Aziz Yıldırım, “Arda ile 10-15 dakika konuşalım. Olumlu - olumsuz konuyu kapatırız. Bu iddiam devam ediyor” demesi üzerine, Adnan Polat, “Ben Arda ile baş başa kaldığı vakit Aziz Bey"in Galatasaraylı olmasından korkuyorum. O yüzden görüşmelerine izin vermiyorum” yanıtını verdi

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, usta gazeteci Uğur Dündar"ın sunduğu Arena"da kulüplerinin hedefleri, futboldaki yeni rolleri ve bu sezon mücadele edecekleri UEFA Avrupa Ligi hakkında önemli açıklamalar yaptılar.
Programın başında Uğur Dündar, bu tarihi zirvenin niçin gerçekleştirildiğini açıklarken, “UEFA bu yıl UEFA Kupası"nı UEFA Avrupa Ligi"ne çevirdi. Ve bu ligin tüm maçları da 2013 yılına kadar D-Smart dijital platformunda olacak. Ülkemizden 3 takım bu ligin ön elemelerine katılacak. Bu arada Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören ve Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz"ın burada bulunmamasının tek sebebi de takımları Şampiyonlar Ligi"nde oynayacak olması. Biz UEFA Avrupa Ligi konulu bir programda buluştuk” ifadelerini kullandı.
Adnan Polat, bu yıl başarılı olmak istediklerini belirtti ve hem Avrupa Kupaları"na, hem de Süper Lig"e hazır olmaya mecbur olduklarını söyledi. Polat, eskiden çeyrek finale kadar zarar ettikleri UEFA Kupası"nın artık Şampiyonlar Ligi"nin yeni bir versiyonu haline geldiği için de mutlu olduklarını kaydetti, “Bu durum medyanın ve taraftarın ilgisini daha çok çekecek. İlk maçı uzak bir yerde, Kazakistan"da oynayacak olmamız bende bir endişe yaratmıyor” dedi.
Aziz Yıldırım da Avrupa Ligi"yle ilgili olarak; “Eski formatta kazanç sağlayamıyorduk. Yeni formatta ise Şampiyonlar Ligi kadar olmasa da yine de bir hayli gelir sağlanacak. Bu nedenle daha önemli bir organizasyon haline geldi. Umarım D-Smart da, kulüpler de bu işten mutlu çıkar” ifadelerini kullandı.
Sadri Şener de aynı dileklere katılırken, kendilerinin bu sezon play-off"tan başlayacağı için biraz daha avantajlı olduklarını, bu ligi çok önemsediklerini söyledi. Şener, Trabzon şehrinin turizm ve spor açısından, ayrıca ülke puanı açısından gruplara kalmalarının çok önemli olduğunu söyledi.
Uğur Dündar üç büyük kulübün ikisinin final oynasını dilerken, Aziz Yıldırım"a, Mehmet Ali Yalçındağ"ın evindeki yemekte konuşulan şakalaşma niteliğindeki “Arda transferi” konusunu sordu: “Arda"yı ikna ederim” lafı konusunda iddialı mısınız?
Yıldırım, “15 dakika konuşalım. Olumlu-olumsuz konuyu kapatalım dedim. Adnan oyuncuyu veriyorsa, o iddiam devam ediyor. Biz kulüp olarak varız derse, biz de alırız” dedi.

Dışarıdan alırız!
Adnan Polat gülümseyerek, “Aziz bey çok iyi Fenerbahçeli. Ama 15-20 dakika Arda"yla baş başa kaldığı vakit Aziz Bey"in Galatasaraylı olacağından korkuyorum! Onun için görüşmelerine müsaade etmiyorum. Arda çok iyi bir Galatasaraylı. Takımın sembol futbolcusu. Onun için tekliflerine teşekkür ediyorum ama başkan boşuna zamanını harcamış olur. Arda"yı Türkiye"de bir yere parayla satmayız. Onun kariyer planına göre 1-2 sene sonra yurtdışı projeleri var” karşılığını verdi.
Yıldırım bunun üzerine, “Yöneticiler takım değiştirmez ama oyuncular değiştirir. Dışarı satarsın, dışarıdan alırız! Bunu bil yani. Bu Arda"nın tercihidir” diye konuştu.

Yıldırım"dan hakem çıkışı
DÜNDAR: “Bir başka konu da hakem müessesesi. Ben hakemlerin iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. Ama biz maalesef hakemler konusunda büyük liglerin kalitesini yakalayamıyoruz. Yabancı hakem konusunda ne düşünüyorsunuz?”
YILDIRIM: “Türk futbolu bir değişim içerisinde. Ama hakemler aynı şekilde değişim gösteremedi. Tüm hataları çıkaralım. Bizim maçlarımızda aleyhimizde yapılan hata çok yüksek. Kötü niyet yok ama kalite çıtası yükseltilmeli. Israrla başarısız olduğunuzda bu da bir tür kötü niyettir. Biz oyuncu, antrenör getiriyoruz, hakem de getirilsin dedik. Öte yandan hakemler Avrupa"da maç yönettiğinde başarılı oluyor. Bu durum irdelenmeli. Ayrıca hakemlerin koşulları iyileştirilmeli.”

"Rahat bırakalım"
DÜNDAR: “Hakemleri rahat bıraksak. Kimse hakemler hakkında yorum yapmasa. O zaman yurtdışındaki başarı çizgisini yurtiçinde de yakalayamazlar mı?”
ŞENER: “Benim düşüncem, daha iyi çalışırlarsa hakemlerimizin iyi olacağı yönünde. Futbolcuların hakemlere itirazı konusunda da kulüpler tavır almalı. Bizde hakem “merhaba” dese oyuncu itiraz ediyor. Bu da hakem üzerinde büyük baskı oluşturuyor.”
YILDIRIM: “Biz Belediye maçında 2 ofsayt golüyle 3 puan kaybediyoruz. 2 hafta sonra hakem yine maç alıyor. Bu haliyle “Türk hakemleriyle yola devam edelim”
diyemeyiz. “
Polat: “Futbolcu düzeyinde yüksek seviyeleri yakalayabiliyorsak, hakemlerimiz neden yapmasın? Hakemlik kurumunun iyi olması için her türlü çabayı göstermeliyiz.”


Naklen yayın gelirleri artmalı
DÜNDAR: “Süper Ligimiz önem açısından sanırım 6"ncı sırada yer alıyor. Ama gelir açısından daha az bir imkâna sahip. Yeni yayın ihalesi konusunda değerlendirme yapılırken rakamlar yeniden gözden geçirilmeli mi?”
POLAT: “Aslında çok büyük harcamalar yapmadık. Bonservis bedeli fazla ödemedik. Ama bizden beklenen Avrupa"da kupa kaldırmamız. Dört büyük kulübümüzden bahsediyorum. Rekabet edebilmemiz için daha fazla bütçe lazım. Yayın gelirleri kulüplerin en büyük gelir kaynağı. Türkiye"de futbola olan ilgi nedeniyle bizden beklentiler var. TV"den alınan rakamla 1 yıldız futbolcu bile transfer edilemiyor.”
"Tavır koyacağız"
YILDIRIM: “Fenerbahçe"nin bütçesi 220 milyon dolar. Fenerbahçe"nin TV gelirlerinden aldığı toplam yayın geliri her şey dahil edildiğinde sadece 20 milyon dolar. 1998"de bütçemiz 20-25 milyon dolar civarındaydı. Ve televizyondan 13 milyon dolar gelirimiz vardı. Havuz bozulmasın, güzel. Ama büyük kulüpler tek başına hareket etse daha fazla gelir elde edebilirler. Bayern Münih"in televizyon geliri 70 milyon euro. Bütçeleri 300 milyon euro. Yani bütçelerinin ciddi bir kısmı. Teknoloji değişiyor. Bu katıkları da ortaya koyup marka değerini artırmak lazım. 400 milyon doların altında bir ihale bedeli olmamalı. Bu pastayı büyütmeliyiz. Çağdaş teknolojileri de işe katmalıyız. Aksi takdirde futbol takımlarımız iyi oyuncu alamayacaktır. Kulüpler ve federasyonla konuşuyoruz. İhale yapılırken tavır koyacağız. Muammen bedel 400"ün üzerine çıkmalı artık Türkiye"de.”


"İki transfer yapacağız"
DÜNDAR: “Fenerbahçe şu an transferde GS kadar atak değil. Bence içten içe bir hazırlık içindesiniz. Bir transfer bombası patlatacak mısınız?”
YILDIRIM: “Kulüpler laf olsun diye değil ihtiyaca göre transfer yapar. Biz Mehmet, Özer, Bekir ve Bilica"yı aldık. Çünkü bu mevkilerde eksiklerimiz vardı. Onun için “bomba” demek yanlış. Bu takıma monte edilecek, ihtiyacımızı karşılayacak 2 oyuncu daha alıp transferi kapatacağız. Geçenlerde Ronaldinho yazıldı. Yazılan rakam 12 milyon euro. 4 yılda 48"e gelir. Bütçemizin 3"te birine karşılık gelir. Bu paralar çok fazla. Taraftar beklenti içine sokuluyor. Borç batağına girerseniz bir süre sonra bankalar kredi vermez. 1 orta saha ve 1 de stoper ya da sol kanat oyuncusu alacağız. Daum bu mevkilerde oynayan 5"er oyuncu tespit etti. Bunlarda 2"sini alacağız.”

"Rijkaard"ın kredibilitesi var"

DÜNDAR: “Rijkaard çok iyi bir kariyere sahip. Ama Türkiye"yi tanıması gecikirse aksayabilir mi? Ona ne kadar zaman tanıyorsunuz?”
POLAT: “İki senelik sözleşmesi var. Sözleşmesi süresince Galatasaray"da kalmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki sezon beklenen yerde olmasa da devam edecek kredibilitesi vardır. Büyük kulüplerde ikinci olmak başarısızlık kabul ediliyor. Geçen yıl Aziz bey, Avrupa şampiyonu hocayı getirdi, İspanya gol kralını getirdi ama yerden yere vurdular. Bu işin garantisi yok. Yabancı hocalara zaman tanımak lazım

Milliyet