Bugün başlayacak kampa Altan Tan eleştirilerine karşın katılacak. Şerafettin Elçi, "Ben gerek görmedim" diyerek katılmayacağını açıkladı. Levent Tüzel ise kamp sırasında yurtdışında olacak. 
 
BDP grubu, tek taraflı özerklik ilanına dair kendi içinden gelen eleştirilerin ardından 5 günlük kampa girme kararı aldı. Özerklik ilanının zamanlamasına ve yöntemine eleştirileriyle dikkat çeken Altan Tan katılma kararı alırken, Şerafettin Elçi ise katılmayacağını açıkladı. Levent Tüzel, özerkliğe destek vermekle birlikte kampa katılmayacak.
 
SADECE ÖZERKLİK DEĞİL
 
Van'da gerçekleştirilecek kampın içeriğine ilişkin bilgi veren Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk, kampta sadece özerklik konusunu ele almayacaklarını söyledi. Tuğluk, gündeme dair bütün gelişmelerin üzerinde bir tartışma ve eğitim ortamı oluşturmak adına böyle bir çalışmaya gittiklerini dile getirdi. Bu toplantı sonrasında bir yol haritası belirleyeceklerini de ifade eden Tuğluk, demokratik özerklik ile ilgili parti içindeki eleştirileri ise şöyle değerlendirdi: "Partimiz homojen bir yapı değil. Tabii ki farklı düşünceler olabilir. Farklılıklar ve onun yapıcağı sinerji çok daha önemli." Tuğluk, demokratik özerkliğin Kürtlerin büyük bölümünce kabul gördüğünü sadece yöntem konusunda farklılık bulunduğunu savundu.
 
'LEYLA ZANA TOPLANTIYI TERK ETTİ' İDDİASI!
 
DTK'nın demokratik özerkliği ilanının ardından, blokun bazı milletvekilleri itiraz etmişti. Leyla Zana'nın özerklik ilanının zamanlaması ile ilgili itirazı olduğu ve bu nedenle DTK toplantısını terk ettiği belirtilirken, Altan Tan, Şerafettin Elçi, Ertuğrul Kürkçü'nün eleştiren açıklamaları kamuoyuna yansıdı. Demokratik özerklik ilanına destek veren Levent Tüzel, ilanın 13 askerin şehit olduğu güne denk gelmesini ise tesadüf olarak açıkladı. Tüzel, yurtdışında olacağı gerekçesiyle kampa katılmayacak. Özerklik ilanına eleştiri yönelten isimler arasında yer alan Altan Tan, kampa katılacağını ve daha sonra geniş bir değerlendirmede bulunacağı bilgisini verdi. Tan tek taraflı ilanı dayatma olarak değerlendirdi.
 
'KAMPA GİDİP NEYİ ÖĞRENECEĞİM'
 
Şerafettin Elçi ise kampa katılmama kararı aldı. Elçi, "Özerklik tek taraflı ilan edilecek bir şey değil. O devletin bütünlüğü içinde anayasaya dayalı olarak ve toplum ile uzlaşı içinde varılacak bir karardır" demişti. Elçi, kamp için "Bize gelen çağrıda 'eğitim ve planlama için' diyor. Bir eğitim düzenlemesi. Ben gerek görmedim. Gidip neyin eğitimini göreceğim" diye konuştu.
 
Kaygıları gidermeliyiz
 
Özerkliği ilanını Türkiye kamuoyuna anlatmak gibi bir sorumlulukları olduğunu ifade eden DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Tabii ki bizim bunu Türkiye kamuoyuna anlatma gibi bir meselemiz var. Ürkütmeden, kaygılandırmadan, doğru anlatabilirsek o kaygıları giderebileceğimizi de düşünüyorum" dedi. Son gelişmeler ışığında yapılan "BDP'liler siyasetten vazgeçti" şeklindeki yorumları kabul etmeyen Tuğluk, siyasetten vazgeçmediklerini, siyasetin tek çözüm yeri olduğunu söyledi. Tuğluk, "Dönemin karakteri uzlaşmayı dayatıyor. Bu uzlaşı esnasında bu meselelerde tabii ki adımlar atılmak durumundadır. Şu aşamada iktidarın bir sorumluluk alması gerekiyor" diye konuştu.
 
Kamp Mersin yerine Van'da
 
BDP grubu ile 'Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku' çatısı altındaki milletvekilleri 21-25 Temmuz tarihleri arasında Van'da yaz kampına girecek. Radikal gazetesinin haberine göre geçen yıllarda Mersin'i tercih eden BDP, Silvan'da 13 askerin şehit olduğu saldırının ardından gelebilecek tepkilerden dolayı Van'ı seçti. Geçen yıllarda yapılan bir yaz kampında, çay bahçesi sahibi "Ben şehit yakınıyım. Kusura bakmayın burada oturmasına izin veremem" diyerek BDP'lilere servis yaptırmamıştı.
 
Van'da yapılacak yaz kampında DTK'nın ilan ettiği demokratik özerklik masaya yatırılacak ve BDP ile blokun ortak yol haritası çıkartılacak. Ayrıca kampta, Meclis boykotu yeniden tartışılacak ve bu konuda da bir yol haritası hazırlanacak.
 
yenişafak