İktidar ile muhalefet arasındaki keskin çatışma, kırıcı üslup, sözkonusu olan Türkiye"nin AB süreci olunca, daha medeni bir çerçeveye oturuyor.


Bunun örneği, geçen hafta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış arasında, AB konusunda yaşanan küçük çaplı polemik.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu geçen hafta, “AB süreci tıkandı” dedi. Ancak bunu söylerken bile, CHP"nin AB üyelik sürecinin gereklerini yerine getirmek için atılan her adımda hükümete destek verdiğini ve vermeye niyetli olduğunu söyledi.

Egemen Bağış da, bu yaklaşıma, bir mektupla karşılık verdi. Egemen Bağış, Kılıçdaroğlu"na bir mektup yazarak, AB sürecinde “bize destek verin” çağrısı yaptı. “eksiklerimiz varsa, bildirin, düzeltelim” dedi.

Mektubuna ek olarak bir dosya gönderen Bağış, dosya ile Kılıçdaroğlu"na AB sürecinde son iki yıl içinde atılan adımlar konusunda bilgi verdi.

Bağış mektubunda, “Biz demokrasi ve özgürlükler için, milletimizin daha çağdaş standartlara ulaşması için en önemli aracın AB olduğunu her zaman beyan ediyoruz. Umarım sizler de AB sürecimize, ileri demokrasi yolculuğumuza daha çok destek verir, bize eşlik edersiniz” ifadesini kullandı.

Egemen Bağış"ın, CHP Lideri"ne gönderdiği mektup şöyle;

“Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU,

Bugün ulusal gazetelerde çıkan haberlerde Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde Hükümetimizin performansını eleştirerek, bu konuda tıkandığımızı dile getirdiğinizi okuduk.

Bu demecinizi okuyunca, AB yolunda yapılan çalışmaları size tam anlamıyla duyuramadığımız hissine kapıldık.

Bu nedenle, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci görevine atandığımız dönemde, diğer bir deyişle son iki yılda yapılan çalışmaları içeren notumuzu size iletmek istedik.

Rapor objektif bir gözle incelendiğinde, Türkiye"nin AB ilişkilerindeki performansını başarısız olarak nitelendirmenin haksızlık olacağı düşüncesindeyiz.

Bunun da ötesinde AB süreci hükümetimizin tek başına, kendi çabasıyla gerçekleştireceği bir süreç değildir. Bireysel olarak, evde-sokakta herkesin AB standardı, demokrasi, adalet, hukuk, ekonomik kalkınma, serbest girişim - kurallı piyasa zemininde birleşmesine bağlı bir süreçtir.

Biz demokrasi ve özgürlükler için, milletimizin daha çağdaş standartlara ulaşması için en önemli aracın AB olduğunu her zaman beyan ediyoruz. Umarım sizler de AB sürecimize, ileri demokrasi yolculuğumuza daha çok destek verir, bize eşlik edersiniz.

Bu süreçte, her kesimden, her sektörden, her siyasi görüşten AB sürecine inanmış samimi katılımcılara ihtiyacımız var.

Bu vesileyle, AB sürecimizde bizim yapmadığımız ama sizin eksiklik olarak gördüğünüz hususlar varsa bunları da bize iletmenizi istirham ediyorum.

Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılar sunarım.

Egemen BAĞIŞ
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci”

(Hürriyet)