55 yaşındaki Hasan Mersinli iki çocuğunun gözleri önünde eşinin üzerine kurşun yağdırarak öldürdükten sonra kayıplara karıştı. Zonguldak’ın Çatalağzı Beldesi’nde oturan 4 çocuk annesi Remziye Mersinli bir yıl önce eşinden ayrılarak, iki kızı ile birlikte Bartın’ın Serdar Köyü’nde yaşayan babasının yanına yerleşti.
 
5 EL ATEŞ ETTİ
 
Boşanma davası açan ve 24 Haziran’da ikinci davaları görülecek olan Remziye Mersinli, hayati tehlikesi olması nedeniyle koruma isterken boşanma davaları boyunca köye gelen eşi ile jandarma nezaretinde görüştü. Önceki gece eşini arayan emekli maden işçisi Hasan Mersinli çocuklarını almaya geleceğini söyledi. Eşinin her gelişinde jandarmayı arayan Remziye Mersinli iddiaya göre bu sefer jandarmayı aramadı. Köye gelen Hasan Mersinli evin önünde eşi Remziye Mersinli ile görüşürken bir anda tartışmaya başladı. Remziye Mersinli eve doğru yönelirken tabancasını çıkaran Hasan Mersinli bir el ateş etti. Sırtından yaralanan Remziye Mersinli eve girerken peşinden içeri giren Hasan Mersinli iki çocuğunun gözleri önünde eşinin üzerine 5 el ateş açtı.
 
JANDARMAYI ARAMADI
 
Olay yerine gelen 112 ekibi Mersinli’nin yaşamını kaybettiğini belirledi. Cumhuriyet savcısının olay yerinde yaptığı incelemenin ardından Mersinli’nin cesedi Bartın Devlet Hastanesi’ninmorguna kaldırıldı. Jandarma yetkilileri, Mersinli’de telefonlarının bulunduğunu ve eşinin her köye gelişinde kendilerinin de köye geldiklerini, önceki gece ise aranmadıklarını ifade ettiler. Türkiye’yi sarsan ikinci kadın cinayeti Ankara-Eryaman’da yaşandı. Bir süredir ayrı yaşadığı eşi Burhan U. tarafından sokak ortasında üç yerinden bıçaklanan Rahime Yıldız U. öldü.
 
Nasıl unutsunlar?
 
Anneleri ile birlikte dedelerinin evinde yaşayan 2 kız kardeş, hayatları boyunca gözlerinin önünden hiç silinmeyecek bir olaya tanıklık ettiler. İki kız çocuğu, eve giren babalarının silahını annelerine doğrultup 5 el ateş etmesini çığlıklar atarak izledi. Çiftin askerliğini yapan bir oğulları ve evli bir kızları daha bulunuyor.
 
BOŞANSA BiLE KADINI MALI GiBi GÖRÜYOR
 
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli: Şiddetin ana sebepleri kıskançlık, onur anlayışı ve alkol ya da madde bağımlılığıdır. Bu üç faktörün birleşmesi halinde bir facia ortaya çıkar. Burada önemli olan öfke duygusunu kontrol edilememesi ve erkeklerin sevgi anlayışıdır. Erkeğin sevgi anlayışı “benim malım” şeklindedir.
 
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: Son 11 ayda 282 kadın kocası tarafından öldürüldü. Son 7 yılda da kadına yönelik şiddet de yüzde bin 400 oranında arttı. Sadece Urfa’da bir haftada ortalama 3 kadın intihar ediyor. Bu çok acı ve sıkıntılı bir durum.
 
Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı: Erkeğin öldürmedeki amacı bütün kararları kendisinin vermek istemesidir. Boşanmadan sonra da erkek, kadın üstündeki tahakkümü sürdürerek onu kontrol altına almak istiyor. Eğer o tahakkümü sürdüremediğini hissederse çok büyük öfkeye kapılabiliyor.
 
ETKİN KORUMA YOK
 
Anayasa Kadın Platformu Üyesi Avukat Hülya Gülbahar kocalarından şiddet gören kadınlara yönelik korunma usullerini şöyle anlattı: 4320 Sayılı Yasa’ya göre aynı çatı altında yaşayan aile bireylerinin birbirine karşı bir şiddet tehdidi ya da şiddet uygulaması halinde hakim derhal gerekli tedbirleri almalı. Hakim isterse kilometrelerce yaklaşma yasağı getirebilir. Bunun için en fazla 10 yıllık bir süre ön görebilir. Buna rağmen gerekli etkin koruma önlemleri alınmıyor. Yani kadına koruma sistemi etkisiz işliyor. Koruma süresince emniyetin düzenli kontrol etmesi gerekiyor. (bugün)