Şimdi onlar büyüdü. Yaklaşık 2 bin şehit ve gazi çocuğu babaları gibi üniforma giyiyor. Ancak kendilerini şark görevinden muaf tutan yönetmelikle aileleri parçalanmak üzere

EMNİYET Teşkilatı'nda 200 bini aşkın polis görev yapıyor. Kayıtlara göre teşkilatın 1800 şehidi, 800 de gazisi var. Şehit ve gazi çocuklarının büyük bölümü de gurur duydukları babalarının izinden gidiyor. Bu gençler, öncelikli olarak polis olabiliyor. Türkiye'de görev yapan 2 bine yakın emniyet mensubu, çocukluklarında hayranlıkla baktıkları ve örnek aldıkları babalarının üniformasını giyiyor. Onlar artık polis memuru, amir, müdür, komiser hatta emniyet müdürü.

Ancak bugünlerde kendilerini hem sevindiren hem de zor durumda bırakan bir yönetmelikle karşı karşıyalar.

KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKIYOR

Emniyet mensupları için düzenlenen 'Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde 29 Haziran 2010 tarihi itibarıyla değişiklik yapıldı. Buna göre şehit ve gazi polis çocuğu olup da emniyet biriminde polis memuru, amir, müdür ve komiser gibi görevlerde bulunanlar yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 'şark' hizmetlerini yapmayacaklar. Ancak yeni yasada şehit çocuklarının evli oldukları polisler unutuldu. Şehit çocukları çıkan yasadan eşlerinin de yararlanması için İdare Mahkemeleri'ne dava açtı. Çoğu eş, yasanın değişmesi umuduyla rapor alıp izine çıktı.

EŞİM OLMADAN ASLA

İstanbul'da görev yapan ve şehit çocuğu olan bir emniyet yetkilisi, yeni yönetmeliğin iptali için dava açtığını belirterek şöyle konuştu: 'Yönetmelik çıkmadan önce bana da şark görevi çıktı. Göreve gitmeden yeni yasa çıktığı için şark görevine gitmedim. Benim gibi polis olan eşim bu yasadan faydalanamıyor. Ben İstanbul'da görev yaparken 3 yıl boyunca eşim de Van'da görev yapacak. Bir kere bunun olması imkansız. Çocuğumuz var. Eşimi göndermedim. Şimdi raporlu ama rapor bitince ya gidecek ya da istifa etmek zorunda kalacak. Başka da alternatifimiz yok' dedi.

AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAMAZSINIZ

Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Sevinç Barış, yeni yasayla ilgili olarak şunları söyledi: 'Bu yasada şehit çocuklarının eşleri resmen unutulmuştur. Bu olay yasalara aykırıdır. Yasalarımızda aile bütünlüğü diye birşey vardır. Şimdi sen bu çıkardığın yasayla aile bütünlüğünü bozamazsın.

Bize bu konuyla ilgili müracaatlar yapıldı. Herkes yasanın değişmesi için mahkemeye başvuruyor. Şimdi şehit çocuğu İstanbul'da görevini yapacak ama eşi şehit çocuğu olmadığı için onu Diyarbakır'a göndereceksiniz? Bir de şark hizmeti 3 yıl sürüyor. Yani 3 yıl aile bütünlüğünü bozuyorsunuz. Bu saçmalığın bir an önce değişmesi gerekiyor' diye konuştu.

VAN'DAN DÖNDÜM

Kadıköy'de görevli bir emniyet yetkilisi de yaşadığı sıkıntıyla ilgili şunları anlattı:

'Yasa çıkmadan önce şark hizmeti için Van'a gitmiştim. Eşim de emniyette görev yapıyor. Onun da şark görevi için girişimlere başlamıştım. Ancak yasa çıkınca İstanbul'a döndüm. Yasa eşimi kapsamıyor. Şimdi eşim Van'a gitmek zorunda kalacak. Mecburen rapor aldırdım. Süresi bu cuma günü bitiyor.'

6 ay ücretsiz izin

İdare Mahkemesi'ne dava açan bir emniyet amiri; 'Eşimi 6 ay ücretsiz izine çıkardım. İstanbul şartlarında tek maaşla geçinmek zor. İzin bitince yönetmelik değişmezse eşim şark hizmeti için Hakkari'ye gidecek. Şimdi devlet bizim gibi şehit çocukları ve eşleri için yasa çıkardı. Bizi şark hizmetine göndermiyor. Ancak eşimizi unutmuşlar. Yönetmelik değişmezse onlarla beraber şark hizmetine gideceğiz. Başka da alternatifimiz yok' diye konuştu. (akşam)