Yapı Kredi Bankası"nın 2001 yılı bilançosunda yanıltıcı bilgilere yer verdiği iddiasıyla yargılanan bankanın o dönemki patronu Mehmet Emin Karamehmet"in davası zaman aşımından
düşerken dünkü duruşmada Karamehmet aylık gelirinin 7 bin YTL olduğunu beyan etti.

4.2 milyar dolarlık serveti ile Türkiye"nin en zengini unvanını taşıyan Mehmet Emin Karamehmet"in aylık geliri sadece 7 bin YTL çıktı. Turkcell"den, İddaa"ya Türkiye"nin en kârlı şirketlerinin hissedarı olan Mehmet Emin Karamehmet dün mahkeme tarafından yapılan kimlik tespitinde kendini serbest meslek sahibi olarak tanıtırken, aylık gelirinin de 7 bin YTL olduğunu beyan etti.

Karamehmet bu ilginç beyanı dünkü Yapı Kredi Bankası davasında yaptı. İş adamı Mehmet Emin Karamehmet"in de bulunduğu 10 sanığın, “Sermaye Piyasası Kanunu"na muhalefet etmek” suçundan yargılandığı dava, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşürüldü.

Söz konusu davanın iddianamesinde, SPK"nın 20 Eylül 2005 tarihli denetleme raporunda, Yapı Kredi Bankası"nın 31 Aralık 2000 ile 30 Haziran 2001"de kamuya açıklanan mali tablolarının sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek nitelikte, yalan ve yanıltıcı bilgiler içerdiği ileri sürülerek, bundan bankanın o dönemdeki genel müdür ve yönetim kurulu üyeleri olan sanıkların sorumlu oldukları yer almıştı.

İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi"nde dün görülen davanın duruşmasına tutuksuz yargılanan sanıklar Mehmet Emin Karamehmet, Özer Seliçi, Selçuk Altun, Mehmet Alp Naci Sıgın, Ahmet Rona Yırcalı ve Mehmet Tuluy Ergörür katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Osman Berkmen, Deniz Gökçe, Ali İhsan Karacan ve Birol Yücel ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada kimlik tespiti yapılırken mesleğini “serbest meslek” olarak belirten Mehmet Emin Karamehmet, aylık gelirini de “7 bin YTL” olarak beyan etti.

Davada SPK"nın itirazına rağmen 5 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğuna dikkat çekerek davanın düşürülmesine karar verilmesini istedi. Kararını açıklayan Hakim Hasan Yalçıntaş, sanıklara isnat edilen suçlamanın tarihi, niteliği, öngörülen cezanın üst sınırı ve buna göre belirlenen dava zaman aşımı süresinin birlikte değerlendirilmesi sonucu, “zaman aşımı süresinin dolduğunu” ifade ederek, bu nedenle davanın ortadan kaldırılmasına hükmetti.