İskoçya'daki bölgesel hükümetin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond'ın bağımsızlık isteği, bugün İngiltere Başbakanı David Cameron'ın İskoçya ziyaretinin gündeminde olacak.

Cameron, Edinburgh'da yapacağı konuşmada, Birleşik Krallık'ın birlik ve beraberliğinin önemini vurgulayacak. İngiltere Başbakanının, bağımsızlık kararının İskoç halkına ait olacağını, ancak birlikte kalmanın ülke için daha iyi olacağını söylemesi bekleniyor.

İngiliz basını Cameron ve Salmond'ın farklı geçmişlerden geldiğine ve farklı görüşleri savunduğuna dikkati çekiyor.

2014 BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU
Alex Salmond, 2014 yılının sonbaharında ülkesinde bağımsızlığa ilişkin referanduma gitmek istiyor. Salmond İskoç halkına "İskoçya'nın bağımsız bir ülke olması gerektiğine katılıyor musunuz" sorusunu yöneltmeyi planlıyor.

İskoçya'nın bağımsızlık isteği ise Londra'da endişeye neden oluyor. Başbakan Cameron daha önce yaptığı açıklamada da "İskoçya ile birlikte daha güçlüyüz, ayrı daha güçsüz oluruz" demişti.

LONDRA: REFERANDUM YASAL DEĞİL
Londra, yasal yetkisi olmadan İskoçya'nın referanduma gidemeyeceğini savunuyor. Salmond, referandumu İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı 2014 yılında yaparak, milliyetçi eğilimlerden çıkar sağlamayı umuyor. Londra ise Salmond'a desteğin artmaması için referandumun bir an önce yapılması görüşünde.

SNP, geçen yılın Mayıs ayında yapılan parlamento seçimiyle İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu almıştı.