20 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 16 yıllık sağ kolu Mustafa Tuncel"in açıklamalarıyla şok oldu. Tuncel, Başkan Durak"ın 2 milyar dolarlık serveti, oğluyla birlikte ucuz arsalarda imar değişikliği yaparak sağladığını ileri sürdü.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak"ın, Belediye Meclisi"nde üyelere dinlettiği ses kaydıyla ortaya çıkan rüşvet skandalının 3"ncü raundu dün yapıldı. Pazartesi günü “Aramızda çürükler var” diyerek rüşvet kasetini açıklayan Durak"a en sert tepki, 26 yıldır birlikte siyaset yaptığı sağ kolu MHP Meclis Üyesi Mustafa Tuncel"den gelmişti. Mecliste, “72 saat bile konuşsam Başkan Durak ile ilgili bildiklerimin 10"da birini anlatamam” diyen Tuncel, Durak"ın 2 Milyar Dolar servete sahip olduğunu söylemişti.

Kavga büyüdü

Durak, dünkü oturum için salona arka kapıdan girdi. Mustafa Tuncel"in meclise yaklaşık 15 kişiyle geldiği iddia edildi. Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Durak yabancıları görünce, "Bu kişileri dışarı çıkartın"diye zabıtaya talimat verdi. Ancak salonda oturan kişiler "Bizi dışarı atacak adamın a... s..." diyerek sinkaflı küfür edince müdahale edilemedi. Bunun üzerine Durak, “Bu zabıtaları değiştireceğim. Apoletlerini sökeceğim. Dışarı atın diyorum atmıyorlar” dedi. Tuncel bu sözün ardından “Apoletlerini ben söktüm. O da zabıtanın apoletlerini sökecek” diye sataştı. Durak, gündem saptırmaya çalışıldığını, “Cambaza bak” denilerek rüşvetin üzerinin örtülmeye çalışıldığını savundu. Öte yandan MHP Tuncel"in "kesin ihraç"istemiyle İl Disiplin Kurulu"na sevk edildiğini bildirdi.

O kadın konuştu: "CHP"li dürüst"

Durak, CHP"li Bekir Sıtkı Özer"in de adının ses kaydında geçtiğini söylemiş, Özer sert tepki göstermişti. Rüşvet kaydındaki kadın bir haber sitesine

ismini gizleyerek konuştu ve konuya açıklık getirdi: “Bekir Bey, "İşleminiz yasal, kimseye bir kuruş vermeyin" dedi. Maalesef dürüstlüğünün faturasını ödetmeye çalıştılar.”

AĞIR CEZADA YARGILANIYOR

Aytaç Durak, eşi Fahriye Durak"a 11 dönümlük araziyi, 2007"de meclis kararı ile hem konut alanından ticari alana çevirtti hem de taban alanı katsayısını yüzde 40"dan 60"a çıkarttı. Arsanın 27 bin metrekarelik inşaat izni 82 bin metrekareye çıktı. Böylece tapuda 1.8 milyon görülen arazisinin değeri 40 milyon TL"ye çıktı. Durak"ın yaptığı bu imar değişikliği 2008"de VATAN"da haber oldu ve yargıya taşındı. Arsanın imar değişikliğine "evet"oyu kullanan 54 Belediye Meclis üyesi hakkında Ağır Ceza Mahkemesi"nde dava açıldı. Dava halen devam ediyor.

Tuncel, Durak"ın "karakutusu"ydu

AYTAÇ Durak"ın “karakutusu” olarak nam salan Mustafa Tuncel"in arası 4 ay önce açıldı. İddiaya göre Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, 38 dönümü belediyeye ait 70 dönümlük arazi üzerinde ticari bir proje yapmak istiyordu. Fakat 70 milyon liralık bu arazi 0.20 yoğunluklu konut alanıydı. Bunun 1.6 oranında ticaret alanına çevrilmesi için Arıkan, Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi"ne başvurdu. Durak, bu düzenlemeye karşı çıktı. Ancak Tuncel, CHP"lilerle ittifak kurup dosyayı imar komisyonundan geçirince Durak 26 yıllık dostunu kelimenin tam anlamıyla “sildi”. İkinci kriz ise Turgut Özal Bulvarı"nda akaryakıt istasyonun kurulması ile ilgili çıktı. Tuncel"in desteklediği bu dosyaya da Durak karşı çıktı. Ve Pazartesi, akaryakıt istasyonuna ruhsat alımıyla ilgili rüşvet kasedini deşifre edince Tuncel ile Durak arasındaki kriz “savaşa” dönüştü.

Vatan