Avrupa ve gelişmiş bazı metropollerde yıllardır bir meslek olan ve sektöre dönüşen "köpek gezdirme" işi, zamansızlık sorununun her geçen gün büyüdüğü Türkiye"de de, özellikle İstanbul ve bazı büyük kentlerde yaygınlaşmaya başladı.

Sabah ve akşam birer saat 10 köpeği gezdiren bir kişinin ayda 5 bin lira kazanabildiği sektörde köpeği 1 saat gezdirmenin bedeli, 15 lirayı buluyor. Eğitmenler eşliğinde köpek gezdirme hizmeti veren Türkiye"nin ilk şirketi Pozito Pet Club"ı iki yıl önce kuran Burcu Ağaoğlu, en büyük rakibinin apartman görevlileri olduğunu söylüyor.

GELİŞMİŞ kentlerde köpek gezdirmenin bir meslek olduğunu ve özel eğitmenlerce yapıldığını belirten Burcu Ağaoğlu, mesleğin revaçta olmasının nedenini şöyle açıkladı: "Statülerinin bir parçası olarak iyi bir köpeğe sahip olanların yoğun iş temposu nedeniyle köpeklerine zaman ayıramaması, köpek gezdirme mesleğinin de beraberinde yükselmesini sağladı. Hem kazançlı hem de eğlenceli bir meslek olarak yükselen, tam gün ve part-time olarak yapılabilen köpek gezdirme işinin anahtar kelimesi ise güven."

Köpeği hep aynı kişi gezdiriyor

BURCU Ağaoğlu, köpek gezdirme, bakım ve konaklatmanın çok ciddi sorumlulukları bulunduğunu belirterek şöyle dedi: "Bizimle çalışmak isteyen köpek sahipleriyle köpeğin sağlık kontrollerinden, aşısına, hangi saatte köpeği kimin teslim alacağına ve hangi güzergáhta gezdirilmesine kadar birçok detayı konuşuyoruz. Her köpeğin fotoğrafını çekip tüm bilgilerinin yer aldığı bir dosya açıyoruz. Burada en önemli nokta bir köpeği her seferinde aynı kişinin gezdirecek olması."

İtalya"da tasarım okudu köpek gezdirme işi kurdu

BURCU Ağaoğlu Bilgi Üniversitesi Reklam Bölümü"nü bitirdikten sonra aynı üniversitede Kültür ve Yönetim programlarından sertifika aldı. İtalya"da moda ve tasarım eğitimi de gören Burcu Ağaoğlu"nun, köpeklere olan düşkünlüğü tüm kariyer planlamasını etkiledi. Fenerbahçe"de yaşayan Burcu Ağaoğlu, özellikle Bağdat Caddesi çevresi, Nişantaşı, Yeşilköy, Florya gibi İstanbul"un lüks semtlerinde "köpek gezdirme, bakımı ve konaklama" hizmeti eksikliği olduğunu gözlemledi. Araştırma ve hazırlık süreçlerinden sonra Anadolu yakasında Caddebostan"da yeşil bir bahçe içinde müstakil bir yer bulup, burayı butik hayvan konaklama ve bakım evine dönüştürdü. Evcil hayvan sahiplerine yeni bir bakış açısıyla kapsamlı hizmetler sunmak üzere Kasım 2007"de kurduğu Pozito Pet Club"da, özel eğitmenler eşliğinde köpek gezdirme hizmeti vermeye başladı.

Gezdirmek davranış bozukluğunu önlüyor

BURCU Ağaoğlu, köpeklerin yalnız tuvalet ihtiyacı için değil, fiziksel ve ruhsal sağlıklarını korumak ve strese bağlı çeşitli davranış bozukluklarını önlemek için günde bir ya da 1.5 saat gezintiye çıkarılması gerektiğini söyledi. Ağaoğlu, özel donanım ve kıyafetli köpek gezdiriciler ile bu hizmeti verdiğini söyledi.

Sabah saat 06"da başlıyor 21"e kadar durmuyor

16 yıldır köpek gezdirme işini profesyonel olarak yapan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Bankacılık ve Sigortacılık mezunu iki çocuk babası 35 yaşındaki Burak Mehmet Kurt, ayda 13 köpeği gezdirdiğini, bunun karşılığında ise 5 bin lira kazandığını söyledi. Saat 06.00"da işe başladığını ve 21.00"e kadar köpeklerle ilgilendiğini belirten Kurt, "Bizim işimiz tamamen güvene dayalı. İnsanlar çocuğu gibi gördüğü köpeğini ve hatta evinin anahtarını size teslim ediyor. On yıldır haftanın her günü hiç tatil yapmadan çalışıyorum. Çok yorucu bir iş. Çok para var diye bu işe giren bazı insanlar, köpek sahiplerinin güvenini suistimal ettiği için sektör olmasını engellediler. İnsanlar bireysel olarak bu işi yapıyor" dedi.

Hayvan hakları açısından yanlış

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat hayvan hakları açısından, sahibi dışında ikinci bir kişinin köpekleri para karşılığı gezdirmesine karşı olduklarını söyledi. Şenpolat, "Hayvanları aldığınızda o sadece size bağlanıyor. Siz evlat ediniyorsunuz ve yaşadığı 15 yıl boyunca hastalıkta da sağlıkta da bakma sözü veriyorsunuz" dedi.

Amerika"da saati 40 doları buluyor

KÖPEK gezdirme işi, aslında dünyada yıllardır yapılıyor.Fiyatlar ise hem ülkeden ülkeye, hem de gezdirilecek köpekten köpeğe değişiklik gösteriyor. Örneğin Amerika"da çok küçük bir köpek için 5 dolar olan saatlik gezdirme ücreti, daha büyük bir köpekte 10 dolara, hırçın köpekler için de 40 dolara kadar çıkabiliyor.

Bounes Aires"te köpek gezdirmek için alınan yarım gün ücreti 50 doları bulabiliyor. Mesleğin doğduğu yer olan Buenos Aires"te bir seferinde 10 ile 15 köpeği gezdiren bir kişi, günde iki ayrı grubu dolaştırabiliyor. Bu da ayda yaklaşık 1.000 ile 1500 dolar arasında geliri buluyor. Köpek gezdirmek gelişmiş kentlerde yeni bir sosyal ortam yaratmayı da sağlıyor. Bu işi yapanlar ve köpeği gezdirilen aileler, zaman partiler veriyor. hürriyet