AYDINPOST-Aydın Genç İşadamları Derneği"nin geleneksel Salı yemeği ADÜ Uygulama Oteli'nde gerçekleştirildi.
Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu"nun konuk olduğu AYGİAD"ın Salı gecesinde, ADÜ-Aydın kenti arasındaki ilişkiler masaya yatırılarak ilginç değerlendirmelerde bulunuldu.
ADÜ"nün Aydın"a önemli bir katma değer sağladığının altını çizen AYGİAD, Rektör Birincioğlu ile yaptığı toplantıda üniversite ile uygun olan her konuda işbirliği yapmaya hazır olduğunun mesajını verdi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, “Bir mekanizmada ne kadar motor varsa o kadar hız kazanırsınız. Aydın için farklı projelerimiz var. Stratejik gelişim sahaları oluşturuyoruz. Kentin 35 ile 50 yıllık geleceğini etkileyecek alanlarla ilgili çalışmalarımız var. Önceliğimiz tarım olacak. Meyve seracılığı konusunda iklim çok müsait. Çiçekçilikte de öyle. Fakat yapan yok. Bakın Hollanda çiçek sektöründen yılda 50 milyar dolar kazanıyor. Biz yüzde 1"ini üretemez miyiz? Bu da 500 milyon dolarlık bir hedef demektir” dedi.
Uzun vadede turizmin önemli bir saha olduğunun altını çizen ADÜ Rektörü Birincioğlu, “Bu bölgede Meryem Ana, Kuşadası, Didim, Tralleis, Apollon, Afrodisias olduğu sürece bölgeye sürekli turist gelir. Buna sağlık turizmi de eklenecektir. Kuşadası"nda Turizm Meslek Yüksekokulu var. 4 yıllık eğitim veriyor. Didim"de de 2 yıllık eğitim veren okulumuz mevcut. Davutlar"da inşaatı devam ediyor. Söke"de 5 bin 860 metrekarelik alan tamamlandıktan sonra teslim edilecek. Söke, Davutlar, Didim, Kuşadası Türkiye"nin en büyük turizm eğitim kompleksi olsun diye çalışacağız. Bakın öncelikleri belirleyip bu sıraya göre de markalaşmak için çalışmalıyız” diye konuştu.
Birincioğlu enerjiye konusuna da değinerek, “Jeotermal kaynakların yüzde 90"ına sahip ama yararlanamayan bir iliz. Sizce bu işte bir yanlışlık yok mu? Bu işin ekmeğini yiyemiyoruz. En büyük istihdam turizm sektöründedir. Önümüzdeki 50 yıl içinde turizm bu bölgede olacak. Güneşte Muğla"dan sonra ikinci sıradayız kalite olarak ama faydalanabiliyor muyuz? Biz bu konularda çalışacak teknikerleri yetiştirmek istiyoruz” dedi.
Antik kentlerin Aydın"ın sahip olduğu en büyük zenginlik olarak değerlendiren Rektör Birincioğlu, “40"ın üzerinde tarihi yer var. Bazılarında kazı çalışmaları devam ediyor. ADÜ oalrak bugüne kadar sadece Tralleis"len ilgilenebilmişiz. Arkeoloji bölümünü güçlendirmemiz gerekiyor. Çıkacak eserleri onaracak insanlara da ihtiyaç olduğuna göre bunları da hazırlamalıyız. Üniversite olarak dört sahaya önem vereceğiz. 10 yıl İstanbul biri Adnan Menderes Üniversitesi"nin hangi yönlerinin iyi olduğunu konuşabilmelidir” şeklinde konuştu.
Görev süresinin sonunda öğrenci sayısının ne rakamda olacağını bilemediğini söyleyen Birincioğlu, merkez kampus dışında diğer kampüslerin bağışlarla yapıldığını, yatırımların hız kesmemesi için desteğin şart olduğunu vurguladı.
Biz hem sayı olarak hem de kalite olarak büyümek istiyoruz diyen Rektör Birincioğlu, “eğer ADÜ"nün kuruluşunda görevde olsaydım üniversiteyi Aydın ile İncirliova arasında bir alana kurardım. Çok kampüslülük üniversiteye patinaj yaptırır. Fakat bu tren kaçmış durumda. Kurum kültürü daha ağır gelişiyor. Uzun vadede yeni bir şansımız olacak mı bakalım” dedi.
Aydın Genç İşadamları Derneği üyelerinin sorularını da yanıtlayan ADÜ Rektörü,” Siz neyseniz, ben de oyum. Bu topraklarda büyüdüm. Ben her projede size destek çıkmaya hazırım. GEKA 16 trilyon kredi dağıtacak. Hazırlayın projelerinizi 5"ini üniversiteye almaya çalışalım. Devletin parası Aydın"da kalsın. Ben yapacağınız çalışmalarda bütün birimlerle köprü olmaya hazırım. Teknik konularda da ben yardımcı olayım. İnanın bana, Aydınla alakalı ciddi hayallerim var. Şayet imkânları değerlendiremezsek birileri gelir yapar. Biz de önünde taksicilik yaparız” dedi.