Adıyaman Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Murat Kar, bademcik hastalığının küçümsenmemesi gerektiğini söyledi. Mevsim değişikliği ile ortaya çıkacak bademcik hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunan Dr. Kar, vatandaşlardan bademciğin oluşması halinde hemen hastaneye gelmelerini istedi.

Dr. Murat Kar, "Bademcik hastalığında geniz etinin büyük olması burundan solunuma engel oluşturur. Ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak değişik boyutta problemlere yol açar. Bu çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlenmekte. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri diş ve yüz gelişiminde bozukluklar ile konuşma bozukluğuna yol açabilmekte." dedi.

Bademcik ve geniz eti büyümelerinin üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığı anlatan Dr. Kar, önlem alınmadığı takdirde horlama ve apne (uykuda nefessiz kalma) gibi ciddi sorunlar başlayacağını dile getirdi.

Özellikle kış aylarında ve mevsim değişikliklerinde artış gösteren alışılagelmiş bademcik iltihabının aslında önemsenmesi gereken önemli bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Kar, "Basit bir iltihaplanmanın bile halk arasında eklem romatizması veya kalp romatizması olarak bilinen çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu durumlarda bir kulak burun boğaz uzmanı ile görüşülmesinde yarar var." diye konuştu./haber 7