Otomobil tamircisi Yakup Taşkın, bakımları düzenli yapılan araçların akaryakıt tüketimlerinin normal şartlarda olacağını, bunun azaltılması için bazı tavsiyelere uyulması gerektiğine dikkat çekti.

Taşkın, yaptığı açıklamada, sürekli otomobil kullanmak zorunda olanların genellikle yakıt fiyatlarından yakındıklarına şahit olduklarını belirtti. Otomobillerin yakıt tüketimlerinin son yıllarda asgari seviyelere çekildiğini anlatan Taşkın, eski model aynı silindir hacmine sahip araçla bugünkü teknolojiyle üretilmiş bir aracın yakıt tüketimi arasında büyük farklar olduğunu anlattı.

Taşkın, otomobilde yakıt tüketimini azaltmanın ilk ve en kolay yolunun yüksek hızlarda araç kullanmaktan kaçınmak olduğunu söyledi. Ani hızlanma ve sert frenlemelerden uzuk durulmasını isteyen Taşkın, doğru zamanda vites değiştirilip düşük veya yüksek motor devirlerinden kaçınılması gerektiğini hatırlattı.

25 yıllık motor ustası Yakup Taşkın, yakıt parasını asgari seviyelere çekmek isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Uygun şartlarda hız sabitleyicinizi devreye alın. Araçta gereksiz ağırlık taşımayın. Lastik havalarını doğru basınçta tutun, aşınmış lastik kullanmayın. Yağ, yakıt ve hava filtrelerini, bujileri zamanında değiştirin, periyodik bakımları aksatmayın. Debriyaj balatanızın kaçırmadığından ve fren balatalarınızın iyi tuttuğundan emin olun. Sürüş esnasında vitesi boşa almayın. Doğru jant ve lastik ebatlarını tercih edin. Kaliteli yakıt ve motor yağı kullanın. Orijinal egzoz sistemi kullanın, katalitik konöertörünü söktürmeyin. Enjektörler ve turbonuzun doğru çalıştığından emin olun. Uzun süreli beklemelerde motoru durdurun. Hava sürtünme direncini artıracağı için içi boş olan port bagaj veya takılı duran tavan rayları, abartılı spoylerler ve yarı açık camlardan kaçının."