Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 49'uncu toplantısında Avrupa Komisyonu'nu temsil eden genişlemeden sorumlu üye Stefan Füle'nin sözcüsü Natasha Butler tarafından yapılan açıklamada, "Alınan bu kararın hukuki ve siyasi boyutlarını yakından takip ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

EurActiv'in haberine göre, YSK'nın bağımsız adayları vetosunun demokrasi ve bölgede barış süreci için kaygı verici olduğu belirten Butler, bu adımın, 2009 yılında başlayan demokratikleşme sürecinin durağanlaştığını kanıtladığını söyledi.

Bağış: 'Maalesef YSK var'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bazı bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline ilişkin kararını değerlendirirken "Dün aldıkları kararla Türkiye'de demokrasiye zulüm yapma konusunda ne kadar arzulu olduklarını bir kez daha gördük" dedi.

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 49. toplantısı için Brüksel'e gelen Bağış, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde Türk kökenli üniversite öğrencilerine hitap etti.

Gençlerden demokrasiye sahip çıkarak Türkiye'deki seçimlerde oy kullanmalarını isteyen Bağış, konsolosluklarda oy kullanılamadığının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Maalesef Türkiye'de YSK var. Dün aldıkları kararla Türkiye'de demokrasiye zulüm yapma konusunda ne kadar arzulu olduklarını bir kez daha gördük. Beğenmesek de maalesef saygı duymak zorundayız. Anayasamız onu gerektiriyor.

Keşke biz arzu ettiğimiz gibi konsolosluklarımızda, elçiliklerimizde sizlere oy kullandırtabilseydik. Ama bu konuda YSK'nın aldığı karar... İnşallah bir daha ki seçime onun gerekli altyapısını da hazırlayıp o tür saçma kararların alınmasını engellemek için elimizden geleni yapacağız."

Bağış, bazı bağımsız adayların seçime az bir süre kala ve başvuruların süresi dolduktan sonra yasaklanmasının "Türkiye'de demokrasi adına hoş bir görüntü vermediğini" kaydederek, "Bunlar yurt dışında maalesef Avrupa Parlamentosu'nda, Avrupa Konseyi'nde çok farklı ortamlarda önümüze gelecek olan konulardır. Bu görüntüler Türkiye'ye yakışmıyor. Bunlar hiçbir şekilde Türkiye'de ne iktidar partisi ne diğer partilerimize artı yazmaz. Bunları hiçbir şekilde kimse hükümetimizle bağlamaya veya ilişkilendirmeye kalkmasın. YSK'nin bu tavrı tamamen kendilerinin yaklaşım tarzıdır. Ümit ediyoruz ki Türkiye bugüne kadar demokrasi yolunda nasıl birçok zorluğu aştıysa bunları da aşacaktır" ifadesini kullandı.

Egemen Bağış, Türkiye'nin demokrasisi sayesinde Tunus ve Mısır gibi ülkelerde ilham kaynağı olduğunu belirterek bu ülkelerde reformları destekleyen AB'nin öte yandan Türkiye'nin katılım müzakerelerini siyasi mülahazalarla engelleyerek kendisiyle çelişkiye düştüğünü anlattı.

Türkiye'nin AB için kilit bir ülke olduğunu vurgulayan Bağış, "Türkiyesiz bir Avrupa'nın hayat damarlarından biri kopmuştur" dedi.

AB'nin bu çelişkili tutumuna rağmen reformları sürdürdüklerini belirten Bağış, "Gandi ne demiş? Gerçek Gandi'den bahsediyorum, çakma Gandi'den değil. 'Sıkılmış yumrularla el sıkışamazsınız'. Ama biz sıkılmış yumruklarla da el sıkıştık" diye konuştu.

Başmüzakereci Bağış, Fransa Senatosu Hukuk İşleri Komisyonu'nun 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifi aleyhine görüş bildirmesini değerlendirirken, raportörün ikna edici argümanlar ileri sürdüğünü ve bu yaklaşımın benimsenmesi umudunu taşıdıklarını söyledi.

Yasa teklifinin kabul edilmesinin "Fransa demokrasisinin ayıbı bir karar" olacağı uyarısında bulunan Bağış, Fransız Senatosu'nun bu "tarihi hataya düşmeyeceği" beklentisinde olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin ekonomi başta olmak üzere diğer alanlarda yaptığı atılımları kültür alanında da sürdürmek için Yunus Emre Enstitüsü'nü açtıklarını anlatan Bağış, Brüksel'deki merkezin Türkiye'deki hoşgörü kültürünü Avrupa'ya tanıtacağını dile getirdi.

Bağış, konuşmasının ardından Yunus Emre merkezinde "Aşk Olsun" adlı Mevlevi temalı fotoğraf sergisini gezdi.

Ortak Konsey

Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması kapsamında kurulan ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin en üst düzeyde karar alma organı olan Ortaklık Konseyi'nin 49. Toplantısı Brüksel'de başladı. Avrupa Konsey binasındaki toplantıya, Türkiye adına Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Konseyi adına Dönem Başkanı Macaristan'ın Dışişleri Bakanı János Martonyi, Avrupa Komisyonu adına ise Genişleme ve AB Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Füle katılıyor.

Radikal