Koç Grubu'nun enerji alanındaki şirketi Aygaz, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden AES ile elektrik üretiminde işbirliği yapma amacı ile bir ortaklık anlaşması imzaladı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, işbirliğinin duyurulduğu basın toplantısındaki konuşmasında, enerji alanında çok önemli bir ortaklığın ilk adımını attıklarını söyledi.

Türkiye'nin global alanda söz sahibi olmasını sağlayan pek çok projede, yabancı sermayenin Türkiye'de yatırım yapmasının sağlanmasında Koç Topluluğu'nun önemli katkıları olduğunu belirten Koç, Fortune 500 sıralamasına göre bugün dünyanın en büyük 273. şirketi konumunda bulunduklarını bildirdi.
Koç, “Amacımız, bunu daha da yukarılara taşımak. Bu konuma gelmemizde, küresel vizyonumuz ve uzun vadeli stratejilerimiz önemli bir rol oynadı” dedi.
Başarılı bir değişim yönetiminin gereği olarak, dünyadaki değişimi, küresel rekabet ve fırsat ortamını yakından izlediklerini ve gelişmeleri öngörerek planlarını yaptıklarını anlatan Koç, şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda, temel yapılanmamızı, odaklı bir büyüme stratejisi üzerine inşa ettik. Gelirlerimizin ve karımızın yüzde 90'ını oluşturan enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv ve finans sektörlerine odaklandık. Portföyümüzde en yüksek paya sahip enerji sektöründe Türkiye'de lider konumdayız. TÜPRAŞ ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu ve tek rafineri şirketi. Ülkemizin petrol ürünleri tüketiminin yaklaşık yüzde 65'ini karşılamakta. Aynı zamanda gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında en büyük; Avrupa'da ise 8. en büyük rafineri şirketi. Aygaz LPG sektöründe yüzde 30'luk payı ile ülkemizde lider; Avrupa'da ise en büyük 5. LPG şirketi. OPET en hızlı büyüyen petrol dağıtım şirketi olarak Türkiye'de üçüncülüğe yükseldi. Demir Export Linyit, demir, krom gibi çok çeşitli üretim faaliyetlerinde bulunan ülkemizin en köklü madencilik şirketi. Elektrik üretim şirketimiz Entek 300 MW elektrik üretim kapasitesine sahip, Türkiye'nin kurulan ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisi.”

“ENERJİDE LİDERLİĞİMİZİ PEKİŞTİRİYORUZ”

Yaşanmakta olan küresel değişikliklerin, sosyal ve politik etkilerinin yanı sıra enerji sektörünü ekonomik alanda da en önemli sektörler arasına taşıdığına dikkati çeken Koç, dünya enerji talebinin her geçen gün arttığına işaret etti.

Gelecek yirmi yılda bu artışın yüzde 45'e ulaşacağının tahmin edildiğini anımsatan Koç, Türkiye'de ise sanayinin de en önemli girdilerinden birisi olan elektrik tüketiminin önümüzdeki dönemde yüzde 6-7 artması beklendiğini söyledi.

Bu talebin karşılanması için yılda 5 milyar dolar yatırım yapılması gerekliliğinin altını çizen Koç, şunları kaydetti:

“Bu durum enerji sektörünü hem dünya hem de önemli enerji koridorlarının kilit noktasında bulunan ülkemiz için son derece stratejik bir konu haline getirmektedir. Bugünün olduğu gibi önümüzdeki dönemin de vazgeçilmez sektörü olacak enerjide liderliğimizi her geçen gün pekiştiriyoruz. Koç Holding olarak sadece Türkiye'de değil; uluslararası alanda ve özellikle bölgemizde de enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek ve ülkemizin bir üretim ve dağıtım merkezi olarak konumunun güçlenmesine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz. Bunun için her zaman olduğu gibi avantajları ve fırsatları doğru zamanda doğru ortaklıklar ile değerlendirerek küresel rekabetin tüm gereklerini yerine getireceğiz.”

Koç Topluluğu'nun bugüne kadar yabancı sermayenin Türkiye yatırımına destek olduğunu, birçok yabancı ortaklığı başarı ile yürüttüğünü belirten Koç, “Yeni ortağımız AES dünyanın önde gelen elektrik şirketlerinden birisi. Aynı zamanda Türkiye'yi stratejik bir yatırım alanı olarak gören global bir oyuncu. Bugün imzalayacağımız anlaşma ile değerli ortağımızın uluslararası tecrübesini Koç Topluluğu'nun gücü, bölge ve enerji konusundaki tecrübesini, Türkiye elektrik pazarına duyduğumuz ortak inanç, heyecan ve vizyon çerçevesinde birleştireceğiz” diye konuştu.