Diyarbakır İnsan Hakları Derneği, MEYADER ve YAKAY-DER'in organizasyonu ile gerçekleşen "Türkiye'de Toplu Mezarlar Gerçeği" konferansı Ciğerhun Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansa DTK Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Milletvekili Pervin Buldan, İnsan Hakları Örgütleri ve kayıp yakınları katıldı. Konferans toplu mezarlarla ilgili olarak gösterilen bir sinevizyon gösterimi ile start alırken, konuklara Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça olarak 4 dilde çeviri yapıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan MEYADER Genel Başkanı Hüseyin Kuğu, 2004-2005 yılları arasında bölge genelinde birçok ilde toplu mezarların ortaya çıktığını belirterek, "Dersim, Çemişkezek, Nevala kasaba, Çukurca ve daha birçok ilçe ve kırsalda yöre sakinleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından toplu mezarlar ortaya çıkarıldı. Şu ana kadar bin 469 kişiye ait kemiklerin bulunduğu 114 toplu mezarın tespit edildiği, açılan 28 toplu mezarda 210 kişinin kemiklerine rastlandığı bildirilmekle birlikte İHD raporlarına göre açılmayı bekleyen 117 toplu mezar daha var" dedi.
 
TUĞLUK'TAN BAŞBAKAN'A ÇAĞRI: "HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURSUN"
 
Daha sonra kürsüye gelen DTK Eş Başkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise konuşmasında Başbakan'a çağrıda bulunarak, "Türkiye ve Kürdistanı toplu mezarlara çevirdiler. Hala binlerce ana, çocuklarının en azından bedenlerine sarılmak istiyor. Bu uygulamaları yapanlar mahkum edilmelidir. Bu toplu mezarlar açılmazsa, bu devlet bunu yapmazsa biz tırnaklarımızla toprağı kazarak bunları ortaya çıkaracağız. Başbakan bizi tehdit edeceğinize işte bu geçmiş tarihinizle yüzleşin, bu toplu mezarlar gerçeği ile yüzleşin ve eğer sizde birazcık vicdan varsa, eğer sizde birazcık demokrasi inancı varsa sayın Öcalan diyor, hakikatleri araştırma komisyonu kurulsun. Eğer bunu yapmazsanız sizde şuçlusunuz, bütün bu olup bitenleri kabul ediyorsunuz, onaylıyorsunuz" dedi.
 
TUĞLUK HALKTAN ÖZÜR DİLEDİ
 
Aysel Tuğluk, konuşmasının sonunda ise öz eleştiri yaparak, "Ben bir siyasetçi olarak hepinizden barışı sağlayamadığımız için özür diliyorum. Umarımki en kısa sürede bu ülke ve halklarımız hak ettikleri onurlu barışı bu büyük acılarak rağmen gerçekleştirebilirler. Bu barışa hep birlikte ulaşabiliriz" dedi. (İHA)