Ege Bölgesi'ndeki tarımsal faaliyetlerin can damarı olan Büyük Menderes Nehri DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından Kemer ve Adıgüzel Barajları"ndan su bırakılmaya başlamasıyla birlikte yeniden doldu. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayı başında kuruyan Büyük Menderes Nehri, bu yıl yağışların uzun yıllar ortalamasına yaklaşması sonucunda daha uzun süre akmış ve geçen Haziran ayı ortalarında kurumaya yüz tutmuştu.
Son iki yıldır tüm dünyada ve Türkiye"de yaşanan kuraklıktan etkilen illerin başında yer alan Aydın ilinde, 2008 yılı bahar aylarında meydana gelen yağışlarla birlikte sulama suyu sıkıntısı fazla yaşanmamıştı. Ürünlerini yağmur suları ve Büyük Menderes Nehri"nin doğal kaynağından sulayan çiftçiler; sıcaklıkların 40 dereceleri bulması ve nehir yatağında suyun tükenmesi üzerine DSİ 21. Bölge Müdürlüğüne baraj kapaklarının açılması ve Büyük Menderes"e su bırakılması noktasında girişimlerde bulunmuştu. Geçtiğimiz hafta Aydın Valisi Mustafa Malay başkanlığında gerçekleşen sulama birlikleri toplantısında alınan karar sonucu 30 Haziran 2008 Cumartesi günü Kemer ve Adıgüzel Barajlarının kapakları bu yıl ilk kez açıldı. Barajlardan salınan suyla birlikte Büyük Menderes Nehri tekrar su ile dolarken, doğal yaşamdaki bitli ve diğer canlı varlıkların su ihtiyacı da bu sayede karşılanmış oldu.
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan sulama programı çerçevesinde üreticilerin nehirden su almalarına izin verilirken, fazla ve kaçak sulamaların önlenmesi için güvenlik güçleri tarafından gerekli önemlerin alındığı ve denetim faaliyetlerine başlandığı belirtildi. Bu yıl yağışlar sayesinde çok fazla su sıkıntısı çekemediklerini açıklayan üreticiler ise, baraj kapaklarının açılmasıyla su bolluğu yaşandığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda kuraklıktan çok fazla etkilendiklerine işaret eden çiftçiler, su sıkıntısının yaşanmaması haline bu yıl bol ürün elde edeceklerini ifade etti.
BÜYÜK MENDERES NEHRİ"Nİ POATANSİYELİ HER AY İZLENİYOR
Türkiye Elektrik İşleri Etüt İdaresi Aydın Bölge Şefliği tarafından Büyük Menderes Nehir yatağının çeşitli bölgelerinde her ay düzenli olarak ölçümler yapıldığına işaret eden kurum teknikeri Mustafa Yıldız; Aydın merkez, Burhaniye ve Ertuğrul mevkisi olmak üzere üç ayrı merkezde rasat işlemlerinin sürdürüldüğü söyledi. Türkiye genelindeki su kaynakları potansiyelinin tespit edilmesi için DSİ Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmalar yürüttüklerini belirten Yıldız, “Her iki kurum tarafından zaman zaman ölçümler yapak kayıt altına alınıyor. Büyük Menderes"teki su seviyesi kış aylarındakinin çok altında. Bugün yaptığımız ölçümlere göre nehrin en derin noktasını 2 metre 82 santimetre olarak tespit ettik. Bir noktadan geçen su miktarı saniyede 4 bin 598 metre küp seviyelerinde. Nehrin tamamından şuan 40 bin metre küpün üzerinde su akıyor. Kış aylarında bu rakamın yaklaşık 10 bin metre küp olduğunu düşünürsek, nehirdeki su seviyesinin şuandaki durumu daha iyi anlaşılır” dedi.