Birçok milletvekili pazar günü Genel Kurul’da yapılacak oylamaya katılmayacak. “Aziz Yıldırım ‘Kanunu ben çıkarttırdım’ diye dolaşır” sesleri yükseldi. Şike cezalarını azaltan kanunun Meclis Adalet Komisyonu’nda yeniden görüşülecek olmasına tepkiler büyümeyebaşladı. TBMM çatısı altındakimilletvekilleri cezaları hafifleten yasayı onaylamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün haklı olduğu görüşünde birleşmeye başladı.

“Suç ceza dengesi iyi kurulmalı”

Pazar günü yapılacak Genel Kurul’daki oylamaya isemilletvekillerinin çoğunun katılmayacağı belirtiliyor. AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün bugün yapılacak olan Adalet Komisyonu toplantısına katılmayacağını açıkladı. Akgün “Ben bu kanunun çıkartılmasına karşıyım. Bu nedenle bugün yapılacak komisyon toplantısına katılmayacağım “ diyerek tepkisini ortaya koydu. Spordan Sorumlu eski Bakan Faruk Özak, kendi döneminde çıkartılan kanunla şikenin ilk defa suç olarak düzenlendiğini belirterek “Benim dönemimde yasa çıkartılırken bu yasayı Futbol Federasyonu hazırlamıştı. Hukukçular bu yasanın üzerinde çalıştı. Şimdi ise aradan 8 ay geçmeden Futbol Federasyonu değiştirilmesini istiyor. Bunun neden değiştirilmek istendiğini açıklanması gerekir. Ben kendi çıkarttığım yasanın değiştirilmesini istemem” ifadelerini kullandı. Şike cezalarını azaltan kanunun getirilmesine AK Parti’den başka tepkiler de geldi. AK Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın “Ben bu yasanın çıkartılmasına karşıyım. Suç ceza dengesi iyi kurulmalıdır. Yürürlükteki yasadaki cezalar yüksek olabilir. Ancak bu kanunla getirilen cezalar çok düşük. Kamuoyunda kişiye özel düzenleme yapılıyor izlenimi var” dedi.

“Kişiye özel düzenleme yapılıyor”

Şike cezalarını azaltan kanunaMHP’den de tepki var.MHP TrabzonMilletvekili Koray Aydın ile Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkan da yasanın onaylanmamasından yana. Türkan “Ben bu yasaya karşıyım. Kişiye özel düzenleme yapılıyor. Bu yasayı Aziz yıldırımçıkarttı ancak ilk toslayan kendisi oldu. Eğer bu yasa çıkarsa Aziz yıldırımyarın tahliye olur. Aziz Yıldırım ondan sonra ‘Ben Meclis’e yasa çıkarttıran başkanım’ diyerek ortalıkta dolaşır” ifadelerini kullanarak ilginç bir noktaya dikkat çekti.

BÜLENT ARINÇ: Cesaret edemezler

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kamuoyunda ‘Şike yasası’ olarak adlandırılan yasayı veto etmesini değerlendirdi. Arınç “Cumhurbaşkanımızın gerekçesine aynen katılıyorum” dedi. “Artık siyasi partilerden hiçbir temsilci bu kanunun tekrar çıkartılması için bir gayret göstermeyecektir” diyen Arınç şöyle devam etti: “Aksi olursa Cumhurbaşkanımızın ikinci defa geri gönderme hakkı yok. Eğer değiştirerek kabul ederse aynı prosedür devam edecektir. Ancak kamuoyu baskısı yüzünden hiçbir milletvekilinin bu kanunu, tekrar Meclis Genel Kurulu’na getirmeye cesareti yetmeyecek.

KILIÇ: Kararımızın arkasında durmalıyız

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, şike cezalarda indirim öngören yasanın Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilmesi konusunda, ‘’Partimiz yasanın tekrar görüşmeleri sırasında kararının arkasında tek yürek olacak, imzasının arkasında duracaktır’’ dedi. Kılıç, “Üç partiden gelen açıklamalara bakılırsa, yine imzalarının arkasında durdukları anlaşılıyor. Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri yapılacak. Mümkün olursa da bütçe görüşmeleri içinde Genel Kurul’- da kanununun görüşmeleri tamamlanmış olacak ve tekrar yasalaşmış olacak” diye konuştu.

HABER: Bilal ÇETİN-BUGÜN GAZETESİ