Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Bağcılar Belediyesi Ramazan Çadırı İrfan Sofrası'nda, "Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde AB projeleri ve kurumsal yükümlülükler" konulu bir konferans verdi.
"Avrupa Birliği bir yerde bize reçete veren doktor gibi, o reçeteyi uyguladığımızda daha sağlıklı bir hale gelebileceğimizi gördük" diyen Bağış, "Ama daha yapılacak çok işimiz var, daha gidilecek çok yolumuz var. Onun için ne diyoruz durmak yok reforma devam diyoruz" ifadelerinde bulundu.

Türkiye'nin de her ülke gibi reforma ihtiyacının olduğunu söyleyen Bağış, "Şimdi bazıları diyor ki: 'Avrupa Birliği'nde ekonomik kriz var. Biz kriz yaşayan bir Avrupa'ya niye girelim.' Arkadaşlar, şu anda girip girmemeyi tartışmıyoruz. Şu anda o standartları yakalamayı konuşuyoruz. O standartları yakalayalım, Avrupa'daki gibi bizim de kişi başına düşen milli gelirimiz 25 bin doların üzerine bir çıksın; Avrupa Birliği standartlarında insan haklarını ve demokrasiyi yakaladığımızdan emin olalım; Türkiye'nin, her bir bireyin özgürce, dilediğince yaşayabildiği bir ülke olduğu konusunda hep birlikte bir kanaat getirelim, ondan sonra size gelip 'Bu Avrupa Birliği'ne girelim mi, girmeyelim mi?' diye soracağız.

Belki 'hemen girelim' diyeceksiniz. O zaman Bulgaristan gibi, Malta gibi eksikliklerimize rağmen girmenin yollarına bakarız. Belki İspanya'nın, İngiltere'nin, Portekiz'in yaptığı gibi inadına gider uğraşır didinir yine gireriz. Belki de Norveç gibi tercihimizi girmemekten yana kullanırız. Norveç halkı iki defa referandumda 'iyi, güzel, hoş yakaladık bu işi ama biz üye olmayalım' dedi. Bugün o kararı vermek durumunda değiliz. Biz bugün işimize bakacağız. Yılda ortalama 1 milyar avro biz bu ülkede kullanıyor muyuz, Bağcılar'a kadar bu para geliyor mu, insanlarımız daha sağlıklı beslenebiliyor mu, daha güzel bir hayat standardı yakalayabiliyor mu biz buna odaklanacağız. Vakti zamanı geldiğinde üye olur muyuz olmazmıyız ona hep beraber karar vereceğiz" dedi.

TWİTTER'DEN GELEN SORULARA CEVAP VERDİ

Konuşmasını kısa tutan Bakan Egemen Bağış, hem katılımcıların sorularına hem de twitter üzerinden sorulan sorulara cevap verdi. Bir vatandaşın twitter aracılığı ile sorduğu, "AB fonlarından yeterince yararlanıyor muyuz?" şeklindeki soruya Bağış şu cevabı verdi: "Evet arkadaşlar, kamuoyunda, 'AB fonlarını Türkiye yeteri kadar kullanamıyor ve bazı fonlar yanıyor diye yanlış bir bilgi var. Şunu açık ve net söyleyeyim: Türkiye'nin şu ana kadar yaktığı tek kuruş fon yoktur.

Biz, AB fonlarını kullanıyoruz, hatta 2010 yılı sonunda şöyle bir tablo ile karşılaştık: AB fonlarından, kur farkı nedeniyle 4 milyon avroluk bir artma vardı. O dönemde de Van'da bir deprem yaşandı. AB projesi yapanlar bilirler, projenin onaylanması 1 yıl süren bir süreçtir. O 4 milyon avro yanmasın diye AB yetkililerini de ikna ettik ve Van'a gidebilsin diye Kızılay ile birlikte 4 iş gününde hızlı bir proje geliştirdik. O para ile Van'da bin 200 prefabrik konut yaptırdık. Bu fonları en son kuruşuna kadar kullanıyoruz."
Program kapsamında Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bakan Bağış'a katılımlarından dolayı teşekkür etti. Programa AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk ile çok sayıda vatandaş katıldı.