Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Trabzonspor maçını şampiyonluk yarışına tam olarak asılabilmek için hedef maç olarak gördüklerini ve sonuca ulaştıklarını ifade etti.

Samandıra'daki Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde gerçekleştirilen antrenman sonrası basın mensuplarıyla sohbet eden Kocaman, Trabzonspor maçında ortaya koydukları performansla oyuncuların gelecek için güven verdiğini belirterek, ''En önemli şeylerden birisi güven. Şu anda takım hepimize o güveni verdi. İnşallah devam eder'' dedi.

Aykut Kocaman, Trabzonspor maçında alınan galibiyetin perde arkası gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, şunları söyledi:

''Ligin ikinci yarının başından beri açıkçası olmamız gereken yerden çok gerideydik. Bu yüzden Trabzonspor maçını, Yeni Malatyaspor yenilgisinden sonra hedef maç olarak görüyorduk. Yarışa bütün gücümüzle tekrar asılabilmek için motivasyonumuzda bu düşünceler önemli etken oldu. Bir iki gün öncesinden şunu yapalım, diye bir şey olmadı. Böyle bir sihir olsa geçen seneki maçta da kullanılabilirdi. Her maçta kullanılırdı. Tek bir sihre bağlamaktansa topyekun olarak hedef maç hale getirip belki... Ligde vardık zaten olacaktık ama tam anlamıyla güçlü var olmak için hedef maç haline geldi.''
Yaptıklarının doğru olduğunu gösteren şeyin sonuç olduğunu ifade eden Kocaman, ''Bu maç aynı şekilde oynatıpta top direklerin arasından geçmemiş olsaydı yapılan işlerin bir anlamı olmayacaktı' dedi.

-''EN ÖNEMLİ MAÇA GİDİYORUZ''-

Aykut Kocaman, Manisaspor ile yapacakları karşılaşmanın, daha önce hedef haline getirdikleri Medical Park Antalyaspor ve Trabzonspor maçlarından da önemli hale geldiğini söyledi.

En kritik noktada olduklarını, gelecekleriyle ilgili en önemli maça çıkacaklarını anlatan Kocaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Esas kritik yer, bulunduğumuz yer. Şu anda en kritik soru, en güçlü bir şekilde çözmemiz gereken soru bu. Rakibimiz puan olarak son haftalarda büyük çıkış yakaladılar. Etkili oyuncuları var. Şu anda ligin en formda takımlarından birisini, büyük bir özlemle bekliyorlar. Bütün bunlar maçı çok zorlaştıracak. Bizim her halde geleceğimizle ilgili, hızlandırma anlamında söylüyorum. En önemli maça gidiyoruz. Yüksek motivasyonlu bir maç oynadık Trabzonspor ile. Böyle maçlardan sonra ufak da olsa geri çekilme beklenebilir. Bunu tamamlamamız gerekiyor kalan 3 günde. Futbolcularımla paylaşmam gereken önemli şey bu maçın, Trabzonspor maçı kadar geleceğimiz açısından önemli olduğunu bilmek. En kritik safhadayız.''

-''TEMEL PROBLEMİMİZ...''-

Kocaman, sezonun ilk yarısı ele alındığında teknik adam olarak kendisine çıkardığı hata payının ne olduğu sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bu konuda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama hep açık yürekli oldum. Hatasız bir iş olmadığını her zaman söyledim. Kişisel hataların oyuncuların grup olarak kişisel hataları, yada yönetimin grup olarak yada kişisel hatalarının ötesinde, bizim temel problemimiz, özellikle benim tarafıma getirerek söyleyeyim, bir türlü genel olarak takım kimyasını oluşturamamak oldu. Benim de payım var ama bunu yüzde olarak bilemem. Fenerbahçe futbol takımını oluşturan ayakların, herkesin kendine bu konuda pay biçmesi gerekiyor. Şunu söyleyebilirim her zaman neyse en büyük pay benim olsun. En büyük pay bana aittir. Biraz daha, sorunlar ne olursa olsun, ne kadar büyük olursa, derin olursa olsun, daha fazlasını çözmeliymişim, söyleyeceğim bu. Yeni Malatyaspor maçından sonra görünen o ki herhalde herkes, hepimiz, şapkamızı önümüze koyup gerçekçi anlamda düşünmek zorunda kaldık. Şu anda onun izleri görünüyor. Esas olan bu izleri bugünde bırakmayacağız. Takım kimyasının oluştuğu görünüyor zaten.''

-''HİÇBİR SORU İŞARETİM YOK''-

Andre Santos'un yaşadığı keskin dönüş ve Cristian'dan da aynı şekilde bir dönüş bekleyip beklemediği sorulan Kocaman şöyle devam etti:

''Andre Santos ile ilgili olarak ben oyunculuk çapı olarak her zaman her yerde söylediğim şeyi söylüyorum. Becerisi çok yüksek kalitede birisi olduğunu söyledim hep. Brezilya Milli Takımı, dünyada referans takımlardan biridir. Bu takımda oynayan bir oyuncu için olumsuz konuşmanın anlamı yok. Andre Santos kendisi formayı alacaktı. Neden oynamadığını önce kendisine sormalı demiştim. Hiçbir teknik direktör aleyhine olacak bir seçenekle uğraşmaz. Bence iç hesaplaşmasını yaptı gibi görünüyor, istekli olunca üst düzey bir oyuncu. Bu kadar keskin bir dönüş, mayasında var, ruhsal olarak yapabilir miydi? Yapabildiğini gösterdi. Sevindirici...

Cristian'ın buna benzer bir dönüş çapı var. Oyunculuk çapı çok yüksek. Hiçbir soru işaretim yok. Sadece ve sadece ruhunu takıma teslim etmesini bekleyeceğiz. Umarım o da gerçekleşir. Transferle ilgili bir şeyimiz olmadı. Var olan oyuncularımızı tekrar en üst seviyeye çıkarabilmek için en yüksek çabayı göstereceğiz. Cristian ile daha önce konuştum ve durumu açık bir şekilde anlattık. 'Transfer olmayabilir, olmadığı zaman da beklentimiz hiçbir şey olmamış gibi davranman' dedim. Bu çok kolay değil tabi ki. Bunun altından ne kadar kalkabileceğini gücüyle gösterebilecek. Kalkabilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Kalan 3,5 aylık periyotta hem bize hem takıma ama daha fazla kendisine yardım etmesi gerekiyor.''

-''NİANG İLE GÜİZA NE ZAMAN BİRLİKTE OYNAYACAK?''-

Niang ve Güiza ikilisinin ne zaman birlikte oynayabileceği sorusu üzerine, Güiza'yı yüksek bir gözlem gücüyle izlemeye çalıştığını bildiren Kocaman, şunları kaydetti:

''Bir şey söyleyebilmek çok güç. 10 tane birbirine çok yakın yabancı oyuncumuz var. Oyuncu profillerini düşünürseniz, ancak ve ancak cezalar ya da sakatlıkları beklemek gerekiyor. Süre olarak bir şey söyleme durumum yok. Her oyuncuyu gözlemlediğim gibi Güiza'yı da son derece merakla istekle, yüksek bir gözlem gücüyle izlemeye çalışıyorum.''

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, yabancı futbolcuların kazanılan önemli maçlardan sonra yaptıkları kutlama şeklinin, kendisine göre hoş olmadığını ifade etti.

Samandıra'da Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'ndeki antrenman sonrası basın mensuplarıyla sohbet eden Kocaman, Trabzonspor maçı sonrasında sabah antrenman olmasına rağmen kutlama yapan yabancı oyuncularının bu davranışını nasıl karşılıyorsunuz şeklindeki sorusuna, ''Özellikle yüksek iradeyle ve motivasyonla hazırlanılan maçlardan sonra bu tip şeyler olması anormal değil. Bu sadece Fenerbahçe'ye ait bir durum da değil. Dünyanın her yerinde en gıpta ettiğimiz oyuncuların davranışı da bu şekildedir. Ancak bence hoş değil'' ifadelerini kullandı.

Bilica'nın maçtan sonra sabah 11.00'deki antrenmana katıldığını ve performansı en yüksek oyunculardan birisi olduğunu anlatan Kocaman, şunları kaydetti:

''Dünyanın her tarafında bu iş böyledir. Oyuncu maçı oynar, ondan sonra... Yaklaşık 30'lu yaşlardaki insanlar bunlar. Gezerler, tozarlar, eğlenirler, kimisi ibadet eder, kimisi bir yere gider içer. Bunu engelleyemezsiniz. Diğer taraftan Bilica 11.00'deki antrenmandaydı. Öyle bir yerden geldiğini bilmiyordum ve antrenmandaki performansı en iyilerden biriydi. Hakikaten bilmiyordum. Bence hoş değil. Oyuncu fizik gücüyle para kazanıyor. Kendine özen göstermesi çok önemli. Ama bütün dünyada oyuncuların genel davranış tarzları böyle. Üçüncü olarak da daha fazla ilgilenmek ve görmek istediğim şey bugün de olduğu gibi yüksek bir istekle çalışma arzuları.''

-''GENÇLERBİRLİĞİ MAÇINDA SEMİH KAPTAN OLMAK İSTEMEDİ''-

Bilica'nın Gençlerbirliği ile yapılan kupa maçında kaptan olarak çıktığı ifade edilerek, ''Kaptanlığın kriteri nedir'' sorusu yöneltilen Kocaman, Semih'in o gün kaptan olmak istemediğini beyan ettiğini belirterek, ''Takımdaki duruma baktık, en eski ve tecrübeli Bilica görünüyordu. Kriterim buydu'' yanıtını verdi.

-''EN ÖNEMLİ TRANSFER TARAFTARIN GERİ DÖNMESİ''-

Aykut Kocaman bir soru üzerine ikinci yarı için en önemli transferlerinin taraftarlarının geri dönmesi olduğunu ifade etti.

Manisaspor maçında taraftarlarının kendilerini yalnız bırakacağını düşünmediğini belirten Kocaman, ''İçerideki maçlar için fazla söyleyecek bir şey yok. Taraftarın ruh anlamında geri dönmesi bizim için en önemli transfer gibi görünüyor'' diye konuştu.

Transfer çalışması için çaba sarf ettiklerini, ancak olmadığını kaydeden Kocaman, ''Ne geçen sene transfere engel oldum ne de bu sene yüzde 100 transfer olacak dedim. Transfer için çaba gösterdik fakat gerçekleştiremedik'' dedi.

-''SÖZLEŞMEM AKLIMDA BİLE YOK''-

Fenerbahçe ile 1 yıllık sözleşmesi bulunan teknik direktör Kocaman, sözleşmesinin durumuyla ilgili olarak yöneltilen soruya, ''Aklımda bile yok, umurumda da değil'' ifadelerini kullanarak, tek düşüncesinin başarıyı elde etmek olduğunu vurguladı.

Trabzonspor maçındaki ''Kocaman umutlarımızın sahibisin'' pankartı hatırlatılarak, ''Farklı bir misyonunuz olduğunu düşünüyor musunuz'' sorusu yöneltilen Fenerbahçe Teknik Direktörü, şöyle konuştu:

''Sorunsuz takım yoktur. Günü kurtarmaktan ziyade, orta ve uzun vadeli düşünmeyi hayatımın içine koydum. Farklı misyon derken aldığım en önemli şey bu. Sadece günü kurtarmak değil. Bence Fenerbahçelilerin büyük bölümünün bende yakaladığı, istediği, sevdiği en önemli şeyin bu olduğunu düşünüyorum. Oyuncu planlamasıyla, 3 ay sonra 5 ay sonra, bir yıl sonra nerelerde olabiliriz konusunu hesaplamaya çalışıyoruz. Pankartı görünce, insan olan insan duygulanır. Güveni hissedebilmek, taraftarın güvenini hissedebilmek en önemli duygu. Diğer taraflar fasa fiso, hikaye. En önemlisi o büyük grubun samimi olduğuna inandığım güvenini hissedebilmek.''

Yeni Malatyaspor maçından sonra kamp için Antalya'ya gittiklerinde kendilerine destek için havaalanına gelen taraftarlara çok şaşırdığını anlatan Kocaman, ''Beklentilerimiz protestoya yönelik grup olacağı yönündeydi. Alkışlar geldi, alaycı alkış mı acaba diye düşündüm. Bir hanımefendi çiçek uzattı. Nasıl baktıysam, o da şaşırmış. Baktım samimi şekilde veriliyor. Ondan sonra otele geldiler, neden şaşırdınız dediler. Şaşkınlığımın duruma ait olduğunu söyledim. Biraz mahcubiyet duygusu olan, utanma duygusu olan insanlar için utandırıcıydı o durum. Utanılacak bir şey yapmıyorsun. Başarısızlık varsa faturası da vardır. Ama ülkemiz değer yargıları bu şekilde oluşuyor'' diye konuştu.

-RAKİPLERİ DEĞERLENDİRDİ-

İkinci yarıda geride kalan iki haftalık bölümün ardından Aykut Kocaman rakiplerinin durumunu ise özetle şöyle değerlendirdi:

''Trabzonspor devreyi yüksek bir öz güvenle bitirmişti. Son ligde oynadığı iki maç ve kupa maçı ufak da olsa Trabzonspor'un içinde neler oluyor konusunu gündeme getirecektir. Bursaspor bütün bu Trabzonspor-Fenerbahçe maçı ve maçın etrafında dönen ortamda biraz daha sessiz sakin rotasını belirlemeye çalışıyor gibi görünüyor. Hemen arkamızdaki Kayserispor, önemli transferler yaptı. Ancak özellikle bu sezon ikinci yarıda deplasman maçlarındaki sonuçları belirleyici olacak. Sert deplasmanları var. Buralardan nasıl sonuç alacağını beklemek lazım. Ama biraz dalgalı başladılar. Beşiktaş ise özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçını kazanabilseydi, yarışın ana ortaklarından birisi gibi görünecekti. Hala yarışı bırakmayacaklardır. Ancak üstteki grubun toplam puanı çok yüksek. İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçından sonra işleri zorlaştı. Yine de bırakacaklarını sanmıyorum.''

-''SELÇUK, AÇILDIKÇA VAZGEÇMESİ ZOR OYUNCULARDAN BİR TANESİ''-

Savunmadaki toparlanmanın ana etkenlerinden birisinin Selçuk olduğunu ifade eden Kocaman, oyuncusuna övgüde bulundu.

Selçuk'un oynadıkça açılan ve açıldıkça da antrenörler için vazgeçilmesi zor oyunculardan bir tanesi olduğunu kaydeden Kocaman, ''En büyük sıkıntımız ilk yarıda takım savunmasıyla ilgiliydi. Bunu onaran oyunculardan birisidir Selçuk. Son zamanlarda az pozisyon vermemizdeki ana etkenlerden birisi takım savunmasına bütün oyuncuların katılması ama bununla beraber Selçuk'un hep o arada son hamleyi yapan oyuncu olarak görünmesidir'' ifadelerini kullandı.

Transfer yapılmamış olmasından dolayı bir kırgınlığı bulunmadığını belirten Kocaman, ''24 oyuncumuz var. Her zaman oynayabilecek çaptalar. Şu kimyamızı oluşturabildiğimiz zaman, artık transferden bahsetmenin bir anlamı yok'' dedi.

Transfer yapılmamasının alınan kötü bir sonucun ardından en çok eleştirilen konu olacağının ifade edilmesi üzerine Fenerbahçe Teknik Direktörü, ''Buna fırsat vermemeye çalışacağız. Ne söylesek hikaye şu anda. Bundan sonra her şeyi sonuçlar belirleyecek. Uzatmanın da bir anlamı yok. Şu anda bitti. Ne yanıt verirsem vereyim tatmin edici olmayacak. Takım başarılı olduğu sürece bu gündeme gelmeyecek. Yapılacak eleştirileri bütün kulüp olarak karşılayacağız. Ya da bütün gücümüzle eleştirinin olmaması için sahada karşılık vermeye çalışacağız'' diye konuştu.

Kocaman, cezaları nedeniyle Manisaspor maçında Selçuk ve Gökhan Gönül'ün oynamayacak olmalarının, kendileri için maçın zorluk derecesini bir kademe daha arttıracağını ifade etti.

Özer'in geleceğinin nasıl olacağı sorusuna verdiği yanıtta Kocaman, bu futbolcunun uzun süre sakatlık dönemi geçirdiğini hatırlatarak, ''Bir türlü yüksek antrenman randımanı bulamadı. Ayakları çabuklaşamadı. Özer'in yanında Uğur ve Stoch da aynı şekilde. Buraları aşma kapasitelerini gösterecekler. Aşamazlarsa rüzgarın sert esmesiyle kaybolup gidecekler. Bu teknik direktör için de geçerli'' ifadelerini kullandı.

Genç Gökay'ın takımda oynayabileceğini düşündüğü futbolculardan birisi olduğunu anlatan Aykut Kocaman, ''Ancak umutlarımı ona bağlayarak yaşamam yanlış olur. Ama sıkıntı olduğu zaman hemen oynatabileceğimiz oyunculardan birisi olarak görünüyor. Bence önümüzdeki sene için hazır gelecek isim savunmadaki genç isim Hasan. Bu oyuncuları mutlaka ve mutlaka, bunlar olmasa bile artık Fenerbahçe Kulübü'nün zorlaması lazım. Sürekli transfer yaparak çok fazla şeyi elde etme şansı yok. Gökay şu anda takımda oynayacak oyunculardan birisi. Gözüm kapalı...'' şeklinde konuştu.

Stoch'un adaptasyon sorununun zor geçtiğini bildiren Kocaman, ''Kolay adapte oldu gibi göründü ama yüksek baskı ve gerilim onu biraz geriye doğru çekti. Ancak bu durumla baş eder gibi görünüyor'' ifadelerini kullandı.