Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, sekreteryasını Türk Kızılay'ının yürüttüğü, Türk Psikiyatri Derneği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Psikologlar Derneği gibi ruh sağlığı alanında faaliyet gösteren pek çok derneğin üye olduğu Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği, kazanın meydana geldiği 10 Aralıktan bu yana bölgede yaraların sarılması için çalışma yürütüyor.

Türk Kızılayı'nın önderliğindeki psikolog, psikiyatrist, doktor ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekipler, ev ev dolaşarak yas sürecinin daha kolay atlatılması için çalışıyor.

Kızılay'ın Psikososyal Destek Uzmanı Meriç Gözden, Psikososyal Hizmetler Birliği olarak yurt içinde herhangi bir bölgede meydana gelen afetler sonrasında hızlıca bölgeye ulaştıklarını ve mümkünse yerel kaynaklardan psikolog, psikiyatrist ve doktorlarla birlikte afet bölgesinde çalıştıklarını anlattı.

Mustafakemalpaşa'daki maden kazasında 19 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Gözden, şuları söyledi:
“İnsanlar eşlerini, çocuklarını ve babalarını kaybettiler. Geride kalan ailelerin psikolojik açıdan desteklenmesi büyük önem taşıyor. Burada yaptığımız çalışmada, Bursa ve Mustafakemalpaşa'daki uzmanları harekete geçirerek, bu insanların biz bölgeden ayrıldıktan sonra da gidebilecekleri kaynak kişiler oluşturmaya çalışıyoruz. Ev ziyaretleriyle yas ve insanların yaşayabileceği tepkiler üzerine bilgilendirme yapıyoruz, ailelerin durumunu gözlemliyoruz.

Mustafakemalpaşa'dan yardım alabilecekleri insanların listesini bırakıyoruz. Böylece Kızılay bu bölgeden ayrıldıktan sonra insanlar yerel kaynaklardan gerekli destekleri alabilecekler.”

GERİDE KALANLARIN RUH HALİ

Meriç Gözden, kazanın üzerinden çok kısa bir süre geçtiğine işaret ederek, geride kalanların ruh halini ise şu sözlerle anlattı:

“Yakınlarını kaybedenler yeme ve uyku bozuklukları yaşıyorlar. Çocuklar ise bir takım tepkiler gösteriyorlar. Okula gitmek istemeyen çocuklar oluyor. Ölümü reddeden, babasının gelmesini uman ve bekleyen çocuklarımız var. Okulda bazı sorunlar yaşıyorlar.

Göçükten sağ kurtulan işçilerimiz de büyük sıkıntılar yaşıyor. Arkadaşlarını unutamıyorlar. Patlama nedeniyle çıkan cesetlerin görüntüsü oldukça kötüydü. Bu görüntüleri tekrar tekrar görüyorlar. Onlarda da uyku ve yeme bozuklukları gözleniyor.”

Yaşananların olağan yas tepkileri olduğunu dile getiren Gözden, “Önemli olan bunların belli bir süre sonra azalarak kaybolması. Bunlar olmadığı takdirde de yereldeki psikolog ve psikiyatrist arkadaşlarımız, ailelere destek vermek için hazır bulunuyorlar” dedi./hürriyet