Kalbindeki ritim bozukluğu nedeniyle ölümle pençeleşen Urfalı mühendis Alaybeyi, 6 saat süren başarılı bir kalp nakliyle yeni bir hayata başladı
Bir yıl önce teklemeye başlayan kalbi bu süreçte 200 kez duran ziraat mühendisi Abdülkadir Alaybeyi (41), başarılı bir kalp nakliyle yeni bir hayata “merhaba” dedi. Urfalı ziraat mühendisi Abdülkadir Alaybeyi"nin (41) kalbi, bir yıl önce genç yaşına rağmen teklemeye başladı. Ritim bozukluğu nedeniyle ani kalp durmaları da başlayınca kalp pili takıldı. Ancak ne pil ne de damardan aldığı ilaç fayda etti.
Ailesiyle Şanlıurfa"dan İstanbul"a taşınmak zorunda kalan, son 5 aydır İstanbul Tıp Fakültesi"nde yaşam mücadelesi veren Alaybeyi"nin kalbi bu süreçte yaklaşık 200 kez durdu. Normalde 5 yıla kadar ömrü olan ancak sürekli devreye girdiği için şarjı biten pil yenilenmek zorunda kaldı.

"İlk kalp müjdesi, hüzne dönüştü"
Doktorlar Alaybeyi"nin kalp yetmezliğine bağlı ritim bozukluğuna çare bulamayınca kalp nakli kararını verdiler. İstanbul Tıp Fakültesi"nden Yeditepe Üniversitesi Hastanesi"ne gönderilen Alaybeyi, organ nakli bekleme sırasına yazıldı. 1 Haziran"da Çerkezköy"den gelen donör kalp müjdesi, donörün kalbinin durduğu haberiyle hüzne dönüştü. Ancak donör kalbi almak için Çerkezköy"e giden kalp cerrahisi ekibi hastaneye dönmeden Alaybeyi için yeni bir organ haberi daha geldi. Gece yarısı Alman Hastanesi"ne giden ekip, aldıkları kalbi yaklaşık 6 saat süren başarılı bir operasyonla Alaybeyi"ne nakletti.

"Dayanamıyorum, beni uyutun"
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, Alaybeyi"nin nakil öncesinde pek çok problemi olduğunu söyledi. Nakilden iki gün önce 4 kez duran kalbinin şokla çalıştırıldığını anlatan Prof. Küçükaksu, “Hastamız inanılmaz kıyılardan döndü. Her gün "Dayanamıyorum ne olur beni uyutun" diyordu. Ama sonuçta yaşama tutunmayı bildi” dedi.

"Tüm ailem organ bağışı yaptı"
Abdülkadir Alaybeyi, organ bağışı konusunda duyarlılığının üniversite yıllarında başladığını belirterek, “Yaklaşık 20 yıl önce organlarımın tümünü bağışladım. Başkalarına yardımcı olmak için organlarımı bağışladım. Ama bir gün organa ihtiyacım olacağını düşündüğüm için yapmamıştım. Ama bugün çok mutluyum. Benim naklimden sonra tüm ailem de organlarını bağışladı” dedi.