ABD"ye ait Reaper (Azrail) cinsi bir insansız uçak operasyon sırasında kontrolden çıktı. Ağır silahlarıyla Afgan hava sahasını terk etmek üzere olan Reaper, Amerikan F-15"leri tarafından imha edildi

ABD"NİN Afganistan ve Pakistan"daki tehlikeli görevlerde kullandığı insansız hava uçakları büyük bir paniğe neden oldu. Afganistan"da geçen pazar günü 55 milyon dolarlık Reaper (Azrail) adlı insansız savaş uçağı, bir operasyon için havalandı. Ancak her biri bir tankı veya bir binayı dümdüz edecek güçte olan Hellfire füzelerinden 14 tane taşıyan uçak kısa süre sonra kontrolden çıktı. Amerikalı yetkililer büyük bir panik içinde arızayı gidermeye çalışırken, çevredeki sivil yerleşimler için büyük bir tehlike yaratarak Pakistan"a doğru yol almaya başladı. Uçak Afgan hava sahasını terk ederse müdahale şansı kalmayacağı için ABD Hava Kuvvetleri"ne bağlı F-15"ler hemen havalandı.

Zarar gören olmadı

Sınıra yakın bir bölgede Reaper"ı yakalayan F-15"ler, füze atarak insansız hava uçağını imha etti. Dağlık bir alana düşerek infilak eden Reaper"ın hiçbir sivil kayba neden olmadığı açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı, ilk kez böyle bir olay yaşandığını belirterek, “Uçağın kontrolden çıkış nedeni henüz anlaşılamadı. Gerekli soruşturma açıldı” açıklamasını yaptı.

687 sivilin ölümünden sorumlu

İNSANSIZ uçakların Afganistan"da kullanımı büyük tartışmalara neden oluyor. Pakistan"ın açıkladığı sayılara göre, ABD"ye ait insansız uçaklar 2008 yılında tam 60 kez Pakistan hava sahasını ihlal etti. Bu operasyonların sadece 10"u başarıyla hedefini vurdu. Operasyonlarda asıl hedef olan El Kaide üyelerinden sadece 14 kişi ölürken, tam 687 Pakistanlı sivil, insansız uçakların saldırılarında can verdi. Bu sayılara göre insansız uçakların başarı oranı sadece yüzde altı oldu. Bu saldırıların hemen hemen tamamı bölgedeki yerel halktan alınan istihbaratlar sonucu gerçekleştirildi.

CEHENNEM FÜZELİ ÖLÜM MAKİNESİ

Adı: MQ-9 Reaper / Predator B

AĞIRLIĞI: 5 ton

UZUNLUĞU: 11 metre

KANAT GENİŞLİĞİ:20 metre

HAVADA KALMA SÜRESİ: 14-28 saat

SEYİR İRTİFASI: 15 bin metre

OPERASYON İRTİFASI: 7 bin 500 metre

MENZİL: 6 bin kilometre

HIZI: Saatte 482 kilometre

SİLAHLARI: 14 Hellfire (Cehennem ateşi) füzesi

KULLANAN ÜLKELER: ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, İtalya.

FİYATI: 53.3 milyon dolar