Sigortasız çalıştırdıkları 14 bin işçi için 'işsizlik sigortası' talebi geldi. Çalışma Bakanlığı yetkilileri ise 'prim ödemeyen maaş alamaz' dedi. Ancak hükümet ara formül için çalışma başlattı
 
 Libya'dan dönen 22 bin işçiden sadece 8 bininin sigortalı olduğu ve geri kalan işçilerin sigortasız olarak kayıt dışı çalıştırıldığı AKŞAM'ın haberiyle ortaya çıkarken, Müteahhitler Birliği'nden Libya'dan dönen sigortasız işçileri de kapsayacak ilginç bir talep gündeme geldi.
 
Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan 'İnşaat Sektörü Kuzey Afrika Analizi' başlıklı raporda, Libya'dan dönen 22 bin işçinin tümüne, sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın 'işsizlik maaşı ödenmesi' istendi. Libya'da yaşanan olaylar üzerine bu ülkede çalışan 22 bin işçi Türkiye'ye dönerken, hükümet bu işçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması için harekete geçti. 
 
BAKANLIK İNCELEDİ
 
Libya ile yapılmış olan bir sosyal güvenlik anlaşması bulunurken, bu kapsamda Libya'da çalışan kişilerin sigorta primleri SGK'ya yatırılıyor. Çalışma Bakanlığı, bu işçileri incelerken, sadece 8 bin 92 kişinin SGK'ya kaydı olduğu ortaya çıktı. Bu da Türkiye'nin en büyük müteahhitleri için çalışan 22 bin işçiden sadece 8 bininin kısa çalışma ödeneği ve işsizlik sigortası fonundan yararlanabileceği anlamına geliyor.
 
2 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
 
ŞİMDİYE kadar Libya'da iş yapan 11 firma kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvurdu. Buna göre, 1.486 işçiye, 3 ay boycuna, 474-1.186 TL arasında maaş ödenecek. Kimi işçilerin ise daha Libya'dan dönmeden işten çıkarıldığı ortaya çıktı. 2 binin üzerinde işçinin iş akdi sona erdirilirken, bu işçilere de işsizlik sigortası ödeneği ödenecek. Ancak bu işçilerden de sadece bin 504 işçinin gerekli şartları taşıdığı ve işsizlik maaşı alabileceği ortaya çıktı.
 
TÜM İŞÇİLERE İŞSİZLİK SİGORTASI TALEBİ
 
MÜTEAHHİTLER Birliği de bir Kuzey Afrika raporu yayınlarken, bu raporda, hükümetten, krediler, teminat mektupları ve KDV iadeleri gibi konularda pek çok talepte bulundu. Raporda, Libya'dan dönen işçilerin tümünü kapsayacak bir işsizlik sigortası uygulaması da istenirken, bu uygulamanın sektörün ihtiyacı olduğu aktarıldı. Buna göre müteahhitler, primlerini ödemedikleri işçiler için devletin ödeme yapmasını talep ediyor.
 
Libya'da prim ödeme seçeneği bulunuyor
 
LİBYA'dan dönen 22 bin işçiden 8 bininin sosyal sigorta priminin Türkiye'de yatırıldığını belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak 'Geri kalanlarına kayıt dışı demek doğru değil; şirketler işçilerinin sigortalarını Libya'da da ödeme seçeneğine sahip. Bir kısmının sigortası Libya'da ödeniyordu bir kısmı da geçici işçi statüsünde çalışıyordu. Hükümetle görüşmeler sürüyor, umarım yakında Libya'dan dönen tüm işçiler bu kapsama alınır' şeklinde konuştu.
 
14 BİN SİGORTASIZ İŞÇİ ORTADA KALDI
 
KONUYA yönelik olarak bilgi veren Çalışma Bakanlığı yetkilileri, yasal olarak geri kalan 14 bin işçinin ortada kaldığını belirterek, şimdi hükümetin de bu konuyu masaya yatırdığını aktardı.
 
Yetkili, hükümetin, arka planda bu konuda çalışma yaptığını  ve çözüm aradığını belirterek, 'Açıkta kalan bu işçiler için nasıl bir esneme yapılacağı belli değil.  Mevcut mevzuata göre bir şey yapılması da mümkün değil. Şimdi bu konu tartışılıyor' diye konuştu.
 
akşam