Güney Amerika ülkesi Haiti'ye Kimse Yok Mu Derneği ve İnsani Yardım Vakfı (İHH), Amerika'da bulunan ofisleri aracılığıyla yardımları ülkeye çok kısa bir zamanda ulaştırdı. Zamanlama, Türkiye'deki bazı basın mensuplarını bile şaşırttı. Amerika kıtasındaki ülkeye Kızılay Derneği de Acil Kriz Merkezi kurarak deprem bölgesine ulaşan 3. Türk yardım kuruluşu oldu.

ENKAZDA KİMSE YOK MU

Kimse Yok Mu Derneği, depremden hemen sonra Amerika'da bulunan yetkilisi ve gönüllüleri ile Haiti'ye geçti. Türkiye'den de Kimse Yok Mu Derneği Arama Kurtarma Ekip Başkanı Cenk Yoleri ve Uzman Dr. Murat Ünlü Haiti'ye gitti. Ekip öncelikli olarak Türk ve yabancı arama kurtarma ekipleriyle beraber çalışmalar yürüttü.

TÜRK MAHALLESİ

Deprem bölgesinde şu anda 5 kişilik yardım ekibi bulunan İHH, 22 Ocak'tan itibaren her gün başkent Port-au-Prince'te 1600 kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Bir hafta içinde tamamlanması öngörülen 1000 ailenin barınma ihtiyacını karşılayacak 1000 prefabrik evden oluşan bir Türk Mahallesi kuracak. Bu mahallede bir de aşevi olacak. 4 doktor ve 3 sağlık personelinden oluşan ekip, bir hafta içinde Haiti'de halkın yaralarını sarmak için gidecek. Dernek yarın ise, Haiti'ye 130 koli (yaklaşık bir ton civarında) ilaç gönderecek. Derneğin başkentte yıkılan bir yetimhanenin tekrardan inşa edilmesiyle ilgili çalışmaları sürüyor.

DOMİNİK'TEN YARDIM KÖPRÜSÜ

İHH İnsani Yardım Vakfı, depremden hemen sonra Haiti'ye yardım çalışmasını başlattı. Vakıf deprem bölgesine Amerika'da bulunan partner yardım kuruluşuyla hızlı bir şekilde ulaşmayı başardı. İHH, Haiti'ye toplam 75 tonluk acil yardım yaptı. Dominik Cumhuriyeti'nden alınan yardım malzemeleri kamyonlara yüklenerek Haiti'ye götürüldü ve buradaki depremzede ailelere dağıtıldı. Yardımların içeriği ağırlıklı olarak su, yiyecek, bebek maması, çocuk bezi, emizlik malzemesinden oluşturuldu. Depremden sonra düzenli olarak her gün 2 bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor. İHH tarafından Haiti'ye gönderilen 3 gönüllü uzman doktor, günlük 200 kişiyi tedavi ediyor. Bu yardımların maddi değeri 150 bin dolar. İHH'nın Haiti'de bulunan 50 kişilik ekibi, yardımlarını sürdürüyor.

RUBEND BEBEK

Depremin 2. gününden itibaren Haiti'de yardım çalışmaları yürüten Türk Kızılayı, evlerini kaybeden afetzedeler için Port-au Prince'in Taberre bölgesinde çadırkent kurdu. Böylelikle Caraduex semtindeki yaklaşık 1000 kişi barınma imkanına kavuştu. Türk Kızılayı'nın kurduğu çadır, kentin ilk sakinlerinden biri 3 aylık Rubend bebekti. Kızılay sıradışı bir yardım köprüsünü de gerçekleştirerek, ABD-Adana-Ankara-Porto-Au Prince arasında yardım organizasyonu gerçekleştirdi.

360 saat sonra yeniden doğdu

Haiti'de 12 Ocak'ta meydana gelen ve “son 200 yılın en korkunç depremi” olan 7 büyüklüğündeki sarsıntıda yeni bir mucize daha yaşandı. 170 bin kişinin can verdiği depremde 16 yaşındaki bir kız, 15 gün sonra üzerine yıkılan binaların arasında sağ çıkarıldı. Eline bir şişe limonata aldığı sırada depreme yakalanan genç kız, 15 gün boyunca bu limonatayı içerek hayatta kaldı. Genç kızın yıkılan bir banyoda biriken suyu da içerek yaşamaya çalıştığı da öğrenildi. Ağır derecede susuz kalan ve bir bacağında yara olan genç kızın 360 saat boyunca sıkışıp kaldığı enkazda nefes alması ise gerçekten bir mucize.

Bu acının ırkı da dini de olmaz!

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Haiti'ye deprem sonrası giden ilk ekibin Türk ekibi olduğunu söyleyerek, “Bu acının ırkı da dini de olmaz” dedi. Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde bir dizi temasları sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Küçükali, “Haiti depreminde biz akşam oradaydık. İlk giden ekiplerden birisiyiz. Dünyanın bir ucunda, 20 saat uçak mesafesindeki bir ülkeye 3 günde gidiliyor; ama biz diğer ülkelerden daha çabuk ulaştık. Oradaki organizasyonumuz da dünya devletlerini şaşırttı. Bir İngiliz gazetesi geldi, başarı öykümüzü anlattık. Çocuk maması, su, ceset torbası gibi tamamını hazırladık. Gönderdiğimiz feribot limana yanaştıktan sonra helikopterle karşıya geçerek dağıtımlar yapıldı” diye konuştu. Türkiye'nin Pakistan'a gösterdiği duyarlılığın aynısını Haiti'ye de gösterdiğini dile getiren Küçükali şunları kaydetti: “Haiti dünyada kölelerin, siyahi ırkın kurduğu ilk devlet. 9 milyon nüfuslu ülke, yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bizim için acının dini, ırkı, milleti olmaz.”/yeni şafak