Radikal muhabiri İsmail Saymaz’ın dün piyasaya çıkan ve Zirve Yayınevi cinayeti ile misyonerlere yönelik saldırıları konu alan ‘Nefret/Bir Milli Mutabakat Cinayeti’ adlı kitapta, dikkat çekici bir ayrıntı yer aldı. Kitapta, Genelkurmay’ın meşhur 27 Nisan bildirisinde Malatya olayını, ‘dinin siyasete alet edilmesinin eseri’ olarak örnek gösterildiği hatırlatılırken, buna karşın Malatya İl Jandarma Komutanlığı’nın bu olaydan çok önce defalarca ‘misyonerlik’ seminerleri düzenlediğinin, bu faaliyetlerinde hukuk dışı yöntemlere başvurduğunun anlaşıldığı belirtildi. Saymaz kitabında, tam da 27 Nisan bildirisinden bir gün önce, bizzat Malatya İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Ülger’in ‘gayretleri’ ile gizli bir toplantı yapıldığını, misyonerleri PKK ile ilişkilendiren, cinayetin AK Parti ve Gülen Cemaati tarafından işlendiği izlenimi yaşatan üç ayrı rapor hazırlandığının da tespit edildiğini yazdı.
 
Kalkedon Yayınevi’nin yayımladığı kitap, 18 Nisan 2007’de Zirve Yayınevi’nde Necati Aydın, Uğur Yüksel ve Tilmann Gaske isimli üç Protestan’ın vahşice öldürülmesinin yanı sıra misyonerlerin son 10 yılda nasıl devlet tarafından ‘ulusal tehdit’ haline getirildiği ve bu gruba yönelik saldırılar ayrıntılarıyla anlatıldı. Kitapta; Malatya Jandarma Komutanlığı’nın misyonerlik konulu faaliyetlerine de tek tek yer veriliyor. 
 
Misyoner karşıtı faaliyet 
Saymaz’ın kitabındaki bilgiler, Protestan’lara yönelik şiddet eyleminin yolunu bizzat bölgede Malatya Jandarma Komutanlığı marifetiyle sürdürülen ‘misyonerlik karşıtı’ çalışmaların açtığını ortaya koydu. Nitekim İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın geçen martta yaptığı operasyon kapsamında tespit ettiği bilgiler, Malatya İl Jandarma Komutanlığı’nın ‘misyonerlik’ konusunda hukuk dışına çıktığını gösteriyor.
 
Elde edilen verilere göre; Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı’nın talimatıyla 25-26 Mayıs 2006’da Malatya İl Jandarma Komutanlığı’nda, Aşırı Sağ Faaliyetler Masası’nda görevli askerlere ‘misyonerlik’ konulu bir seminer verildi. Konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden araştırmacı Ruhi Abat çağrıldı.
 
Evraklara göre, Malatya İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Ülger ve akademisyen Abat’ın ‘gayretleri’ sonucunda Mersinli eski Başpapaz İlker Çınar’la ilişkiye geçildi. O tarihte Mersin Jandarması’nın ‘haber elemanı’ olan İlker Çınar, Malatya Jandarması’na ‘transfer’ edildi. Daha sonra Aralık 2007’de jandarmada Albay Mehmet Ülger, İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil, akademisyen Ruhi Abat ve eski Başpapaz İlker Çınar’ın katıldığı misyonerlik konulu toplantılar yapıldı. İki toplantı sonunda 16 Ocak 2007’de Malatya Jandarması Zirve Yayınevi’nin faaliyetlerini izlemek üzere ‘Yaşam-01’ adlı bir takip dosyası açtı ve misyonerler takibe alındı. Jandarmanın haber elemanı Çınar olduğu ileri sürülen ve daha sonra Ergenekon soruşturması kapsamında ifade veren Gizli Tanık Deniz Uygar’ın iddiasına göre, Ülger toplantıda, “Misyonerlik faaliyetlerinin önlenmesi ve misyonerlere gözdağı vermek için Zirve Yayınevi’yle ilgili bir korkutma yapacağız. Bu, yukarıdan gelen bir talimat” dedi. Malatya Jandarması, Çınar’dan 26 Nisan 2007’de Malatya’ya gelmesini istedi.
 
Aynı tarihlerde gizli bir toplantı daha yapıldı. Gizli Tanık Deniz Uygar’ın iddiasına bakılırsa bu toplantıda; misyonerleri PKK ile ilişkilendiren, cinayetin AK Parti ve Gülen Cemaati tarafından işlendiği izlenimi yaşatan üç ayrı rapor hazırlandı. Albay Ülger ve Binbaşı Yeşil, savcılık ifadesinde bu suçlamaları reddetti. 
 
Taşucu toplantısı 
Jandarma cinayetin nasıl olduğunu araştırmaktansa katliamdan kıl payı kurtulan Gökhan Talas adlı misyonerin telefonunu üç ay süreyle dinledi. Telefonu dinlenen bir diğer isim ise Protestan Cemaati’nin etkin isimlerinden, Behnan Konutgan oldu. Beşinci toplantı ise 9 Haziran 2007’de Mersin Taşucu’nda bir pansiyonda yapıldı. Binbaşı Haydar Yeşil, Ruhi Abat ve İlker Çınar’ın katıldığı buluşmada iddiaya göre, ‘Küresel Emperyalizmin Yayılma Politikaları Bağlamında Misyonerlik Faaliyetleri’ adlı rapor hazırlamak üzere bir araya gelindi. (RADİKAL)
 
 
 
25 Mayıs 2006 
Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı’nın talimatıyla Malatya İl Jandarma Komutanlığı’nda, Aşırı Sağ Faaliyetler Masası’nda görevli askerlere ‘misyonerlik’ semineri verildi. 
 
16 Ocak 2007 
Malatya Jandarma Komutanlığı, Zirve Yayınevi’nin faaliyetlerini izlemek üzere ‘Yaşam-01’ adlı bir takip dosyası açtı ve misyonerler takibe alındı. 
 
18 Nisan 2007 
Zirve Yayınevi’nde Necati Aydın, Uğur Yüksel ve Tilmann Gaske isimli üç Protestan vahşice öldürüldü. 
 
26 Nisan 2007 
Malatya Jandarması, İlker Çınar’ı Malatya’ya getirdi. Gizli bir toplantı daha yapıldı. İddiaya göre toplantıda cinayeti AK Parti ve Gülen Cemaati ile ilişkilendirecek üç rapor hazırlandı. 
 
27 Nisan 2007 
Genelkurmay Başkanlığı sitesinde meşhur ‘27 Nisan bildirisi’ yayımlandı. Bildiride Malatya olayı, ‘dinin siyasete alet edilmesi’nin sonuçlarını gösteren bir örnek olarak gösterildi. 
 
9 Haziran 2007 
Mersin Taşucu’ndaki bir pansiyonda misyonerlik konulu yeni bir toplantı daha yapıldı. İddiaya göre toplantıya Binbaşı Yeşil, Abat ve Çınar katıldı.