Ege Bölgesi'nin en önemli 3. sulak alanı olan ve küresel ısınmanın ardından yaşanan kuraklık sonucu tamamen kuruyan ve toplu balık ölümleri yaşanan Azap Gölü canlanmaya başladı. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri, yeniden su tutmaya başlayan Azap Gölü'nde inceleme yaptı.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Azap Gölü'ndeki gelişmeleri her ay düzenli olarak takip ettiklerini belirterek, son olarak yağan sağanak yağmurların ardından dernek Genel Sekreteri Juergen Glaser ile birlikte Azap Gölü'nde inceleme yaptıklarını ve gölün Beşparmak Dağları'ndan gelen sularla yavaş yavaş su tutmaya başladığını söyledi.
Kurak geçen bir sezonla birlikte çevredeki tarlalara gölden su çekilmesi ve Büyük Menderes Nehri'nden su verilmemesi nedeniyle gölün tamamen kuruduğunu hatırlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bu üzücü gelişmenin ardından sürekli incelemelerimizi sürdürdük. Son yağmurlarla birlikte Azap Gölü yeniden su tutmaya başladı. Su seviyesi düşükte olsa, yağmurların yağması sevindirici bir gelişmedir. Yağmurlar bu şekilde devam ettiği müddetçe Azap Gölü eski formuna kavuşacaktır. Ancak Azap Gölü'ne su kuşlarını bakmaya gittiğimizde, hiç kuş göremedik. Çünkü şu an kuşların beslenebileceği balıklar yoktu. Göl kuruduğu için tüm balıklar ölmüştü. Balıklarla birlikte göl ekosisteminde yaşayan yüzlerce canlı türü de yok olmuştu. Yani sırasıyla zincirin tüm halkaları yok olmuştu.Pinterler hazırlansa da avlayacak balık yok" dedi.
Gölün kurumasının ardından göldeki balıklar için ihale yapıldığına dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, " Bu yıl göl kuruduğu zaman balık ihalesi yapılmıştı. Her sene ihaleyi alan Yeşilköy'lü balıkçı ihalede bazı şartlar sunmuştu. Gölün ihalesi yıllık 4 bin YTL'den 3 yıllığına kiraya veriliyordu. Balıkçı gölün tekrar kuruma riski olduğundan ve gölde balık kalmadığından, beklentisi olan şartlar da oluşmayınca, ihaleden çekildi. İhalede olmadığı için, Tarım İl Müdürlüğü Göle yavru balık atmadı. Göl ihaleye çıksın ya da çıkmasın mutlaka Tarım İl Müdürlüğü'nün göle yavru balık atması gerekir. Zira, gölde yeni bir ekosistem gelişmesi lazım. Balıklar olursa, göle kuşlar da gelecek. Doğal denge kendini toparlayacak. Azap Gölü'ndeki yaban hayatının devam etmesi ve gölün tekrar eski canlılığına kavuşması, Tarım İl müdürlüğü'nün göle balık atmasına bağlıdır. Artık bütün dünya da küresel ısınmayla birlikte daha da özel önem verilmeye başlanan Sulak alanlarla ilgili, Dünya Sulak Alanlar Günü, Dünya Su Günü ve Biyolojik Çeşitlilik Günü gibi etkinliklerle, dikkatler bu yöne çekilmekte ve sulak alanların önemi, işlevleri ve değerleri hakkında kamuoyu bilgilendirilmektedir. Hele bizim gibi sulak alanları çok az kalmış bölgelerde, Azap Gölü gibi sulak alanlar hayati önem taşımaktadır. O nedenle tüm ilgili kurumların, gölün geleceği için önlem almasını diliyoruz " dedi.