Nobel Barış ödülü kazandı: Gazze tepkisi gösterdi Nobel Barış ödülü kazandı: Gazze tepkisi gösterdi
İsrail askerleri Türk asıllı insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'yi katletti. Eygi'nin öldürülmesi sonrası tepkiler çığ gibi geldi.

26 yaşındaki Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da katledilmesi dünyayı ayağa kaldırdı.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin, Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında öldürüldüğü bildirildi.

Fransız haber ajansı AFP aktivistin başından yaralanarak Nablus'taki bir hastaneye kaldırıldığını ancak daha sonra öldüğünü yazdı.

Filistin medyasında yer alan haberlere göre 26 yaşındaki Eygi, Filistinli köylüleri İsrailli yerleşimcilerin şiddetinden korumak için yürütülen bir kampanyada yer alıyordu.

Türk medyasında yer alan haberlere göre, çifte vatandaş olan Eygi, 1998 yılında Antalya'da doğmuştu.

Bir süre ABD'nin Washington eyaletine bağlı Seattle'da yaşayan Eygi, Washington Üniversitesinde çift dal yaptı. 2024 Haziran'da ana dal Psikoloji bölümünün yanı sıra Orta Doğu Dilleri ve Kültür bölümünü tamamladı.

Olay, İsrail güçlerinin dokuz gün süren operasyonunun ardından işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin şehri ve mülteci kampından çekilmesinin ardından meydana geldi.

Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere desteğiyle çıkan Uluslararası Dayanışma Hareketi (International Solidarity Movement, ISM) gönüllüsü oldu.

ISM, Eygi'nin, 6 Eylül'de Batı Şeria'nın Nablus şehrine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen bir gösteriye gözlemci olarak katıldığını, yakınlarda bir çatıda duran İsrailli keskin nişancı tarafından kasıtlı hedef alınarak öldürüldüğünü bildirdi. 2003 yılında İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu

'OTOPSİ KANITLADI'

Eygi, Filistin’de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Görgü tanıkları, genç kadının gösteri alanının uzağında olduğunu, çatıda gördükleri keskin nişancı tarafından vurulduğunu kaydetti.

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus Valisi Gassan Daglas ise, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla kanıtlandığını belirtti.

Otopsinin dün gece Nablus kentindeki En-Necah Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıldığını belirten Daglas, "Rapor sonucu, İsrailli bir keskin nişancının kurşunuyla başından öldürüldüğünü kanıtladı" dedi.

Daglas, başka ayrıntıya yer vermedi.

'İKİ EL SİLAH SESİ'

Eygi ile birlikte protestoya katılan İsrailli-Yahudi aktivist Jonathan Pollak, BBC'ye verdiği demeçte, olay sırasında iki el ateş edildiğini duyduğunu söyledi. "Çatıda askerlerin nişan aldığını" gördüğünü aktaran Pollak, 'bir veya iki saniyelik' arayla iki el ateş edildiğini duyduğunu belirtti.

"Birinin bana seslendiğini ve İngilizce 'Bize yardım et. Yardıma ihtiyacımız var. Yardıma ihtiyacımız var' dediğini duydum. Onlara doğru koştum" dedi.

Eygi'yi 'yerde bir zeytin ağacının altında yatar halde, başı kanlar içinde' gördüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

"Elimi arkasına koyup kanamayı durdurmaya çalıştım. Bakınca askerlerle bizim aramızda belirgin bir görüş hattı vardı. Nabzını ölçtüm çok zayıftı."

Cuma günkü gösterinin, Eygi'nin Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi ile birlikte katıldığı ilk protesto gösterisi olduğunu da sözlerine ekledi.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarından Eygi için başsağlığı mesajı yayımladı.

Erdoğan, "İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz."

Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Eygi'nin ölümünü 'cinayet' olarak nitelendirdi ve “Nablus kentinde İsrail işgal askerleri tarafından öldürüldüğünü” kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Washington'un 'ölüm koşullarıyla ilgili acilen daha fazla bilgi topladığını ve bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğini' kaydetti.

Miller ayrıca Eygi'nin ailesine ve sevenlerine 'en derin taziyelerini' sundu.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric, olaya tepki göstererek, "Koşulların tam olarak araştırılmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz" dedi. Dujarric sivil halkın 'her zaman korunması gerektiğini' vurguladı.

Olayla ilgili bir diğer soruşturma talebi de Washington'dan geldi. Beyaz Saray tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, olayla ilgili İsrail'den soruşturma telp edildiği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusa Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, "Washington'ın bir Amerikan vatandaşının trajik ölümünden derin rahatsızlık" duyduğunu söyledi.

DÜNYA BASINI: SORUŞTURMA GEREKİYOR

İngiliz BBC, "BM, Batı Şeria'daki silahlı saldırıyla ilgili kapsamlı soruşturma çağrısında bulundu" başlığını tercih etti.

The Guardian gazetesi, Beyaz Saray'ın 'çok endişeli' olduğunu yazdı.

Katar merkezli Al Jazeera, "İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da Amerikalı-Türk aktivisti öldürdü" dedi.

CNN'in haberine göre, Eygi'nin ailesi tarafından yapılan basın açıklamasında, Beyaz Saray'ın taziye dileklerinin memnuniyetle karşılandığı ancak İsrail'in Ayşenur'un ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmanın 'yeterli' olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, "Başkan Biden, Başkan Yardımcısı (Kamala) Harris ve Dışişleri Bakanı Blinken'ı bir ABD vatandaşının hukuksuz şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız soruşturma başlatmaya ve suçluların hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz" ifadesi yer aldı.

'İĞRENÇ BİR SUÇ'

Hamas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülmesine ABD'nin tarafgir politikalarının sebep olduğunu belirtti. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, Eygi'nin öldürülmesi kınandı.

'İğrenç bir suç' olarak nitelendirilen saldırının, İsrail'in, Filistin halkına destek veren yabancı aktivistlere karşı işlediği suçların bir devamı olduğu, bu şekilde onlarca aktivistin öldürüldüğü, bunlardan en önde geleninin de 2003 yılında İsrail buldozeriyle ezilerek öldürülen ABD'li aktivist Rachel Corrie olduğu hatırlatıldı.

İsrail ordusu, 'bölgede açılan ateş sonucu yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğüne dair haberleri' ve 'olayın meydana geldiği koşulları' araştırdığını savundu.

İsrail son 50 yılda Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 700 binden fazla Yahudi'nin yaşadığı yerleşim yerleri inşa etti.

Yerleşimler uluslararası hukuka göre yasadışı sayılıyor. Ancak İsrail bunu reddediyor.