Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılı ilk yarısında açıklanan verilerin, ekonominin 2012-2014 dönemi Orta Vadeli Program'da öngörülen büyüme ve cari işlemler dengesi öngörüleri ile uyumlu seyrettiğine işaret ettiğini belirterek, sağlanan bu gelişmede küresel gelişmelerin çok yakından takip edilerek makro ekonomik politikaları öne alan bir şekilde ve tutarlı bir biçimde uygulanmasının etkili olduğunu bildirdi.

Babacan, yazılı açıklamasında, TÜİK'in bugün 2012 yılı birinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme rakamlarını açıkladığını, GSYH'nin, 2012 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre beklentilerin üzerinde, reel olarak yüzde 3,2 oranında artış gösterdiğini hatırlattı. Türkiye ekonomisinin son 10 çeyrektir aralıksız olarak büyümeye devam ettiğine dikkati çeken Babacan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızının bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında gerçekleştiğini kaydetti.

Bu yılın ilk çeyreğinde iç talep ve net dış talep arasındaki dengeleme sürecinin belirginleşerek devam ettiğinin görüldüğünü ifade eden Babacan, nitekim yurtiçi nihai talebin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 oranında artarken, net dış talebin 2012 yılı birinci çeyreğinde büyümeye yüzde 4,5 puan katkı sağladığını belirtti. Babacan, toplam talebin yapısındaki bu gelişmelerin, finansal istikrar ve fiyat istikrarı açısından da olumlu değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İşgücü piyasası

İşgücü piyasasına ilişkin alınan kararlar ve uygulamalar neticesinde Türkiye ekonomisinin 2012 yılı birinci çeyreğinde de önemli oranda istihdam artışı sağladığını belirten Babacan, pek çok ülkede işsizlik oranlarının yüksek seviyede seyrettiği bir dönemde Türkiye'de bu yılın birinci çeyreği itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre ilave 536 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.

İç talep ve dış talepte görülen bu dengelenme eğiliminin cari işlemler dengesine de olumlu olarak yansıdığının görüldüğünü belirten Babacan, 2011 Ekim ayı itibariyle yıllıklandırılmış olarak 78,6 milyar dolara ulaşan cari işlemler açığının, 2012 yılı Nisan ayı itibariyle 69,2 milyar dolara gerilediğini hatırlattı.

Babacan, bu yılın ilk çeyreği itibariyle küresel ekonomi ve özellikle Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olan AB ekonomisinin yavaşlama belirtileri gösterirken, Türkiye ekonomisinin pozitif görünümünü devam ettirdiğini, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında da küresel ölçekte göreli pozisyonunu güçlendiren ekonomilerden biri olmaya devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Bu yılın ilk yarısında açıklanan verilerin ekonominin 2012-2014 dönemi Orta Vadeli Program'da öngörülen büyüme ve cari işlemler dengesi öngörüleri ile uyumlu seyrettiğine işaret ettiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

''Sağlanan bu gelişmede küresel gelişmelerin çok yakından takip edilerek makro ekonomik politikaları öne alan bir şekilde ve tutarlı bir biçimde uygulanması etkili olmuştur. Türkiye, G-20, Finansal İstikrar Komitesi, Basel Komitesi, IOSCO ve IAIS gibi uluslararası platformlara etkin bir katılım sağlamakta, bir yandan bu platformlarda yürütülen çalışmalara katkı verirken, diğer yandan bu çalışmaların ülkemiz ekonomisine olası yansımalarına karşı zamanlı politika tedbirleri geliştirmektedir.

Küresel kriz ortamında Türkiye ekonomisinde elde edilen bu olumlu gelişmelerde para ve maliye politikaları ile makro ihtiyati tedbirlerin birbirini tamamlayıcı ve destekleyici şekilde uygulanması da önemli bir rol oynamıştır. Finansal İstikrar Komitesi söz konusu politikaların eş güdüm içerisinde yürütülmesine önemli bir katkı sağlamıştır.''