaçlarına uygun yanıtı verebiliyorsa çocuk güvenli bir bağlanma geliştirir. İnsanların takriben yüzde 60’ı güvenli bir bağlanma geliştirirler. 
Eğer anne-baba bebeğe karşı esas olarak duygusal olarak mesafeli, soğuk bir tutum sergiliyorlarsa, güvensiz-kaçınan bir bağlanma gerçekleşir. Böyle bir durumda bebek kaygı duyduğunda ya da yalnız kaldığında anneyi aramaz, ağlamaz. Sanki hayatında anne yokmuş gibi davranır. Ama bu korku duymadığı anlamına gelmez. Korku ve endişe duyar, ama bunu belli etmez. İnsanların yaklaşık yüzde 25’i bu tür bir bağlanma geliştirirler. Bu tür bir bağlanma erişkinlik hayatında ilişkilerde ötekini anlama ve empati gösterme yetisinin yeteri kadar gelişmemesiyle sonlanabileceği gibi, çeşitli ruhsal bozukluklarının gelişmesine zemin de teşkil edebilir. 
İnsanların yaklaşık olarak yüzde 15’inde güvensiz bir bağlanma gelişir. Bu kişilerin anne-babaları genel olarak kötü bir davranış sergilemezler çocuklarına karşı. Ama önceden kestirilebilir bir tutumları da yoktur ya da aşırı korumacı ve dayatmacı bir tutum içindedirler. Böyle çocuklar erişkinliklerinde de bağımlı bir ilişki modeline meylederler. Yine bu grup da ruhsal bozuklukların ortaya çıkmasına yatkınlık sağlar. 
Anne-babalarından aktif olarak kötü muamele (fiziksel şiddet, cinsel taciz vs.) gören çocuklar ise dağınık bir bağlanma geliştirirler. Ruhsal bozukluklar geliştirme riski açısından en tehlikeli grup bu gruptur. Neyse ki diğer gruplara göre daha küçük bir yüzdeyi oluştururlar.
Partneriniz hangi kategoride?
Karşınızdakilerin ‘bağlılık tipini’ anlamak, sağlıklı ilişki kurmak konusunda makul hareket etmeye yarıyor. Böylelikle ‘Neden bana soğuk davranıyor? ’ sorusuna ‘Konu benimle ilgili değil, yakınlık kurmaktan hoşlanmıyor’ diyerek yersiz endişelere kapılma problemi ortadan kalkıyor. Ya da, size uygun olmayan ilişkinin içinde, zamanınızı boş yere harcamıyorsunuz.
İlişkinizi nasıl düzeltebilirsiniz? 
Kendi ‘bağlılık tipinizi’ anlayarak, nasıl bir partner seçme konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Bundan kaynaklanan psikolojik ihtiyaçlarınız için özür dilememeli, tersine onları iyi bir biçimde ifade etmelisiniz. Böylelikle karşınızdaki kişi, sizi daha iyi anlar 
Bağımlı ve güvensiz sevgili tipleri, partneri olarak birbirini seçme eğilimini gösterir. ‘Bağımlı’ grubuna girenler, psikolojik iniş ve çıkışlarını anlamayan ‘Güvenli’leri sıkıcı bulur. Ancak aslında ilişki kurmaları en 
rahat olacak bağlılık tipi, bu gruba aittir. Eğer bağımlı ya da güvensiz sevgili tipiyseniz, yapmamanız gereken şeyler var. Bağımlı sevgililer, neden partnerlerinin eve geç geldiği ya da geri aramadığı konusunda gerginlik yaşamak yerine, daha sakin davranmayı seçmelidir. Eğer ‘güvensiz’ grubundaysanız, insanların hatalarına yoğunlaşmaktan vazgeçmeli ve bağlanma konusundaki tereddütleri bir yana bırakmalısınız.
Dikkat etmeniz gerekenler 
Bağımlı: -Yakınlık bekler. 
-Kendisine güvensiz davranır. 
-Reddedilmekten çok korkar. 
-Bir ilişki, içinde değilse, kendinin mutsuz hisseder. 
-İlgi çekmek için oyunlar oynar. 
-Probleminin ne olduğunu söylemek yerine, tahmin etmenizi bekler. 
-Sürekli ihanete uğradığından yana endişe eder.
Güvensiz: -Karmaşık davranır, yolladığı mesajlar çelişkilidir. 
-Bağımsızlığına çok düşkündür. 
-Uzaklaşmak için farklı stratejiler izler. 
-İlişki hakkında konuşmaktan hoşlanmaz. 
-Karşısındakinin onu sömürdüğünden endişe eder.
Güvenli:
Tutarlıdır. 
Birlikte karar verir. 
İletişim kurmakta çok başarılıdır. 
Bağlılıktan korkmaz. 
Çabuk affeder.