Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Gürcistan'ın bağımsızlığını ve egemenliğini uluslararası hukuk ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca tanınan toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinden yana olduğunu bildirdi.
Erdoğan, Rusya ve Gürcistan'a yaptığı ziyaretin ardından geldiği Bodrum-Milas Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

İki ülkeyi, Güney Osetya ve Gürcistan'da yaşanan olayları değerlendirmek, çatışmaların ulaştığı durumdan duyulan endişeyi aktarmak, konu hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, “Ziyaretin amacı ülkelerimizi ve içinde bulunduğumuz coğrafyayı yakından ilgilendiren ve tüm dünyanın yakından dikkatle izlediği Gürcistan'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak ve Türkiye olarak 'bu sürece nasıl katkıda bulunabiliriz?' düşüncemizi yetkililerle paylaşmaktı” dedi.

Erdoğan, Moskova'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katılımıyla Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Başbakan Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile çalışma yemeğinde bir araya geldiklerini ifade ederek, son derece verimli görüşmelerin ardından Tiflis'e geçtiklerini anlattı.

Tiflis'te Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Başbakan Lado Gurgenidze görüştüğünü kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Türkiye, Gürcistan'ın bağımsızlığını ve egemenliğini uluslararası hukuk ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca tanınan toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinden yanadır. Bugüne kadar bu süreci bizler hassasiyetle sürdürdük. Bunu uluslararası camiada da aynı şekilde dillendirdik. Tabii, yaşanan çatışmalar bölgesel ve uluslararası istikrarın Güney Kafkasya'da özellikle işin güvenlik boyutunu tedirgin eder hale getirmiştir. Bütün bu gelişmeler üzerine yaptığımız telefon diplomasileri ve bu telefon diplomasilerinden sonra bizzat bölgeye giderek konuları yerinde görüşmenin çok faydalı olacağına inandık. Gerek ABD gerekse Birleşmiş Milletler de devrede oldular.