Sirkülasyon sağlanamadığı için sürekli kirlenen göle Büyük Menderes"ten verilen su sayesinde göl kendisini temizlerken, gölün denizle olan bağlantısı sağlanması sebebiyle göle binlerce yeni balık türünün de geldiği bildirildi.
Mitolojide Ay Tanrıçası Selene ile Çoban Endymion'un aşkına sahne olan, Beşparmak Dağları'nın hemen yanında yer alan ve antik çağda Ege Denizi'ne bağlı bir körfezken Büyük Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla zaman içinde denizle ilişkisinin kesilmesiyle bir göl haline dönüşen Bafa Gölü, denizden ayrı olması sebebiyle kendi biyolojik yenilenmesini sağlayamaması ve vatandaşların da olumsuz etkileriyle sürekli kirliliği ve balık ölümleriyle gündeme gelir hale gelmişti.
Bafa Gölü"nün doğal dengesini kaybetme noktansa geldiği sırada duruma el koyan DSİ"nin uzun süredir sürdürdüğü çalışmalar meyvesini verdi. Daha önce sürekli balık ölümlerinin meydana geldiği gölde şimdi vatandaşlar her gün balık tutuyor.
Gölün eski haline gelmesi için yapılan çalışmaları anlatan DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, ilk başlarda göl suyundaki oksijen yetersizliği nedeniyle gölden kötü bir kokunun yayıldığını söyledi. Göl suyundaki oksijen yetersizliğini çözmek için göle Büyük Menderes Nehri"nden su verilmesinin kararlaştırıldığını ve bunun içinde Büyük Menderes Nehri Üzerine yapay şişme baraj yaptıklarını dile getiren İndap, “Türkiye'de ilk defa Bafa Gölü'nü yaptığımız şişme baraj ile, gölün temizlenme süreci öngörülün 2011 yılına rağmen 2009 yılında tamamen bitti. 692 milyon metre küp olan Bafa Gölü'nün hacmini 300 milyon metre küp temiz su verdik. Gölet içerisinde yaptığımız analizlerle gölün eski halini tutturduk. Şuanda gölü kirleten sadece iki balıkçı şirketi var. Onlar tuzlu sularını göle atıyorlar. Onun dışında Bafa Gölünde hiç bir problem kalmadı. Gölümüzü şu anda temiz baraj suları ile doldurmaktayız” dedi.
Bu yıl Büyük Menderes Nehri"nden Bafa Gölüne 25 milyon metre temiz su verildiğini açıklayan İndap, “Eğer bu iki balıkçının da önünün geçebilirsek, 2009 yılı itibariyle bu göl tamamen temizlenmiş ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Şu anda köylüler, gölün etrafındaki restoran sahipleri, turizmciler hepsi memnunlar. Çünkü Ege denizinden buraya milyarlarca balık girmeye başladı. Gölde sirkülasyon var. Şu anda 10 kiloluk, 5 kiloluk kefaller, yılan balıkları tutulmaktadır. Daha önce günde 3-5 kilo balık veren göl, şu anda 300-400 kilo balık vermeye başladı. Dolayısıyla bizim hedefimiz, Bafa Gölünde tuzluluğu bundan 50 yıl önceki seviyesine getirip, 1 milyon sazan balığını göle bırakmak suretiyle, gölü tamamen eski haline getirmek. Dolayısıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bafa Gölü"nü eski haline getirebilmek için tam 60 milyon TL'lik bir harcama yapıldı” diye konuştu./ iha