GlobeScan ve IFF tarafından British Council için yapılan araştırmaya göre Türkler ABD"den nefret ediyor.

Egemen Bağış"ın yalanı...
Türkiye"deki ABD desteğinin yüzde 69"a ulaştığını savunan AKP"li Bağış"ı, British Council tarafından yayınlanan anket yalanladı: Türk halkının yüzde 90"ı Amerika"ya güvenmiyor

Irak"ın kuzeyine gerçekleştirilen sınır ötesi harekatın ardından Türkiye"deki ABD desteğinin yüzde 69"a yükseldiğini iddia eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış"ın yalanını, yabancılar belgeledi. GlobeScan ve IFF tarafından British Council için aralarında Türkiye, ABD ve Almanya"nın da bulunduğu çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen bir anket, Türkiye"de ABD"ye olan nefreti gözler önün serdi. Ankete göre, Türk halkının, ABD"liler konusunda da pek olumlu görüşleri bulunmuyor. ABD"lileri “güvenilir” gören Türklerin oranı yüzde 10"da kalırken, yüzde 90"ı ise tam tersini düşünüyor. Ankette, ABD"lileri “manipulatif” olarak nitelendirenlerin oranı da, yüzde 78"ye çıkıyor. Türklerin yüzde 31"i, ABD"lilerin işbirliği yaptığını düşünürken, onları “agresif” (saldırgan) olarak görenlerin oranı yüzde 61"e çıkıyor. Türklerin yüzde 59"u da, ABD"lilerin “egoist” (bencil) olduğuna inanıyor.

Olumsuz etkisi çok
GlobeScan ve IFF tarafından British Council için Türkiye"nin yanısıra ABD, İngiltere, Kanada, Polonya, Almanya, Fransa, İspanya ve İrlanda"da 7-22 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen anket ile Avrupalıların ve Amerikalıların birbirini nasıl gördükleri, nasıl algıladıkları da araştırıldı. Türkiye, Kanada ile birlikte Almanya"dan sonra ABD"nin dünyadaki etkisi konusunda en olumsuz düşünen ülkeler oldu. Ankete katılan Türklerin yüzde 55"i, ABD"nin dünyada olumsuz bir etkisi olduğuna inanıyor. ABD konusunda olumlu düşünen Türklerin oranı ise, yüzde 33 olarak hesaplandı. ABD"de iki binden, İngiltere"de binden fazla, diğer ülkelerde en az 500 kişi arasında yürütülen anket, Türkiye"nin “en izole” ülke olduğunu gösterdi.

"Amerika sevgisi artıyor" demişti
AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Los Angeles Times"a gönderdiği mektupta, Türkiye"deki ABD desteğinin yüzde 69"a yükseldiğini iddia etmişti. Gazetede Soner Çağatay imzasıyla yayınlanan yazıda, “Türk halkının ABD"ye düşmanlık beslediğinin öne sürüldüğünü” kaydeden Bağış, mektubunda şunları söylemişti: “ABD"nin Kuzey Irak"ta istihbarat paylaşımına başlamasından sonra Türkiye"deki desteği yüzde 69"a yükselmiştir...Yüzde 50, AKP"nin şu anki seçmen desteğidir. Yüzde 62 de partimizin kapatılması halinde alacağımız minimum oy oranıdır. ABD"deki Hürriyet Heykeli ne kadar sağlamsa, Türkiye"de de AKP"nin meşruiyeti ve demokrasiye bağlılığı o kadar sağlamdır.”
Yeniçağ