Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin açıklamaları konusunda, "Bizim Türkiye'deki muhalefeti andırıyorlar, maalesef battıkça daha çok batıyorlar. Herhalde Sayın Villepin'in adaylığı Sarkozy'nin üzerinde farklı bir etki yaratmış olabilir" dedi.

Bağış, Vilayetler Evi'nde düzenlenen Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecinde Kamu Sektöründe İç Denetim ve Dış Denetim İşbirliği Konferansı'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Le Monde gazetesine "Türkiye'nin ne yeni AB'de ne de 27'ler AB'sinde yeri olmadığı" yönünde bir açıklama yaptığını hatırlatarak bu konudaki görüşünü sorması üzerine Bakan Bağış, Avrupa'da bazı siyasilerin yaklaşan seçimlerin endişesiyle bir takım söylemler içerisinde girmiş olabileceklerini ifade etti.

Bağış, "Bizim Türkiye'deki muhalefeti andırıyorlar, maalesef battıkça daha çok batıyorlar. Herhalde Sayın (Dominique de) Villepin'in adaylığı Sarkozy'nin üzerinde farklı bir etki yaratmış olabilir" dedi.

Kendilerinin bu tip sözlerle ilgilenmediğini dile getiren Bağış, yaptıkları reform çalışmalarını Avrupalılar için değil, Türk vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti insanlarının çok daha yüksek standartlarda yaşaması için yaptıklarını vurguladı.

Bağış, "Herkes işine baksın. Biz işimize bakıyoruz. İşimizde de iyi olduğumuzu milletimiz takdir ediyor zaten" dedi.

-"AB'de bir parçalanma söz konusu olmaz"-

AB'nin ciddi bir ekonomik kriz içerisinde olduğu ve İngiltere'nin son kabul edilen paketi onaylamadığı belirtilerek, "Bundan sonra AB parçalanmaya doğru gider mi- Nasıl bir tablo görüyorsunuz-" sorusunun yöneltilmesi üzerine Bağış, "Benim şahsi değerlendirmem Avrupa Birliği'nde bir parçalanma söz konusu olmaz. Avrupa Birliği sadece bir ekonomik birlik değil ki, ekonomik bir sebepten dolayı parçalansın. Avrupa Birliği bir medeniyet projesi, barış projesi. İnsanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi" diye yanıt verdi.

AB'nin bazı konulardaki karar alma mercilerinin değişebileceğine işaret eden Bağış, zaten bugünkü oy birliği alma şartıyla AB'nin fazla ileriye gidemeyeceğini vurguladı. Bağış, şöyle devam etti:

"27 ülkenin 27'sini birden bir noktada uzlaştırmak, bir noktada birleştirmek, her gün her konuda mümkün olmayacaktır. Avrupa Birliği farklı bir karar alma mekanizmasına geçmeyi değerlendirmek durumundaydı. Bu süreç de belki onu hızlandıracaktır. Avrupa Birliği'nin yapısı değişebilir, karar alma mekanizmalarının şekli değişebilir, karar mercileri arasındaki görev dağılımı, yetki dağılımı değişebilir ama Avrupa Birliği bir barış projesi olarak devam edecektir. Türkiye de barışa inanan bir ülke olarak, doğunun en batılı, batının en doğulu ülkesi olarak o barış projesinde mutlaka yerini alacaktır."