Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde yaşayan Elife Pars (58), 10 yıl önce dudağında uçuk çıkmaya başlayınca ilçedeki sağlık ocağına ve daha sonra açılan devlet hastanesine giderek merhem aldığını belirtti. Merhem aldıktan sora dudağında çıkan uçuğun geçtiğini ancak bir süre sonra yeniden çıktığını ifade eden Pars, "10 yıl böyle yaşadım. Bu dönemde dudağımda hiç ağrıda olmadı. Bir rahatsızlık hissetmedim bu nedenle önemseyip doktorada gitmedim. Ancak geçen yıl dudağıma kahvaltı yaparken çatal battıktan sonra acısına dayanamadım. Bu nedenle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gittim. Burada yapılan kontrollerde dudak kanseri olduğum ortaya çıktı" dedi.

BACAKTAN YANAK VE ÇENE YAPILDI

Kanser olduğu anlaşıldıktan sonra 3-4 kez ameliyat olduğunu anlatan Pars, "Tümor çok ilerlediği için ameliyatlarla kesip tümörlü yeri aldılar. Ancak erken teşhis olmadığı için bir türlü durdurulamadı. En son ameliyattan önce dişlerimi, çenemi, dudağımı ve yanağımın bir bölümünü aldılar. Daha sonra bacağımda aldıkları doku ile dudak ve yanak yaptılar. Yine bacağımdan alınan kemiklerle çene yaptılar" diye konuştu.

 

Dişlerinin alınmasından ve yeni çene yapılmasından dolayı yemek yerken çok büyük problem yaşadığını anlatan Pars, "Artık bebek gibi sulu yiyecekler tüketiyorum. Onu da süt içer gibi pipetle alıyorum. Ne dudağım kaldı ne de çenem. Eşimin işi olmadığı içinde maddi olarak çok zor durumdayız" diye konuştu.

KOMŞULARDAN PARA TOPLADIM

Elife Pars'ın eşi Halil Pars (57) ise eşinin dudağında sürekli uçuk çıktığını önemsemediklerini ancak daha sonra kanser olduğunun ortaya çıktığını belirterek, "Benim bir işim yok. Bu nedenle maddi gücümüz çok zayıf. Bizim Kayseri'ye gidip gelmemiz dünyanın parasını tutuyor. Benim ekmek alacak param yok bu nedenle çok zorluk çekiyoruz. Eşim 3-4 kez ameliyat oldu inşallah bu ameliyat son olur. Artık ameliyat ettirecek maddi gücüm kalmadı. Komşulardan para toplayıp eşimi götürüyorum" dedi.

HASTALIĞI GEÇ FARKETMİŞ

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Teoman Eskitaçşıoğlu, Elife Pars'ın KBB hastası olduğu ancak dudağındaki tümörün ilerlemesinden dolayı plastik müdahalenin gerektiğini belirterek, "Biz hastanın dudak, çene ve dişlerini tümör nedeniyle almak zorunda kaldık. Hastanın bacağından alınan dokuyla dudak ve yanak yapılırken, yine bacağından alınan kemiklerle çene yapıldı. Hasta hastaneye geç başvurması ve tümör geç farkedilmesinden dolayı hasta bu hale geldi" şeklinde konuştu.